Za početak, uradite nešto: Za Kragujevac - Znamo se o septembarskom poskupljenju komunalnih usluga 1Foto: Za Kragujevac - Znamo se!

 

Povodom septembarskih poskupljenja komunalnih usluga, kao što je Danas već pisao, reagovala je opozciona odbornička lista u gradskom parlamentu Za Kragujevac – Znamo se.

– Došao je septembar i doneo novi namet na budžet građana u vidu poskupljenja komunalnih usluga. Iznošenja smeća i održavanja gradskih grobalja, su poskupeli za 40 posto, parkiranja za 27 procenata. To na primeru iznošenja smeća znači da će mesečni prihodi, sa okvirnih 75.000.000, izaći na skoro 105.000.000 dinara, 30 miliona više u kasi JKP „Šumadije” na mesečnom nivou, odnosno 360 miliona na godišnjem nivou. Ako je zaista solventna firma i ako joj ova povećanja ne služe za pokrivanje gubitaka, onda je i vreme da građani Kragujevca, koji plaćaju sav ovaj trošak, vide neki boljitak, navodi se u današnjem obraćanju javosti i medijima ZKZS.

Zato udruženje građana Za Kragujevac – Znamo se predlaže, za početak, dopunu načina prikupljanja komunalnog otpada,u gradu, u ekstra, prvoj i drugoj zoni.

– Sadašnji način prikupljanja komunalnog otpada putem kontejnera od 1,1 kubika, na otvorenom, na svim gradskim lokacijama, jasno pokazuje da je prevaziđeno i da ni izbliza ne može da zadovolji potrebe građana. Kontejneri su naime uvek puni, okolo njih je haos, smrad je nesnosan. To je i očekivano jer je povećana gustina stanovanja zbog izgradnje velikih stambeno poslovnih objekata, navode oni.

Oni zbog toga predlažu da JKP Šumadija, kod uslova za izdavanje građevinskih dozvola, uslovi sve investitore da investiraju u podzemne kontejnere od 5 kubika.

Takođe, predlažu da JKP „Šumadija” započne sa programom postavljanja podzemnih kontejnera, prvo na lokacijama koje su najopterećenije, i koji su, iako se prazne dnevno, stalno prepunjeni.

Da pokrije mrežom podzemnih kontejnera nove stambene blokove, već izgradjene ili one u izgradnji, kako u startu ne bi nastao haos. Nažalost. investitore, koji su vec dobili dozvolu, nemoguće je naknadno usloviti.

Kao i da se u potpunosti, na komercijalnim osnovama, reorganizuje sektor prikupljanja ambalažnog otpada po poslovnim objektima, jer ambalažni otpad, u velikoj meri blokira kontejnere za komunalni otpad.

Da se deo viška novca iskoristi da se preko saveta mesnih zajednica započne sa obukama i edukacijama o načinu i važnosti selektivnog sakupljanja otpada.

I, na kraju – da se na tromesečnom nivou, putem medija, izveštavaju građani kako se realizuje ovaj program .

Po njihovom mišljenju ovakav novi sistem prikupljanja komunalnog otpada bi u potunosti promenio katastrofalnu sliku u gradu, i u dobroj meri poboljšao opstu higijenu u centralnim gradskim MZ, ali i u prigradu, jer bi sistem bio rasterećenijii, a samim tim bi se povećao i broj čistača u prigradu.

– Ova mera bi ublažila nedostatak radnika, koji će biti sve izraženiji, i Kragujevac uvela, makar u ovom delu, u porodicu savremenih evropskih gradova, zaključuju iz Za Kragujevac – Znamo se.

Da podsetimo, kao što je Danas već više puta pisao, povodom poskupljenja komunalnih usluga reagovalo je više opozcionih stranaka u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari