Zaracin: Kosovo ne može da blokira zajedničko regionalno tržište, to uključuje i robu iz Srbije 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin izjavio je da Kosovo ne može da blokira regionalno tržište, samim tim i robu proizvedenu u Srbiji, ali i nemačke proizvode koji su uvezeni u Srbiju, jer će to imati posledice.

Zaracin je u intervjuu na RTK napravio je detaljnu analizu trenutne situacije i izazova sa kojima se Kosovo suočava u kontekstu Berlinskog samita i budućnost Berlinskog procesa, prenosi Kosovo online.

Zaracin je naglasio da se Kosovo nalazi na važnoj raskrsnici i da će mogući sporazumi imati dubok uticaj na regionalnu integraciju i koristi za građane Kosova. Objasnio je da je Nemačka ponudila važnu priliku Kosovu, predlažući rešenje koje će omogućiti da Kosovo bude predstavljeno u telima Cefta i da se obezbedi zajedničko regionalno tržište.

„Otvorili smo uši za Kosovo. Dakle, to je novi korak ka priznanju. Nudimo rešenje koje omogućava Kosovu da se predstavlja u Cefta telima i da obezbedi zajedničko regionalno tržište, tako da se Cefta može proširiti u korist stanovništva u celom regionu Zapadnog Balkana, konkretne stvari kao što su sve radne dozvole koje su prihvaćene su u EU itd. Taj poslednji klin bismo stavili u kovčeg Otvorenog Balkana. Ponudili smo sporazum s jedne strane, slušajući želju Kosova da bude predstavljeno u organima Cefta, a zatim smo ponudili nemačko-evropsku bezbednost i bezbednost granica. Ali moramo biti jasni, mi, Nemačka, želimo slobodnu trgovinu u regionu i to uključuje robu iz Srbije. Ne samo srpska roba, već i nemački proizvodi koji se proizvode u Srbiji ne smeju da uđu na Kosovo i to nije u skladu sa našim principima slobodne trgovine. Ne možemo da napravimo takav sporazum za zajedničku trgovinu na regionalnom tržištu, imajući ove stvari“, naglasio je Zaracin.

On je izrazio zabrinutost da bi, ukoliko Berlinski samit 14. oktobra ne uspe da obezbedi zajedničko regionalno tržište, ideja „Otvorenog Balkana“ mogla da oživi.

„Ako se ovaj samit ne održi, ako se ne obezbedi uspeh zajedničkog regionalnog tržišta i velikog plana Evropske komisije, a kamen temeljac toga će biti samit 14. oktobra u Berlinu, naravno da će odmah uslediti Otvoreni Balkan. Dakle, Otvoreni Balkan je stvoren da zaobiđe Kosovo. Počeli smo da radimo da Kosovo bude za istim stolom, sa istim pravima, na istom nivou sa ostalima. Moramo ići napred, ne možemo ostaviti ceo region da čeka ovu saradnju. Ne možemo da ugrozimo zajedničko regionalno tržište i Berlinski proces da ne uspe. Dakle, to nije ni u interesu Kosova, ni u našem“, rekao je Zaracin.

On je jasno stavio do znanja da je učešće Kosova na samitu važno da se garantuje da zemlja ima jednaka prava za pregovaračkim stolom. Naglasio je da ako Kosovo odbije da ukine zabranu na robu, može doći do ozbiljnih posledica, uključujući mogućnost isključenja iz budućih mehanizama i negativne uticaje na integraciju u EU.

„Potičem iz političke pozadine koja je veoma prokosovska. Mi smo od prvog dana, čak i pre 2008. godine, posvećeni nezavisnosti Kosova i verovatno se sećate mog ličnog opredeljenja kada je bilo debata o toj razmeni teritorija i mnogih drugih debata, ali moram jasno da kažem da ću naravno da će se poštovati zastava i država Kosovo, naravno da će svi biti pozvani. Protokolarna pitanja će biti ista, čak i na božićnoj večeri, ali ako žele da učestvuju u tim božićnim poklonima, onda moraju da donose odluke. Dakle, ne možemo da dajemo poklone onima koji ne vole Deda Mraza. Dakle, želimo da otključamo ceo proces, a ne samo da održimo samit licem u lice. Dakle, s jedne strane, potrebno je da Kosovo bude deo tabele ili ćemo nastaviti na tabeli bez Kosova. Zajednički mehanizam koji će biti potpisan bez Kosova, odnosno da se odluke donose za pet članica a ne za šest“, dodao je nemački emisar.

Zaracin je naglasio da Kosovo ne može da blokira druge države regiona u ovom procesu.

„Svakako se nadamo da će Kosovo učestvovati na samitu, nećemo tada pozivati Kosovo u privremeni mehanizam ako ne krene da ukloni trgovinske mere, koje po mom mišljenju ne donose veću sigurnost, već deluju protiv slobodne trgovine, pa i za nemačke proizvode iz Srbije. Ovo je situacija. To nije udar na Kosovo. Možda je samo drugačija procena. Moramo da idemo dalje. Kosovo treba da bude za stolom. Ako Vlada Kosova kaže da im se ne sviđa ovaj sporazum i drugi im nude više, naravno da su slobodni da donesu ovu odluku. Oni jednostavno neće imati priliku da blokiraju nas i ostalih pet u ovom regionu u ovoj saradnji“, naglasio je Zaracin.

Govorio je i o posledicama po Kosovo u slučaju da ne postupi u skladu sa nemačkim savetima o Cefti.

„Dogovor je na stolu. Ako Kosovo ne iskoristi ovo, neće stići ni do ostalih stvari na tom stolu. Jasno smo stavili do znanja da ovaj mehanizam ima mogućnost da se Kosovo vrati kasnije, ali je tada cena veća. Ponekad je bolje potpisati ugovor nego čekati kasnije, jer i cena može da se promeni. Bio sam u Briselu i neki ljudi su mi govorili da će, ako Kosovo blokira Cefta, biti veoma teško da se pridruži Planu rasta i pristup tržištu EU. Konkretno za Kosovo, to bi moglo biti prepreka u tom CEEPA planu. Posledice, dakle, mogu biti po ljude, po građane. Dakle, možete blokirati samo sebe, ne možete blokirati druge. Međutim, ovo nije udar na Kosovo, već hitna potreba da se napreduje u ovoj regionalnoj saradnji. Ponavljam, želimo da Kosovo bude za stolom, to je naš cilj kao Nemačke. To je na dnevnom redu, ali Nemačka ne može da čeka Kosovo ako ne postigne sporazum“, podvukao je Zaracin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari