Za prvog čoveka Niša izabran naprednjak Dragoslav Pavlović: Da li je novi gradonačelnik prepisao ekspoze od Dragane Sotirovski? 1Dragoslav Pavlović: Foto privatna rahiva

Skupština grada Niša izabrala je rano jutros gradonačelnika, Dragoslava Pavlovića, sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Niš sutra“.

Za Pavlovića je glasao 31 odbornik koalicije oko Srpske napredne stranke i jedan odbornik Ruske stranke. Skupština grada ima 61 odbornika.

Pavlović je bio prvi na listi ove koalicije u Nišu  i važio od početka izborne kampanje za kandidata za gradonačelnika.

Na listi nema nijednog najvišeg gradskog i SNS funkcionera, uključujući i dojučerašnju gradonačelnicu Draganu Sotirovski, zbog, po nezvaničnim informacijama, nedovoljno dobrog rejtinga.

Pavlović je do sada bio u drugom planu, gradskom i partijskom, te važi za relativno novo lice iako je dugo godina bio funkcioner i u javnom životu.

On je diplomirani inženjer elektrotehnike i do sada je bio portparol niškog ogranka EPS-a,  a potom i direktor javnog komunalnog preduzeća “Medijana”.

Za prvog čoveka Niša izabran naprednjak Dragoslav Pavlović: Da li je novi gradonačelnik prepisao ekspoze od Dragane Sotirovski? 2
Dragoslav Pavlović: Foto Z. Miladinović

Bio je pomoćnik gradonačelnika Darka Bulatovića (SNS) u periodu od 2016. do 2020. godine.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada pročitao je obiman ekspoze u kojem je ocenio da je SNS vlast u Nišu postigla značajne rezultate, navodeći da je to uspela i zbog podrške Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„U poslednjih 12 godina uz ogromnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Republike Srbije, dovođenjem deset renomiranih inostranih kompanija, razvojem novih industrijskih zona, izgradnjom tehnološkog parka, vratili smo Niš na kolosek industrijskog razvoja i povoljnog poslovnog okruženja“, kazao je.

U ekspozeu je naveo da je 2012. godine kada su „preuzeli odgovornost za rukovođenje gradom, Niš nazivan dolinom gladnih“.

Prema njegovim rečima, broj zaposlenih tada je bio 61806, a prosečna zarada iznosila je 305 evra, dok je ove godine broj zaposlenih porastao na 92248, a prosečna zarada po poslednjim podacima Repuličkog zavoda za statistiku dostigla je 813 evra, što je skoro tri puta više.

Još jedan kljuni rezultat je smanjenje broja nezaposlenih, sa 36093 u novembru 2012. na 16705 danas, kazao je.

„U saradnji sa Republičkom razvojnom agencijom, u Nišu se pozicioniralo nekoliko desetina kompanija i to je ključni razlog rasta standarda u našem gradu. I ovde nećemo stati- 16705 nezaposlenih biće svakodnevna briga mene i mog tima, kako bi omogućili posao za one koji žele da rade, a onima koji već rade nova i bolja plaćena radna mesta“, rekao je on.

U ekspozeu su navedeni ambiciozni planovi za budućnost, među kojima su investicije, infrastruktura, saobraćaj i standard, a pre svega „briga o ljudima“, na čemu je inače u kampanji insistirao Vučić, zamerajući niškim naprednjacima da o tome nisu vodili dovoljno računa.

„Dao sam reč da ću se sa dužnim poštovanjem odnositi prema svakom građaninu, da će mi svaki problem sugrađana biti važan, da se neću oglušiti o pozive onih kojima je pomoć neophodna, niti ostati nem na dešavanja koja su od važnosti za budućnost grada. Neka mi Gospod Bog da snage“, rekao je Pavlović.

On je ponovio da će biti nastavljeni ili završeni kapitalni projekti, koje su navodili i njegovi prethodnici, kao što su izgradnja železničke obilaznice i izmeštanje pruge iz centra Niša, ili unapređenje i razvoj Aerodroma „Konstantin Veliki“, koji je inače Repubika 2018. godine besplatno preuzela od Grada.

Najavio je i nove projekte, poput izgradnje nacionalnih muzeja i teatra južne Srbije i tri fakulteta, otvaranja tri zdravstvena instituta pri UKC i izgradnju bulevara na mestu pruge koja sada prolazi kroz grad.

On je pozvao sve odbornike na „konstuktivnu raspravu, toleranciju i međusobno poštovanje, bez sujete i gordosti“.

Odbornici iz opozicije nisu ozbiljnije kritikovali kandidaturu i izbor Pavlovića, nazivajući ga vaspitanim i pristojnim čovekom, a nosilac liste „Ujedinjeni – Nada za Niš“ Miodrag Stanković je čak ocenio da je on „najbolje rešenje“ koje SNS ima.

Za prvog čoveka Niša izabran naprednjak Dragoslav Pavlović: Da li je novi gradonačelnik prepisao ekspoze od Dragane Sotirovski? 3
Đorđe Stanković: Foto N. Panić

Đorđe Stanković, šef odborničke grupe koalicije „Biramo Niš“ u Skupštini grada, kazao je da je Pavlović deo režima koji je poslednjih 12 godina uništavao Niš.

Dodao je da je on „prepisao veći deo ekspozea bivše gradonačelnice Dragane Sotirovski“, pošto ona „nije ispunila skoro ništa što je u njemu navela“, a bila je na čelu „jedne od najkorumpiranijih vlasti u gradu“.

„Ona se i nije našla na izbornoj listi naprednjaka jer se govorilo da je među najkorumpiranijim funkcionerima“, rekao je on.

Odbornica Tamara Milenković- Kerković, sa liste „Biramo Niš“, takođe je oštro kritikovala Sotirovski, pripisujući joj katastrofalne rezultate i korumpiranost.

Dr. Dragan Milić, šef istoimene odborničke grupe, upitao je jutros zašto je gradonačelnik Niša biran noću, šta to ne treba da se vidi i da li se to predstavnici vlasti stide svojih izbra.

„Da li je Niš zaista dobio gradonačlnika ili fantoma noći, Drakulu“?, rekao je on za Fonet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari