skupštinafoto R.Z./ATAImages

Fondacija Centar za demokratiju saopštila je danas, povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, da od nove Vlade Srbije očekuje da „prekine s politikom fragmentacije radnog zakonodavstva“ i da ubrza proces primene i donošenja novog Zakona o radu.

„Od velike važnosti je da se do usvajanja novog Zakona o radu ne donose zakoni koji parcijalno regulišu radnopravne odnose, jer se time povećava pravna nesigurnost i smanjuje zaštita prava iz oblasti rada“, navodi se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je ocenila da i ovaj 1. maj mnogi radnici u Srbiji dočekuju u uslovima neefikasne zaštite radnih prava, nesigurnog zaposlenja, diskriminacije na radu, rizika od siromaštva, nebezbednih radnih mesta, dok su u posebno teškom položaju na tržištu rada osetljive grupe.

„Dostojanstven rad koji prati održiv ekonomski rast je važan cilj Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Da bismo unapredili i razvijali standarde dostojanstvenog rada u Srbiji neophodno je da domaće zakonodavstvo usaglasimo sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari