Odluku o učešću srpske vojske na vojnoj paradi u Moskvi doneo je predsednik Srbije u skladu sa Ustavom i zakonima naše zemlje i to ne menja naš odnos prema evropskim integracijama, niti prema obavezama predsedavanja OEBS-u, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer se složio sa Dačićem da je odluka o učešću srpske vojske na paradi u Moskvi legitimna odluka srpske vlade i to u smislu definisanja njene spoljne politike.“To ne menja ulogu Srbije kao zemlje koja treba da se pozicionira u fazi kada raste polarizacija“, rekao je Zanijer i dodao da Srbija ispunjava zahteve koji su pred nju postavljeni. „Važno je da održimo sve kanale komunikacije otvorenim, u tom smislu Srbija ispunjava svoju ulogu“, kazao je Zanijer.

Istakao je da Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, u potpunosti ispunjava sve zahteve koji su joj postavljeni i to kroz svoj rad na terenu, kao i kroz aktivnu komunikaciju i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Dačić je nakon susreta sa predstavnicima OEBS, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da mu nije poznato da je utvrđen zajednički stav Evropske unije o neučestvovanju na paradi u Moskvi.

Ukazao je da je proslava 70 godina pobede nad fašizmom događaj od istorijskog značaja za Srbiju, te da bi srpska vojska trebalo da učestvuje na svim manifestacijama koje se tim povodom održavaju širom sveta.

– To ne utiče na naš odnos prema evropskim integracijama, obavezama i dužnostima koje imamo kao predsedavajući OEBS-a, niti ima ikakve veze sa tim kome smo naklonjeni. Naklonjeni smo proslavi pobede nad fašizmom, za to smo dali veliki broj ljudskih života i svakako da imamo pravo da to obeležimo, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije kaže i da će i druge zemlje u tome učestvovati, te da će čak i nemačka kancelarka Angela Merkel doći u Moskvu 10. maja da položi vence. On je rekao da je pročitao u diplomatskoj prepisci da i Kina planira veliku proslavu u septembru, a da pretpostavlja da će ih biti i na Zapadu.

Upitan da li zna za neki novi „pokretni cilj“ kad je reč o evropskim integracijama Srbije, Dačić je odgovorio: „Ne prihvatamo politiku pokretnih ciljeva, a to smo rekli i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini kad je bila u poseti Srbiji“. Dodao je da, ako postoje i neki drugi ciljevi, a ne samo sprovođenje Briselskog sporazuma, „onda neka kažu jasno šta još treba da ispuni“.

Osvrćući se na situaciju u Ukrajini Dačić je najavio da će sledeće nedelje početi da se formiraju radne grupe koje će se baviti pitanjima bezbednosti, političkim pitanjima, ekonomijom i humanitarnim pitanjima. Cilj je da se podstakne politički proces na terenu. Prema Dačićevim rečima, potrebno je obezbediti finansijska i tehnička sredstva za posmatračku misiju OEBS-a u Ukrajini, o čijem je produžetku i proširenju Srbija kao predsedavajuća pripremila odluku. Dodao je da je potrebno obezbediti satelitske snimke, bespilotne letelice, opremu za razgledanje terena..

Dačić je najavio da će pozvati i šefa švajcarske diplomatije Didijea Burkhaltera da dođe u Beograd 28. aprila, kada će u posetu doći i nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, kako bi se održala sednica Trojke OEBS-a, sa Ukrajinom kao glavnom temom. U delegaciji OEBS-a, koja je juče posetila Beograd, bili su još i specijalna predstavnica predsedavajućeg za Ukrajinu Hajdi Taljavini i šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan.

 

Prekid se poštuje

Zanijer je izjavio da se na istoku Ukrajine prekid vatre generalno poštuje, te da je ovo ključna faza koju treba iskoristiti da se, u svetlu pozitivnog razvoja događaja, situacija unapredi uz uspostavljanje radnih grupa, intenziviranje razgovora i sprovođenje sporazuma iz Minska. Ukazao je na potrebu za jačanjem posmatračke misije, kojoj je mandat produžen i čiji se broj članova povećava, istakavši da je neophodno ojačati njene tehničke kapacitete.

Stabilnost zbog reformi

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predstavnicima OEBS istakao da će Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, učiniti sve da se prekid vatre u Ukrajini maksimalno poštuje, jer je za našu zemlju veoma važna politička stabilnost, kako u okruženju tako i u tom delu sveta, kako bi se posvetila ekonomskim reformama. Naglasio je da Vlada Srbije pruža punu podršku sprovođenju Sporazuma iz Minska, kao i jačanju kapaciteta Specijalne posmatračke misije, saopšteno je iz Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari