Ministri spoljnih poslova BiH, Srbije i Turske Zlatko Lagumdžija, Ivan Mrkić i Ahmet Davutoglu najavili juče u Sarajevu buduće zajedničke projekte tri zemlje iz oblasti privrede, turizma, kulture i obrazovanja. Sastanak je održan u sklopu priprema za susret trojice predsednika 14. i 15. maja u Ankari.


Lagumdžija je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, razgovore u Sarajevu ocenio korisnim, te naveo da je dogovoreno da se šefovi diplomatija ubuduće sastaju češće i da će naredni sastanak biti održan u oktobru u Beogradu. Ministar spoljnih poslova BiH je izrazio nadu da će do tada biti definisan program zajedničkog nastupa na četvrtim tržištima.

Mrkić je ocenio da ovakvi susreti doprinose stabilizaciji regiona i jačaju prijateljstva među državama, čime se omogućava razvojna perspektiva regiona.

Davutoglu je kazao da će tri države „biti zajedno u teškim vremenima“ i naglasio da Turska pridaje veliki značaj odnosima sa zemljama u regionu. Prema njegovim rečima, za BiH su najbitniji jedinstvo, zajedništvo i politička stabilnost. Davutoglu je kazao da podržava i podstiče ulazak turskih kompanija i u Srbiju i u BiH i najavio nastavak ulaganja „nakon otklanjanja administrativnih teškoća“.

Ovaj sastanak bio je osmi susret šefova diplomatija tri zemlje od 2009. Trojni sastanci počeli su da se održavaju na inicijativu Turske, sa ciljem da, kako se ističe u Ankari, doprinesu normalizaciji odnosa Beograda i Sarajeva.

Zlatko Lagumdžija, Ivan Mrkić i Ahmet Davutoglu sastali su se u Sarajevu i sa članovima Predsedništva BiH, a razgovarali su i bilateralno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari