Lider Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović zatražio je juče da Srbija „bezuslovno“ prekine diplomatske odnose s Albanijom.
Ivanović je na protestu u severnoj Mitrovici, pred više hiljada Srba, kazao da to treba učiniti jer su, kako je naveo, u Albaniji bili logori za Srbe otete na Kosovu.

Lider Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović zatražio je juče da Srbija „bezuslovno“ prekine diplomatske odnose s Albanijom.
Ivanović je na protestu u severnoj Mitrovici, pred više hiljada Srba, kazao da to treba učiniti jer su, kako je naveo, u Albaniji bili logori za Srbe otete na Kosovu. Tu tvrdnju u svojoj knjizi „Lov“ iznela je bivša haška tužiteljka Karla del Ponte. Prema njenim navodima, OVK je trgovala organima otetih Srba, Roma i Albanaca.
– Tražimo bezuslovno prekidanje diplomatskih odnosa s Albanijom, bojkot slovenačke i hrvatske robe, povratak srpske policije i vojske u skladu s Rezolucijom 1244, povratak ruskog kontingenta na teritoriju gde na Kosovu žive Srbi – rekao je Ivanović.

U KZK tvrde da Karla del Ponte laže

Priština – Predstavnici Kosovskog zaštitnog korpusa negirali su tvrdnje bivše haške tužiteljke Karle del Ponte da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova trgovali organima otetih Srba. Portparol KZK pukovnik Šemsi Sulja je za jučerašnji prištinski dnevnik „Koha ditore“ izjavio da Karla del Ponte „laže“ i da su njene tvrdnje „apsurdne“. „Nije istina… može svako da piše šta hoće, ali u tome nema ničega istinitog“, rekao je portparol KZK. Bivša tužiteljka Haškog tribunala objavila je u svojoj knjizi „Lov“ da su pripadnici OVK kidnapovane Srbe s Kosova prebacivali u severnu Albaniju gde su im vađeni organi radi prodaje. I potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je odbacio optužbe Karle del Ponte. „Ovakve optužbe su pre svega političke, što može da uoči svako, a ne samo političari“, rekao je Isufi.

Lider SNV je podržao predlog sporazuma o saradnji, koji je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju predalo Unmiku. Ivanović je zahvalio srpskom plivaču Miloradu Čaviću zato što se na dodeli zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu pojavio u majici s natpisom „Kosovo je Srbija“. Lider SNV je pozvao Srbe da ne nasedaju na provokacije i najavio da će protesti zbog proglašenja nezavisnosti Kosova biti održavani svakog utorka.
Skup u severnoj Mitrovici počeo je pesmom „Vostani Serbie“, a potom je učenica mitrovačke gimnazije Danica Veličković pozvala EU da se „probudi dok još ima vremena“. Povodom poziva koji je maturantima stigao iz Ministarstva prosvete za manifestaciju „Maturanti plešu“ u glavnom gradu, ona je rekla da Beograđani treba da dođu u Mitrovicu jer se „tu brane Srbija, Evropa i svet od nečoveštva“.
Glumac Tihomir Arsić je na skup došao sa četvoro dece i dodao da je time želeo da poruči kosovskim Srbima da nisu sami i da će ako zatreba na Gazimestan doći „milion i po roditelja s tri miliona svoje dece“ da brane Kosovo. One koji su priznali nezavisnost Kosova, Arsić je uporedio sa „belim miševima u laboratorijama CIA“.
– Nema sporazuma o poniženju, ima časnog i poštenog sporazuma o ulasku Srbije tamo gde i pripada – u Evropu sa svojim Kosovom – rekao je Arsić.
Radnik u pravosuđu Bogdan Špadijer detaljno je opisao hapšenje i, kako je rekao, psihičko maltretiranje, 17. marta u Kosovskoj policijskoj službi. Špadijer je poručio da se radnici pravosuđa nisu uplašili, već da će svakodnevnim protestima tražiti da se vrate u zgradu suda iz koje su izbačeni 1999. On je zahvalio građanima i što su njemu i njegovim kolegama pomogli da se oslobode „kazamata nestvarne države Kosovo“. Skup je protekao bez incidenata. Za vreme protesta, severni deo Mitrovice je nadletao helikopter Kfora, ali nisu primećene pojačane bezbednosne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari