Nominacija Viktorije Nuland, portparolke Stejt departmenta, za naslednicu Filipa Gordona na funkciji pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja, izazvala je podeljene reakcije u Americi. Dok jedni tvrdi da Nulandova, koja bi imala zadatak da se bavi i Balkanom i Srbijom, predstavlja valjan izbor, drugi dovode u pitanje njenu profesionalnu reputaciju.


Najglasniji u kritikama na račun Viktorije Nuland (52) jesu pojedini republikanci, koji je optužuju za umešanost u skandal sa ambasadorkom SAD u UN Suzan Rajs. Prema mejlovima koji su procurili u javnost, upravo je ona pripremala izjavu o napadu na američki konzulat u Bengaziju, odnosno predložila Rajsovoj da izbaci neke važne segmente.

S druge strane, oni koji brane Nulandovu navode da je iskusna predstavnica diplomatske službe, čije sposobnosti su u protekle dve decenije zapale za oko zvaničnicima obe stranke u SAD. Između ostalog, ističe se da je zbog „direktnog pristupa“ i efikasnosti stekla poverenje bivše državne sekretarke Hilari Klinton. U administraciji Bila Klintona imala je više zaduženja, a tokom predsedničkog mandata Džordža V. Buša bila je zamenica glavnog savetnika za spoljnu politiku potpredsednika Dika Čejnija, a potom je postala ambasadorka SAD u NATO. Nakon što je 2008. Obama zamenio Buša, postala je specijalna savetnica za konvencionalno naoružanje u Evropi.

Kada je reč o Srbiji, očekuje se da će Nulandova nastaviti kurs Filipa Gordona, koga su inostrani analitičari opisivali kao nepopustljivog prilikom sprovođenja zadataka koje mu postavi Vašington. Kao pokazatelj toga može da se navede i njena izjava na konferenciji za novinare održanoj prošlog meseca. Tom prilikom poručila je da je uloga Beograda da „jasno stavi do znanja Srbima na Kosovu da je vreme da reše otvorena pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari