Nekoliko desetina zemalja pozvalo sve strane da olakšaju odlazak stranih državljana i Avganistanaca 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

S obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije, podržavamo i pozivamo sve strane da poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju, poruka je zajedničke izjave o Avganistanu nekoliko desetina zemalja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju.

Oni koji imaju moć i autoritet širom Avganistana snose odgovornost – i odgovornost za zaštitu ljudskih života i imovine, i za trenutno uspostavljanje bezbednosti i građanskog poretka, ističe se u zajedničkoj izjavi koju je objavio Stejt department.

Potpisnici poručuju i da Avganistancima i stranim državljanima koji žele da ga napuste to mora biti dozvoljeno – „putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir“.

„Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici spremni smo da im pomognemo“, obećali su potpisnici, među kojima je Kosovo, ali ne i Srbija.

Na portalu Stejt departmenta objavljeno da su zajedničku izjavu među državama regiona, prve podržale Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Severna Makedonija.

Podršku su dale Nemačka, Francuska i druge članice EU, kao i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Velika Britanija, Japan, Novi Zeland, Australija i još desetine zemalja.

Talibani su objavili da je rat u Avganistanu završen nakon što su njihovi borci ušli u Kabul, a mnogi Avganistanci i strani državljani u strahu od nove vlasti pokušavaju da napuste zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari