"Zajednica Srba" kojoj je odbijena lista za lokalne izbore u Novom Sadu tvrdi da im je nestala kandidatkinja za odbornicu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

U obrazloženju odluke o odbijanju liste stranke „Zajednice Srba“ koju vodi Branislav Švonja, piše da je jedna kandidatkinja za odbornicu naknadno prestala da bude građanka Novog Sada, iako kako tvrdi ova politička organizacija, ona i dalje živi u ovom gradu.

Smatraju da je odbijanje njihove liste „narušavanje izbornog pluralizma i demokratskih standarda“.

– Njeno radno mesto je takođe u Novom Sadu, u Elektrovojvodini. Ona je potpisala saglasnost da bude kandidatkinja za odbornicu, te izjavu podrške kandidaturi izborne liste ‘Prof. dr Zoran Milošević – Zajednica Srba“, 4. maja, sa važećom ličnom kartom i adresom u Novom Sadu. Izborna lista je predata narednog dana. Pred donošenje odluke o proglašenju izborne liste, 7. maja, ova kandidatkinja dobija „nepostojeću adresu, na Fruškoj gori, u Opštini Sremski Karlovci“ – kaže se u saopštenju.

Kako nastavljaju, kandidatkinja za odbornicu u Skupštini grada Novog Sada zbog koje je odbijena lista Zajednice Srba nakon toga naprasno je nestala.

– Svaki pokušaj da se ostvari bilo kakav kontakt posle promene adrese bio je uzaludan. U Elektrovojvodini, gde je zaposlena, dali su informaciju da je otišla na bolovanje. U kući gde živi sa porodicom kažu da je nema, a nova adresa ne postoji – dodaju dalje.

Objašnjavaju i da je ovo više nego jasan rukopis onih koji stoje iza rušenja izborne liste, a kao nelogičnost navode i čekanja Gradske izborne komisije kojoj je trebalo dva dana da odluči o njihovoj izbornoj listi, iako su prvi predali spisak kandidata.

GIK je ranije saopštio da je ova lista odbijena jer jedan kandidat nema prebivalište u Novom Sadu, jednom je pasivizirana adresa, a u dokumentaciji nije dobro navedeno ko je predlagač liste.

Kako je GIK odbio njihov prigovor, ostaje im jedino žalba sudu.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari