Zamenik premijera Kosova traži da EU pasoše Koordinacione uprave MUP-a Srbije smatra ilegalnim 1Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je danas pozvao EU da preispita predlog po kojem bi i nosioci pasoša Srbije na Kosovu bili od 1. januara 2024. godine obuhvaćeni liberalizacijom viza za građane Kosova.

Bisljimi je na Fejsbuku napisao da su pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije „ilegalni“ i ocenio da bi trebalo da ih takvim smatra i EU, kao i „svu drugu paralelnu dokumentaciju“.

„Priznavanje tih dokumenata podriva integraciju srpske zajednice“ na Kosovu, ocenio je Bisljimi.

Napisao je da Vlada Kosova nije bila obaveštena niti konsultovana o predlogu kojeg je Evropska komisija prošle nedelje uputila Evropskom parlamentu u vezi s ukidanjem viza za građane na Kosovu kojima pasoše izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Srbije.

„Ilegalnim pasošima Koordinacione uprave MUP-a Srbije smatra se da su opštine u sastavu Kosova deo jurisdikcije Srbije što je neprihvatljivo kršenje našeg suvereniteta“, naveo je Bisljimi.

Ocenio je da predlog Evropske komisije „ruši dogovore iz dijaloga o gašenju nelegalnih struktura“ na Kosovu.

„Srpska zajednica na Kosovu nije ostala bez vizne liberalizacije jer može da koristi pasoše koje izdaje Kosovo i koji omogućavaju putovanje bez viza“, naveo je Bisljimi.

Dodao je da je u odnosu na prošlu godinu za 29 odsto povećan broj građana koji su uzeli kosovske pasoše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari