"Za prosečnog birača ova kampanja je nemi film, što je za vlast idealan scenario": Kakva je atmosfera u Nišu samo tri sedmice pred izbore 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Izbori? I kažeš, biće ih? Ne pričaj, odgovorio je  duhovito, valjda,  jedan od sagovornika Danasa na pitanje kakva je predizborna atmosfera u Nišu tri sedmice pred lokalne izbore 2. juna.

Prema dostupnim informacijama, u aktivnoj kampanji je niška SNS, dok opozicija „nešto čeka“ ili jasno saopštava da nema nameru da vodi klasičnu kampanju, uprkos sopstvenoj oceni da je njen „najveći protivnik“ niska izlaznost“, odnosno nemotivisani birači.

Funkcionersku kampanju, već po višegodišnjoj navici, aktivno vodi gradonačelnica i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Dragana Sotirovski, mada i nije na listi koalicije oko SNS za predstojeće izbore, a građanima se na razne načine predstavlja i prvi na toj listi, Dragoslav Pavlović, koji je viđen za novog gradonačelnika.

Sotirovski uredno izveštava o svom polaganju venaca i povodom Dana pobede nad fašizmom i povodom godišnjice NATO bombarodovanja centra Niša kasetim bombama, ili puštanju u rad renovirane pijace i otvaranju novih parking mesta u pojedinim kvartovima.

Dobro dođe pred izbore i uvođenje povlastica za niške borce ili besplatnog gradskog prevoza za starije od 65 godina.

Provladine lokalne televizije- a sve su takve- uredno slikaju i takozvane gradske karavane na čelu sa njom, koji obilaze pojedine delove grada i u razgovoru sa građanima obećavaju rešenje komunalnih problema, što je inače omiljeni marketinški manir aktuelne vlasti.

Kampanji, valjda je ozbiljno procenjeno, može da „doprinese“ i folk pevač Aco Pejović, koji će imati koncert u okviru predstojeće proslave gradske slave Sveti car Konstantin i carica Jelena, zbog čega je upriličena konferencija za novinare na kojoj je govorila i Sotirovski.

"Za prosečnog birača ova kampanja je nemi film, što je za vlast idealan scenario": Kakva je atmosfera u Nišu samo tri sedmice pred izbore 2
Aco Pejović i Dragana Sotirovski: Foto Grad Niš

Potencijalni budući gradonačelnik Pavlović se, pak, odlučio za neposredne razgovore sa građanima na terenu, kroz prisustvo na stranačkim štandovima, zavrtanje rukava kako bi zajedno sa njima uredio i ozelenio međublokovski prostor ili podelu stranačkog materijala po pijacama.

Stranka organizuje štandove po gradu, a pripadnici njenih saveta, poput Saveta za zdravstvo ili Saveta za energetiku primaju ili obilaze građane, deleći im savete.

Na Fejsbuk nalozima opštinskih stranačkih odbora u Nišu može se videti da sa građanima razgovaraju zdravstveni radnici ili rukovodioci u EPS-u, ali je još uvek nejasno kakve savete i obećanja dele, te da li se na taj način krše propisi, stranka „meša“ tamo gde joj nije mesto, a lični problemi zloupotrebljavaju u stranačke ili predizborne svrhe.

Dakako, i Uskrs je bio dobar povod za kampanju, pa su ofarbana jaja deljena na raznoraznim lokacijama.

Opozicija pak nije delila ni ovakva jaja.

Njeni predizborni „nastupi“ za sada se uglavnom svode na konferencije za novinare, izjave i saopštenja u medijima i na društvenim mrežama.

Neki od njih najavljuju da će se to uskoro promeniti, pošto čekaju proglašenje izbornih lista kako bi kampanja postala zvanična i intenzivnija.

„Najveći protivnik izbora 2. juna nije Srpska napredna stranka, već će to biti niska izlaznost,“ rekao je za televiziju Nova Đorđe Stanković, prvi na listi „Biramo Niš“ i kandidat za gradonačelnika, koji je i funkcioner Narodnog pokreta Srbije (NPS) i narodni poslanik, i tom prilikom tek najavio početak ozbiljnije kapanje.

Stanković je kazao da „Biramo Niš“ planira pozitivnu kampanju jer je „građanima dosta loših vesti“.

„Naš cilj je da predstavimo plan kako ćemo da promenimo naš grad i na tome će biti naš akcenat. U naredne tri nedelje obići ćemo sve delove grada i sva sela i pokazati da smo tu za sve Nišlije. Kada imate jasne ciljeve, onda je sam dan izbora, kao i kampanja rutina. I dalje vlada atmosfera da promene sa juga počinju“, rekao je Stanković.

On je podsetio da je Niš bio prvi grad koji je 1996. promenio lokalnu vlast i najavio da će i ovoga puta „promene krenuti iz Niša i proširiti se po celoj Srbiji”, bez preciziranja na čemu zasniva takav optimizam.

U koaliciji „Biramo Niš“ su, inače, četiri od sedam stranaka bivše „Srbije protiv nasilja“ u ovom gradu- NPS, Zeleno- levi front, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, dok su izvan nje ostali Stranka slobode i pravde (SSP), Srbija Centar (SRCE) i koalicija Zajedno, koji bojkotuju lokalne izbore.

Članovi koalicije „Biram Niš“ su i Milenković Kerković, predsednica niških Dveri, i Dinić, koji je bio predsednik Gradskog odbora Zajedno pre njegovog raspuštanja, ali kao pojedinci a ne predstavnici stranka.

Dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana i direktor niške Kardiohirurgije, međutim, kaže da oni uopšte neće imati klasičnu predizbornu kampanju, što zbog toga što nisu politička partija i „finansiraju sami sebe“, što zbog toga što je smatraju nepotrebnom, pa i besmislenom.

„Stranački štandovi po parkovima su klasičan vid drumskog razbojništva. Razbojnici su pre 300 godina otimali vašu imovinu, a ovi bi da vam ukradu glas. Ne želimo da po lepom danu, dok šetaju parkom, zaskačemo ljude sa upaljačima i promo materijalom, narušavajući im elementarnu privatnost. Neprimereno“, kaže dr Milić za Danas.

On ocenjuje i da je njihova grupa građana dovoljno prepoznatljiva da joj „žestoka kampanja i nije neophodna“.

„Naravno, ukoliko nas neko pozove na tribinu ili sličan skup, nećemo odbiti“, kaže.

Dodaje da će se, ipak, oslanjati na elektronske medije, koliko im budu dostupni- jer su „sirak tužni bez igde ikoga“- i na društvene mreže.

Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka SSP, kaže da je predizborna atmosfera u Nišu „kao da nema izbora“, što odgovara vlasti SNS, koja želi nisku izlaznost.

„Mi smo oformili tim za Niš koji istražuje i analizira birački spisak. Na sajtu Republičke izborne komisije se mogu videti imena ljudi i biračka mesta na kojima glasaju, a mi se bavimo komparacijom, te već možemo da tvrdimo da se birački spisak ne ’menja’ kvantitavno, ali se menja kvalitativno. U biračkom spisku, naime, nema povećanja broja ljudi, ali se izbacuju oni koji ne glasaju jer su recimo u inostranstvu ili su apstinenti, a upisuju ’neki drugi’“, kaže Milošević za naš medij.

Ona kaže da ovakav inženjering „traje mnogo duže“ od perioda koji obuhvataju tek usvojene izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, prema kojima građani koji su promenili mesto prebivališta od 3. jula 2023. do 2. juna 2024. neće moći da glasaju na novom prebivalištu, već na onom pre promene.

"Za prosečnog birača ova kampanja je nemi film, što je za vlast idealan scenario": Kakva je atmosfera u Nišu samo tri sedmice pred izbore 3
Jelena Milošević: Foto FoNet/ Aleksandar Barda

„Sećamo se da smo imali poplavu fantomskih glasačkih listića i 2022. godine, i biće ih još. Ovi izbori će biti brutalno pokradeni“, kaže ona.

Milošević dodaje da SSP analizira i razloge i posledice promena broja biračkih mesta u Nišu, kojih je 17. decembra prošle godine bilo 176, dok će ih 2. juna biti 197.

I Danijel Dašić, analitičar i građanski aktivista, ocenjuje da je za prosečnog birača politička pozornica u Nišu samo tri sedmice pred lokalne izbore, koji su „možda najbitniji još od 2012“, „u rangu nemog filma ili u najboljem slučaju- monodrame“.

„Sa stanovišta vlasti, to je idealan scenario. Nakon (ne)očekivanog lošeg rezultata u decembru prošle godine i demontiranja njihove celokupne prve političke garniture od strane centrale, (koja je nije stavila na izbornu listu za Niš, prim, aut.) jedina nada za dobar rezultat i opstanak je mala izlaznost na izborima 2. juna“, kaže on za Danas.

On dodaje da je interesantno da „bivša“ SNS garnitura, predvođena gradonačelnicom, i dalje vodi „neku vrstu neodobrene kampanje, u kojoj je veoma vidljivo da nema niti jednog od prvih na listi koalicije oko SNS na gradskim izborima“.

"Za prosečnog birača ova kampanja je nemi film, što je za vlast idealan scenario": Kakva je atmosfera u Nišu samo tri sedmice pred izbore 4
Danijel Dašić: Foto Medija centar Beograd

Sa druge strane, „ono što je ostalo od opozicije“, nakon (još jednog) razočarenja koje je priredila svojim biračima, pokušava da pronađe i nametne neku temu za motivaciju i izlazak na izbore.

„Nažalost, iako su prošle godine prepoznali borbu protiv nasilja kao faktor ujedinjenja i motivacije birača, ove godine su ’promašili prazan gol’ i dozvolili da se sapletu i razbiju u paramparčad. Jedino je Novi Sad uspeo da promoviše temu ’Srbija protiv sujete’, i da zada zadatak ostatku Srbije“, kaže Dašić.

On ocenjuje da aktivne kampanje opozicije još nema kako zbog nedostatka ideja, tako i zbog manjka kapaciteta da pokrije proces prikupljanja potpisa i prijava lista, uz konstantnu sabotažu od strane naprednjačke mašinerije.

Prema njegovoj oceni, „jedina dobra vest“ za opoziciju u Nišu je pojava nove liste Kreni- Promeni, koja uz veliku vidljivost i generalnu prihvatljivost njihovog lidera Save Manojlovića, pogotovo u delu razočaranih i neodlučnih birača, može da „unapredi izlaznost na nivo koji daje šanse za dobar zbirni rezultat“.

„Očekujem, dakle, da će vlast krenuti u intenzivnu kampanju tek u zadnjih desetak dana, i to nametanjem nacionalnih tema, i intenzivnim korišćenjem ministara. Opozicija bi morala da krene ranije sa kampanjom- takoreći već od juče- i da na svaki način proba da nametne lokalne teme. Za jun kažu da, barem po pitanju vremena, predstavlja najnestabilniji mesec. Izgleda da će u našem gradu to biti i politička karakteristika“, kaže on.

U Nišu bi građani na redovnim lokalnim izborima 2. juna trebalo da biraju odbornike za Skupštinu grada i skupštine svih pet gradskih opština- Medijane, Palilule, Panteleja, Crvenog Krsta i Niške Banje.

 

Ko iz opozicije ide na gradske izbore

Gradskoj izbornoj komisiji u Nišu liste su predale koalicije „Biram Niš“, „Ujedinjeni- nada za Niš“ i Grupe građana „Dr Dragan Milić.

Potpise prikupljaju „I ja sam Niš“, koju kandiduje organizacija „Kreni- promeni“ i koalicija “Niš, moj grad- Branislav Jovanović i Novo lice Srbije – Miloš Parandilović”.

Čini to i grupa građana „Nišlije“, koju je osnovao general u penziji Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojno bezbednosne agencije, te bivši funkcioner Srpske napredne stranke, predsednik Pokreta složna Srbija i odbornik Grupe građana „Iskreno za Niš“, koja više nije aktivna.

Lista SNS: „Smena generacija“

Koalicija oko SNS „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ prva je predala listu GIK-u.Na listi nema gradonačelnice Sotirovski, koja je i članica Predsedništva SNS, i predsednika Skupštine grada Bobana Džunića, koji je i član Glavnog odbora SNS.

Na njoj se ne nalaze ni prethodni gradonačelnici i funkcioneri te stranke dr Zoran Perišić i Darko Bulatović.

Na listi nema niti jednog od devet aktuelnih gradskih većnika.

Izostali su i bivši poverenici SNS za Niš Zvezdan Milovanović, inače suvlasnik kompanije Kopernikus, i dr Milan Stanojković, direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici.

Sotirovski i Džunić nisu odgovorili na pitanja Danasa koji su razlozi zbog kojih se ne nalaze na listi za gradske izbore i da li je to politička, odnosno stranačka sankcija, a ukoliko jeste- zbog čega.

Javnost je ostala uskraćena i za njihov odgovor na pitanje zašto se na listi ne nalaze ni ostali sadašnji ili bivši najviši gradski i stranački funkcioneri.

Nisu odgovorili ni ko je odlučivao o sastavu izborne liste, kao i da li sada planiraju neki drugi politički angažman u Nišu ili izvan njega.

„U SNS-u je odavno jasno da gradonačelnica Sotirovski ne treba da bude prva na listi za predstojeće izbore, a odlučeno je da se na njoj uopšte ne nađe jer bi birači to shvatili kao mogućnost da ponovo bude gradonačelnica, pošto to svaki dobornik sa liste može da bude“, kažu za Danas neki od izvora u niškom SNS-u.

Oni kažu da su istraživanja rejtinga funkcionera iz SNS pokazivala da Sotirovski „stoji najgore ili je među najgorima“, a da ni ostali najpoznatiji funkcioneri nisu imali potrebnu podršku, zbog čega je „doneta dobra odluka da ne budu na listi, a da umesto njih dođu nova lica“.

„Na taj način nije javno priznata loša uloga Sotirovski, već se lista predstavlja kroz formulu ’smena generacija‘. Ovo će u postojećim okolnostima dati najbolji mogući rezulat za SNS, kakav god bude bio“, kažu oni.

Prema njihovim rečima, prvi na listi, Dragoslav Pavlović, koji je bio pomoćnik gradonačelnika (2016-2017), a kasnije direktor JKP Mediana, biće kandidat za gradonačelnika.

„On u dovoljnoj meri poznaje rad gradske uprave, a nije bio previše eksponiran u javnosti, niti ima ozbiljnije negativne poene, tako da je takođe dobar izbor“, kažu izvori.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari