Zamenik kosovskog ombdusmana nakon obilaska uhapšenih mladića: Postoje vidljive povrede kojih nema u lekarskom izveštaju 1foto: KoSSev

„Postoje ozbiljni elementi koji ukazuju na kršenje ljudskih prava, uključujući nehumano postupanje policijskih organa prema mladićima“, kazao je za KoSSev zamenik kosovskog Ombudsmana, Srđan Sentić. On je obišao mladiće koji su početkom nedelje uhapšeni u Severnoj Mitrovici, a sinoć, nakon saslušanja pred sudom, pušteni uz meru kućnog pritvora.

Četvorica mladića srpske nacionalnosti uhapšeni su u noći između ponedeljka i utorka, zbog, prema navodima policije, vređanja i napada na jednog policajca, na mitrovačkom šetalištu.

Sa druge strane, na mrežama su se pojavili snimci hapšenja koje se dogodilo više stotina metara dalje od šetališta, uz tvrdnje pojedinih građana, da su mladići pre i tokom hapšenja tučeni. Da je navodno najmanje jedan od njih fizički zlostavljan od strane policije, kazao je i advokat Miloš Delević.

Iz KP su, međutim, negirali ove optužbe, ali uz naglasak da oni imaju pravo da primene silu ukoliko se onaj ko je predmet hapšenja – tome opire.

Mladićima je potom određeno zadržavanje do 48 sati u južnom delu Mitrovice, dok je za juče bilo zakazano ročište s ciljem odlučivanja o meri pritvora.

Građani su posebno tog dana bili agilni, protestujući ceo dan ispred policijske stanice odnosno suda sa zahtevom da se puste na slobodu. Mladići su u večernjim satima i pušteni, ali uz meru kućnog pritvora.

Ove mladiće je, dok su bili na policijskom zadržavanju, posetio zamenik kosovskog ombudsmana, Srđan Sentić.

On je, prema našim saznanjima, bio zatečen onim što je video, ali i što su mu mladići kazali.

Neki od njih su navodno imali vidljive povrede u predelu glave, a što navodno nije bilo zabeleženo u lekarskom izveštaju, otkriva naš izvor. Mladići su se Sentiću požalili i na udarce u predelu genitalija, te su kazali da, ne znaju čime su izazvali nasilno ponašanje policije.

„Oni jesu priznali da su bili u alkoholisanom stanju, ali da se svega sećaju, kao i toga da se ni na koji način nisu nasilno ponašali prema policiji. Tvrde da su jedino postavljali pitanje policiji zašto ih legitimišu“, naveo je naš izvor.

Elementi kršenja ljudskih prava i nehumanog postupanja policije

KoSSev portal je u međuvremenu stupio u kontakt sa Sentićem, koji nam je potvdio da je posetio mladiće, ali i da je zabrinut zbog onoga što je video i čuo.

„Situacija je izazvala ozbiljnu zabrinutost. O svim uočenim nepravilnostima odmah smo izvestili nadležne organe, uključujući i Policijski inspektorat. Postoje ozbiljni elementi koji ukazuju na kršenje ljudskih prava, uključujući nehumano postupanje policijskih organa prema mladićima, našim građanima, koje Ustav i zakoni štite jednako kao i sve druge građane“, kazao je zamenik Ombudsmana za KoSSev.

Potvrdio je takođe da su mu se mladići požalili na upotrebu sile bez opravdanja, a koja je, kako kaže, „morala biti izbegnuta“.

„Na telima nekih pritvorenika vidljive su povrede u predelu glave, koje nisu zabeležene u lekarskim izveštajima, što izaziva dodatnu zabrinutost zbog nedostatka tih činjenica u zvaničnim medicinskim izveštajima“, poručio je Sentić.

Kaže i da su mu pritvorenici rekli da nisu pružali fizički otpor, niti da su napali policajce, već da su samo postavljali pitanja o razlozima legitimisanja kada im je policija prišla.

„Pritvorenici su takođe naveli da su, tokom hapšenja, u policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici, kao i prilikom premeštanja u Južnu Mitrovicu i Vučitrn, bili izloženi fizičkom nasilju i verbalnim uvredama. Prema njihovim navodima, fizičko i psihičko zlostavljanje prestalo je tek po njihovom smeštaju u pritvorske jedinice u Južnoj Mitrovici i Vučitrnu“, navodi Sentić.

Dodatno, objašnjava Sentić, dokumentacija koju su dobili na uvid i potpisivanje bila je isključivo na albanskom jeziku, uključujući lekarske izveštaje:

„To ne samo da je dodatno otežalo njihovu situaciju, već predstavlja nastavak kršenja njihovih ljudskih prava i Ustavnih i zakonskih obaveza“, zaključio je zamenik kosovskog Ombudsmana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari