Zajedno za Srbiju: Izbori za Savete mesnih zajednica u Šapcu nezakoniti, tužilaštvo ne reaguje 1Foto: privatna arhiva /Danas

Iako izbori za Savete mesnih zajednica nisu stranački već građanski izbori, a kandidat može biti svako koga podržava bar pet predlagača, Gradski odbor stranke „Zajedno za Srbiju“ Šabac, saopštio je da ni na koji način neće učestvovati u ovim izborima koji su zakazani za nedelju 19. jun.

Kao jedan od glavih razloga navode podatak da je Skupština grada Šapca donela novu Odluku, po kojoj se glasovi više ne prebrojavaju na samom glasačkom mestu, već to radi Izborna komisija, koja sebi daje punih 48 časova za “prebrojavanje”, dok ne donese “odluku” o rezultatima.

Velimir Kuzmanović, predsednik GO “Zajedno za Srbiju” Šabac, u izjavi za Danas, kaže da je izbore za Savete mesnih zajednica raspisala Skupština grada, čiji legitimitet itekako osporava stranka Zajedno za Srbiju u Šapcu.

– Prošlo je skoro dve godine koliko čekamo odgovor na žalbe koje smo uputili Ustavnom sudu, koje sadrže jasne dokaze da je rezultate izbora, na osnovu kojih je Srpska napredna stranka došla na vlast u Šapcu, proglasila nepostojeća Izborna komisija. To je i razlog što opozicioni odbornici, od 2020. godine, ne prisustvuju skupštinskim zasedanjima. Šapčani već dugo traže pravdu, ali pravde nema. Želeli smo da je nađemo u našoj zemlji i nismo srećni što je, nažalost, moramo tražiti u Strazburu. U međuvremenu, problemi se samo gomilaju, sud već pola godine ne pronalazi odgovorne za dobro poznata dešavanja na Šabačkom mostu tokom protesta građana, a ne otkriva nam ni imena ljudi koji su po gradu polepili poternice za jednom novinarkom, advokatom, maloletnim detetom… Ceo grad zna istinu, samo je sud ne zna – ističe Kuzmanović.

Predstojeći izbori za Savete mesnih zajednica sporni su i zbog načina utvrđivanja rezultata, koji će se sprovoditi po Odluci, koju je Skupšina grada Šapca, donela 25. marta prošle godine.

– Srpska napredna stranka u Šapcu tvrdi da se ovi izbori realizuju po starom zakonu, što nije tačno. Skupština grada Šapca, donela je novu Odluku o mesnim zajednicama, prošle godine, i po njoj se glasovi više ne prebrojavaju na samom glasačkom mestu, već ih prebrojava Izborna komisija koja još sebi daje punih 48 časova za prebrojavanje dok ne donese odluku o rezultatima. Zanimljivo je da ovakvu odluku smatraju demokratskom i ustavnom, a da, recimo slobodno izjašnjavanje građana o tome kako žele da troše novac od poreza na imovinu – nije ustavan. Ako slobodno i demokratsko izjašnjavanje građana nije ustavno, onda izgleda da imamo problem sa ustavom! Dakle, sporan je član 50, koji kaže da “po prijemu izbornog materijala sa biračkih mesta, Izborna komisija u roku od 48 časova od zatvaranja biračkih mesta, donosi odluku o rezultatima izbora za svaku mesnu zajednicu – objašnjava on.

Ističe da je pravo svakog građanina da samostalno donese odluku da li će izaći na izbore ili ne, ali da Zajedno za Srbiju kao politička organizacija, nema poverenja u ovaj izborni proces.

– Ako među ponuđenim kandidatima, neko od građana prepozna poštenog i čestitog komšiju, zašto da mu ne da glas. Verujem da građani Šapca mogu da prate razvoj i gradskih i seoskih područja i da uoče bitnu razliku između predhodne i sadašnje opštinske administracije. Ona, naravno postoji zbog građana, a ne zbog onih koje građani plaćaju za što kvalitetniju uslugu. Od samog njihovog izbora, još je važnija sloboda u donošenju odluke. Ona donosi progres svakom društvu, a građani najbolje znaju koliko je kod nas poslednjih godina zastupljena – zaključuje Kuzmanović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari