Zajednička sednica Vlade Srbije i Vojvodine: U pripremi investicije vredne 1,55 milijardi evra 1Foto: Danas/A. L.

U Novom Sadu održana je danas zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, a premijer Miloš Vučević je u ime republičke Vlade čestitao Novosađanima 80 godina oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Vučević i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković složili su se da se u Vojvodinu investira dovoljno, pre svega u projektima drumske i železničke infrastrukture koji su vredni 4,6 milijardi evra.

– Ogromne, veoma značajne investicije imamo u svim delovima Vojvodine. Ne pravimo nikakvu razliku i trudimo se da napravimo ravnomerni ili ravnopravni razvoj svih delova naše države, 1,55 milijardi evra vrednost projekata koji su u pripremi kao buduće investicije u ovaj deo Srbije – rekao je Vučević nakon zajedničke sednice dve vlade.

Vučević smatra da bi zajedničke sednice trebale postati uobičajene na svakih šest meseci, kako bi republički ministri i pokrajinski sekretari mogli u neposednoj komunikaciji da pričaju o svim temama koje su bitne za Vojvodinu. Poslednja sednica ove dve vlade održana je pre šest godina.

– Nisam zadovoljan kako ide dinamika radova Kliničkog centra Vojvodine, ali dobra stvar je da smo došli na nivo da kupujemo opremu i da idemo ka finiširanju tog projekta koji se čekao više decenija. U oblasti zaštite životne sredine u Vojvodini se investira 80 miliona evra, a u toku je projekat rekonstrukcije stadiona Karađorđe, vredan 11 miliona evra – nastavio je premijer.

Na zajedničkoj sednici pričalo se i o problemu finansiranja Narodnog pozorišta u Subotici, ali i o razvoju Sremskih Karlovaca koji će biti deo projekta Ekspo 2027.

Najavljena su i dva nova mosta preko Dunava, jedan kod Bačke Palanke, koji spaja Bačku i Srem i jedan most u Banatskoj palanci, koji spaja južni Banat i Braničevo, koji su još u fazi planiranja.

Gojković je istakla da je pokazano političko i svako drugo jedinstvo onih koji vode državu i rade na daljem ekonomskom razvoju svih delova Srbije.

Zajednička sednica Vlade Srbije i Vojvodine: U pripremi investicije vredne 1,55 milijardi evra 2
Foto: Danas/A. L.

– Danas smo razgovarali o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji vezano za Srbiju i svaki sekretar i ministar u obe vlade je izložio ono o čemu su biletarno razgovarali sa svojim kolegama nadležnim za oblasti zdravstva, obrazovanja, energetike, zaštite životne sredine, sporta, kulture, građevinarstva, saobraćaja i svih ostalih sektora. Dogovoreno je da se ozbiljno pristupi formiranju budžeta za 2025. godinu i da se završe zajednički projekti, kao i da svi projekti pokrenuti u budućnost budu isključivo okrenuti ka koristi i poboljšanju životnog standarda građana Vojvodine – rekla je Gojković.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari