Zamerke Đulijaniju zbog susreta s Vučićem 1Foto: Medija centar

Rudolf Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i „vodeći kandidat novoizabranog predsednika Donalda Trampa“ za američkog državnog sekretara, savetovao je strane političare i radio za lobističke i bezbednjačke firme čiji su klijenti imali „komplikovane odnose“ sa Vladom SAD, piše Asošijejtid pres.

Đulijaniju američka agencija, pored ostalog, zamera i zbog puta u Beograd u aprilu 2012. kada se sastao sa Aleksandrom Vučićem i drugim liderima Srpske napredne stranke, „koja je svojevremeno bila u savezu sa srpskim diktatorom Slobodanom Miloševićem“. Zbog toga je u to vreme bila „zabrinuta“ tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton, navodi AP. 

„‘To je nečuveno’, napisala je Klintonova u mejlu aprila 2012. pošto joj je šefica njenog osoblja Čeril Mils prosledila kopiju priče AP-a o Đulijanijevom sastanku sa zvaničnicima Srpske napredne stranke. Milošević, optužen za ratne zločine tokom vođenja ratova devedesetih, umro je u zatvoru pre jedne decenije“, navodi se u tekstu. „Pošto je saznala za Đulijanijevu posetu, ambasada (SAD) u Beogradu izdala je saopštenje u kojem je navela da ne zauzima stranu na izborima u Srbiji (na kojima će pobediti Tomislav Nikolić i SNS, prim. aut.). Lider partije s kojim se Đulijani sastao, Aleksandar Vučić, sada je na čelu Vlade Srbije“, zaključio je AP.

Agencija ističe kako bi Đulijani, čije imenovanje za državnog sekretara još nije sigurno, mogao biti izložen istim kritikama koje je sam uputio na račun Hilari Klinton zbog njenih veza sa stranim vladama i korporacijama koje su uplatile donacije Klinton fondaciji i podseća na njegovu izjavu za Si-En-En ovog avgusta: „To što je ona uradila sa Klinton fondacijom i sve usluge koje je Stejt department učinio za stotine miliona dolara je, što se mene tiče, jasno kršenje zakona o sukobu interesa“.

„Mada nije lično bio umešan u lobiranje, Đulijani je godine proveo u firmama koje su predstavljale vlade i multinacionalne kompanije, a interesi nekih među njima razilazili su se sa interesima Sjedinjenih Država. On je takođe držao govore u kojima je zahtevao da Stejt department skine sa terorističke crne liste jednu iransku opozicionu grupu“, piše AP.

Đulijani nije želeo da govori za američku agenciju. U utorak je u intervjuu za Njujork tajms rekao da nikada nije lobirao za bilo čije interese, bilo strane ili ne. Branio je poslovanje svoje konsultantske firme u Kataru, i pravdao to što je „primio novac za podršku iranskoj disidentskoj grupi Mudžahedin-e Halk, bez obzira na to što je ona bila na američkoj listi stranih terorističkih organizacija“, tvrdi AP. „Ja imam prijatelje širom sveta. To za mene nije ništa novo. Kad postanete gradonačelnik, vi se zainteresujete za spoljnu politiku. Kada sam otišao (sa mesta gradonačelnika), moj glavni posao postali su pravo i bezbednost širom sveta“, rekao je Đulijani.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari