Izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u kojem je Hašim Tači označen kao šef albanske mafijaške organizacije na Kosovu i širom Istočne Evrope predstavlja „optužnicu“ ne samo za tog zvaničnika i pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova već i za zapadne političare – ocenjuje komentator Gardijana Nil Klark.

Britanski analitičar tvrdi da padaju u vodu reči nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera, koji je NATO bombardovanje SRJ opisao kao „borbu između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva, između demokratije i diktature“.

Slične tvrdnje su okosnica i redakcijskog komentara londonskog Tajmsa, u kojem se Kosovo naziva „državom užasa“. „Stiče se utisak da Kosovo vodi grupa bandita“, tvrdi Tajms.

Austrijska štampa piše da Nemačka Tačija već 10 godina naziva „glavom mafije“, ali da svetske sile ne žele da mu sude „već da ga drže u šaci“. Mediji ove zemlje pišu i o „čudnom tajmingu“ za objavljivanje ovih informacija, koji navodno kreiraju ambasadori zemalja kvinte na Kosovu. Klajne cajtung piše da iza svega stoji šema koju je uveo raniji specijalni izaslanik za Kosovo Seren Jesen-Petersen, „koji je Ramuša Haradinaja napravio šefom vlade, kojeg može samo jednom rečju da uputi u zatvor u Hagu“.

Nemački Frankfurter rundšau takođe navodi da je jasno „ko je režiser: ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke“. Međutim, ni „grozne optužbe izvestioca Martija, ne moraju Tačija da koštaju funkcije“, ocenjuje ovaj list. Reč je, navodi list, „o kolonijalnom modelu koji su primenjivali još engleski vicekraljevi. Da su izbori na Kosovu bili slobodni malo je verovatno, kako se i pokazalo prošle nedelje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari