Savez vojvođanskih Mađara često nije imao saveznike kada se borio za vojvođanske interese, a da je Liga socijaldemokrata Vojvodine bila uz nas, mogli smo da postignemo mnogo više.

U presudnim trenucima, Nenad Čanak je izabrao neki drugi put. Ipak, ne želim da se mešam u aktuelni sukob stranaka sa iste izborne liste – kaže za Danas Balint Pastor, član Predsedništva SVM, povodom najnovijih otrovnih strelica koje su međusobno ispalili DS, LSV i LDP, pri čemu Čankovi ligaši nisu žalili ni SVM.

Iako su svim strankama u Vojvodini puna usta borbe za interese građana i međusobnog optuživanja o tome ko je kriv za evidentne propuste, Vojvođani sve teže žive.

LDP: LOŠI SU I DS I LIGA

Potpredsednik LDP Dušan Mijić kritikovao je juče pokrajinsku vladu, DS i LSV i optužio ih da se ne zalažu za Vojvodinu. „Činjenica da je bruto društveni proizvod Vojvodine pao ispod nivoa centralne Srbije trebalo bi da izazove pravu političku buru u Pokrajini, ali to se ne dešava. Ćuti Vlada Vojvodine, ćuti DS, ćute i autonomističke stranke“, rekao je Mijić na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Mijić je optužio LSV da je postao „batina“ političkih snaga koje se bore protiv Pokrajine i njenih institucija, dok je demokratama zamerio to što se ne oglašavaju o zaostajanju Srbije u procesu evropskih integracija, zbog čega trpi i Vojvodina. Prema njegovim rečima, Vojvodina mora imati jasno definisan i precizno određen politički cilj, oko kojeg će se okupiti sve političke snage koje se iskreno zalažu za autonomiju. „Verbalno autonomašenje i prepucavanje između DS i Lige ne otvara radna mesta i ne privlači kapital toliko potreban Vojvodini“, kaže Mijić. LDP smatra i da autonomaške partije već 20 godina nisu u stanju da preciziraju jasan model autonomije Vojvodine, za koji bi se potom dosledno zalagali, već se umesto toga bore za lične i partijske interese.

SVM: NAJDOSLEDNIJI

Balint Pastor kaže da SVM ne interesuju previše svađe drugih partija, jer je upravo njegova stranka najdoslednije zastupala interese Vojvodine.

– Birači dobro znaju ko je zaslužan za Zakon o javnoj svojini, izdvajanje sedam odsto iz budžeta Republike za Vojvodinu, Zakon o nadležnostima Pokrajine. Birači znaju i za kvaziuspeh Lige oko zakona o javnoj svojini, kao i to da je zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš bio predsednik radne grupe za izradu tog zakona, čijim je nacrtom Vojvodini onemogućeno vlasništvo nad bilo kakvim infrastrukturnim objektom. Onemogućavanjem usvajanja zakona o železnici takođe smo branili ekonomske interese Vojvodine. Često nismo imali saveznike kada smo se borili za interese Pokrajine, a da je LSV bio uz nas mogli smo da postignemo još više. U odsudnim trenucima, Čanak je izabrao neki drugi put. Liga je u Skupštini Srbije zahvaljujući DS, jer je bila na njihovoj listi. Izgleda da će i sada tako biti, te ne želim da se mešam u sporove partija koje zajedno idu na izbore – kaže Pastor.

Kada je reč o ponašanju LDP, Pastor navodi da stranka Čedomira Jovanovića u Vojvodini slabo stoji i pretpostavlja da, kritikujući DS i LSV, možda želi da pridobije njihove birače. Ali, zaključuje Balint Pastor, čak je i LDP glasao za Zakon o javnoj svojini, koji ne omogućava pravu decentralizaciju.

DS: O LSV SVE NAJGORE

DS je prekjuče uputila do sada najoštrije kritike na račun svog aktuelnog koalicionog partnera LSV. Predsednik vojvođanskog odbora DS Dušan Elezović bio je isprovociran intervjuom koji je Danasu dao zamenik predsednika LSV Bojan Kosteš, kada je oštro kritikovao Vladu Vojvodine i premijera Bojana Pajtića.

Elezović je optužio stranku Nenada Čanka za licemerje, zloupotrebu funkcija i političku destruktivnost. On je saopštio da Liga pokušava da izbori „opstanak u poziciji najvećeg kritičara vlasti i istovremeno najizrazitijeg korisnika privilegija“, kao i da želi da nedostatak rezultata i svojih sposobnosti prikrije napadom na druge.

LSV je odgovorila pozivom na TV duel i novim kritikama na račun pokrajinske vlade i Pajtića.

DOGOVOR TADIĆ – ČANAK

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, za Danas kaže da su oštre kritike među strankama u Vojvodini deo uobičajenog političkog folklora pred izbore.

– LDP pokušava da popravi rejting, računajući na svoju posebnost, a kroz kritiku DS i LSV. S druge strane, razmirice između DS i Lige su pomalo iznenađujuće, s obzirom na to da je Nenad Čanak nedavno potvrdio da postoji mogućnost da sa demokratama izađe na republičke izbore. Zbog toga verujem da na ove oštre reči treba gledati kao na međusobno opipavanje pulsa – smatra Stanković.

Prema njegovim rečima, svađa DS i LSV neće uticati na potpuni prekid njihovih odnosa i uvod je u razgovore Borisa Tadića i Nenada Čanka o budućem zajedničkom nastupu na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari