Zakoni se usvajaju, o njima se ne govori 1

Vojno obrazovanje, izgradnja stanova za snage bezbednosti, komisija za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja i novi ministar finansija –  to su stavke o kojima se najviše raspravljalo u Skupštini Srbije tokom maja. O većini usvojenih akata gotovo da nije bilo govora.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja započeta u aprilu nastavljene je početkom maja. Iako je trebalo da se održi pretres u pojedinostima o šest tačaka dnevog reda, poslanici su raspravljali samo o amandmanima na prva četiri člana Predloga zakona o vojnom obrazovanju. Vladajućavećinaiovogputabila ta koja je podnošenjemvelikogbrojaskoroidentičnihamandmanaonesposobilasuštinskuiravnopravnuraspravu.

Slika u parlamentu nije bila drugačija ni tokom naredne sednice. Poslanici su zloupotrebljavali Poslovnik za lične razmirice, a rasprva se povela samo o Predloguzakona o posebnimuslovimazarealizacijuprojektaizgradnjestanovazapripadnikesnagabezbednostiiPredloguodluke o obrazovanjuKomisijezaistraguposledica NATO bombardovanja 1999. godinepozdravljegrađanaSrbije, kaoiuticajnaživotnusredinu, saposebnimosvrtomnaposledicekoje je ostavilaupotrebaprojektilasaosiromašenimuranijumom.

Na kraju meseca u Skupštini je izabran novi ministar finansija – Siniša Mali. Iako bivšeg gradonačelnika Beograda prate mnogobrojne afere, to nije bilo prepreka za njegovo postavljanje na ministarsku funkciju.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Detaljnije o svimdešavanjima u Parlamentu u maju pročitajte u timeline-u.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari