Za predsednika Skupštine grada Niša izabran Igor Novaković, sa liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra", iako je izbor potvrdila manjina u verifikacionoj komisiji 1Igor Novaković: Foto N. Panić

Skupština grada Niša kasno večeras za predsednika je izabrala Igora Novakovića, kandidata liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ i funkcionera Socijalističke partije Srbije, iako je njegov izbor verifikovala manjina članova verifikacione komisije.

Za verifikaciju njegove funkcije predsednika Skupštine grada glasala su četiri od devet članova verifikacione komsije.

Pet članova komisije iz redova opozicije potpisali su izveštaj da Novaković „nije izabran jer je povređena tajnost glasanja, suprotno članovima 21. i 22. Poslovnika o radu Skupštine grada“.

„Odbornici su glasali mimo paravana, izloženi kamerama i u prisustvu trećih lica. Samim tim on nije izabran“, navodi se u izveštaju većine članova verifikacione komisije.

Za predsednika Skupštine grada Niša izabran Igor Novaković, sa liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra", iako je izbor potvrdila manjina u verifikacionoj komisiji 2
Igor Novaković i bivši predsednik Skupštine grada Boban Džunić: Foto: N. Panć

Verifikaciona komisija je „većala“ bezmalo dva sata.

Nakon što je jedan od članova verifikacione komisije koji je glasao „za“ Novakovića, saopštio da je on „izabran za predsednika Skupštine grada, jer je za njega glasao 31 od 61 prisutnog odbornika“, predsedavajuća Skupštini, najstarija odbornica Mirjana Lepajne, uzviknula je „Bravo! Čestitam predsedniku na izboru!“.

Na pitanje odbornika opozicije ko je potpisao takav izveštaj, Lepajne je odgovorila: „Potpisao je ko treba da potpiše“.

Novaković je potom održao „prvi govor, kao predsednik“, afirmativno ocenjujući rezultate aktuelne vlasti, a na dobacivanje pojedinih odbornika da on „nije izabran za predsednika“ odgovorio je da „ne bi želeo da njegove prve odluke budu opomene“.

Za Novakovića se, inače, prethodno glasalo ubacivanjem listića u kutiju.

Za predsednika Skupštine grada Niša izabran Igor Novaković, sa liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra", iako je izbor potvrdila manjina u verifikacionoj komisiji 3
Đorđe Stanković: Foto N. Panić

Odbornici opozicije su nepopunjene listiće stavljali pored kutije, te je bilo vidljivo kako su „glasali“.

Sednici je u vreme glasanja prisustvovalo svih 61 odbornika.

Prema odluci Gradske izborne komisije, koaliciji oko Srpske napredne stranke pripalo je 30 mandata, listama GG „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni promeni“, koje su u kampanji nastupale kao opozicija, takođe 30, a Ruskoj stranci jedan mandat.

Ovakva odluka je omogućila naprednjacima da uz pomoć Ruske stranke, a tesnom većinom od samo jednog odbornika, formiraju vlast.

Odbornici opozicije su pre glasanja saopštavali da ne mogu biti „za“ Novakovića jer nisu dobili pisani predlog sa njegovom biografijom, niti su od predlagača sa liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ usmeno čuli biografiju, ocenjujući da sve „izgleda kao da ga se stide“.

Oni su pozvali predlagače da saopšte biografiju onog „koji bi trebalo da bude najbolji među njima“, ali oni to nisu učinili.

„Igor Novaković je bio dugogodišnji saučesnik u mnogim zlodelima koja su se dešavala u našem gradu. Bio je zamenik predsednika Skupštine grada dok smo imali jednu od najkorumpiranijih vlasti na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski. Ona se i nije našla na izbornoj listi naprednjaka jer se govorilo da je među najkorumpiranijim funkcionerima“, rekao je Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“.

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene izborne liste, kazao je da oni neće glasati za Novakovića „ne iz ličnih razloga“, već zbog toga što se čitavog dana u Skupštini grada krši procedura i demokratija, pa i kod njegovog izbora.

Za predsednika Skupštine grada Niša izabran Igor Novaković, sa liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra", iako je izbor potvrdila manjina u verifikacionoj komisiji 4
Dragan Milić: Foto Z. Miladinović

Odbornici iz opozicije su od jutros ukazivali na „čitav niz kršenja procedure, zakona, Statuta grada i Poslovnika o radu“, nazivajući postupke „vladajuće manjine“, odnosno koalicije oko SNS i Rusku stranku, kao i predsedavajuće, najstarije odbornice Mirjane Lapajne, „silovanjem zakona, demokratije i građana Niša“.

Oni su tvrdili da kršenje zakona i procedure predstavlja i neusvajanje dnevnog reda.

U ozbiljnu nepravilnost ubrojali su nedonošenje odluke o prestanku mandata odbornice sa liste koalicije oko SNS Slavice Aleksić zbog „promene prebivališta“, već samo „konstatovanje“ da je do prestanka došlo.

Upozorili su i da je verifikacija mandata odbornika iz iste koalicije, Bratislava Ćirkovića, koji je „zamenio“ odbornicu Aleksić, krajnje sporna, jer za to nije glasao 31 odbornik, kako je saopšteno.

Naime, neposredno pre verifikovanja Čirkovićevog mandata prozivkom je utvrđeno prisustvo 60 odbornika, a odmah zatim su svi prisutni opozicioni odbornici, njih 30, napustili sednicu, što znači, kako su upozorili, da nije bilo potrebne većine za donošenje odluke.

Za predsednika Skupštine grada Niša izabran Igor Novaković, sa liste "Aleksandar Vučić- Niš sutra", iako je izbor potvrdila manjina u verifikacionoj komisiji 5
Opozicija blokira govornicu: Foto Z. Miladinović

Oni su na kratko napustili sednicu jer su bili nezadovoljni utvrđivanjem kvoruma, pošto su nadležne službe Skupštine „brojale“ čas 60 a čas 61 odbornika, iako niko nije došao ili otišao iz sale.

„Izražavo sumnju i u svaku drugu donetu odluku, zbog sumnjivog kvoruma, odnosno mogućnosti da koalicija oko SNS i Ruska stranka nisu imali većinu“, rekao je dr Milić.

Opozicija je protestvovala i zbog dvostrukog tretmana odbornika, u zavisnosti od „potreba vlasti“, pošto njima nije bilo dozvoljeno da glasaju za dnevni red jer im još nisu bili verifikovani mandati, pa su nazivani „samo kandidatima za odbornike, a ne odbornicima“, a odbornik Ćirković je mogao da glasa i pre verifikacije svog mandata.

Ona je iznosila primedbe i zbog toga što su pojedine tačke dnevnog reda prekidane drugima pa nastavljane, a za neke se glasalo po dva puta.

Pretres o izboru predsednika Skupštine grada takođe je „proglašavan“ dva puta.

Sednica Skupštine grada danas je proticala u pregrejanoj i povremeno napetoj atmosferi, prekidana je, a odbornici opozicije su par puta blokirali govornicu.

Bira se i zamenik predsednika

Za zamenika predsednika Skupštine grada kandidovan je Vladica Maričić, sa liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“.

U toku je glasanje, takođe tajno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari