Posle odluke pirotskog Odbora DS da izađe iz lokalne vlasti, dvojica funkcionera koji se toj odluci nisu povinovala su isključena iz stranke, a Opštinski odbor je uputio žalbu Višem sudu u Pirotu da se aktiviraju blanko ostavke i zamene petoro od devetoro odbornika, među kojima i aktuelni zamenik predsednika SO Sreten Savov. Iako isključen iz DS-a, on i dalje obavlja funkciju zamenika predsednika SO.

Iz Kabineta predsednika SO Pirot saopšteno je da je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković dostavio mišljenje SO Pirot da je Upravni sud nadležan za rešavanje po žalbama na skupštinske odluke jedinice lokalne samouprave u vezi sa mandatima odbornika.

„OO DS Pirot uputio je žalbu Višem sudu u Pirotu za aktiviranje ostavki i imenovanje novih odbornika, što znači da su žalbe upućene nenadležnom sudu“, saopštio je Kabinet predsednika SO Pirot.

Predsednica pirotskog odbora DS-a Danijela Ćirić kaže za Danas da na osnovu saopštenja kabineta predsednika SO Pirot, koje nije želela previše da komentariše, Opštinski odbor DS pita predsednika SO i predsednika Opštinske izborne komisije zašto još uvek nisu zakazali sednicu OIK na kojoj bi se raspravljalo o aktiviranju blanko ostavki za petoro odbornika.

– Ne znamo ni za kakav dopis ministra. Zašto se predsednik SO bavi time koji je sud nadležan za odborničke mandate. Neka se pozabavi kome daje legitimnost da i dalje sedi za stolom predsedavajućeg SO i zašto se nije sastala Opštinska izborna komisija koja treba da se bavi pitanjem odborničkih mandata – kaže predsednica OO DS Danijela Ćirić.

Aktuelni zamenik predsednika SO Sreten Savov, koga je Statutarna komisija stranke isključila iz redova DS, kaže za Danas da je to što je OO DS dostavio žalbu Višem sudu u Pirotu a ne Upravnom sudu, da je nanelo veliku štetu Demokratskoj stranci, jer je putem medija najavljivao smenu odbornika uz pomoć pravosudnih organa, a da pri tom i ne znaju kojem sudu se treba obratiti za rešavanje takvih vrsta sporova.

– Milan Marković u medijima najavljuje stavove Ministarstva i stavove DS i Borisa Tadića da treba ukinuti blanko ostavke, dok na drugoj strani OO DS u Pirotu aktivira blanko ostavke i time još jednom dokazuje da ne funkcioniše u skladu sa zvaničnom politikom DS. OO DS vodi politiku konfrontacije i samoizolacije umesto saradnje. Na ovakvo ponašanje predstavnika OO DS javno smo upozoravali, međutim, zbog toga smo Boban Nikolić i ja isključeni iz stranke – kaže Savov.

Podsećamo da je Opštinski odbor DS 16. februara doneo odluku da izađe iz opštinske vlasti. Taj čin je podrazumevao i da njeni funkcioneri podnesu ostavke. Međutim, Sreten Savov, zamenik predsednika SO to nije učinio, kao ni Boban Nikolić, član Opštinskog veća. Oni su najpre prvostepenom odlukom Odbora isključeni iz stranke koju je potom potvrdila i Statutarna komisija DS. Ta odluka je konačna i oni nemaju pravo žalbe.

Izlaskom DS iz lokalne vlasti nije ugrožena većina u SO Pirot. Koalicija za Pirot zajedno sa G 17 plus, SPO i SPS ima 30 odborničkih mesta, DS ima devet odbornika a SRS – 16 mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari