Žarko Puhovski: Poseta je preuranjena i nepripremljena 1Foto: EPA-EFE 7 Justin Lane

Predsednik Srbije prihvatio je poziv predsednice Hrvatske da poseti Hrvatsku 12. i 13. februara.

To je juče saopštio Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem. On je pomalo dramatičnim tonom saopštio da prihvata poziv, da će se susresti sa svim hrvatskim zvaničnicima, kao i da će „gledati da poseti obične Srbe koji žive u Hrvatskoj“.

Predsednik Srbije je istakao da nije trenutak da se Srbi i Hrvati nadgornjavaju i da razmišljaju kako će ovdašnja i tamošnja javnost da reaguje na loše reči koje zvaničnici upućuju jedni drugima. Predsednik Srbije je rekao da ima mnogo projekata na kojima bi Srbija i Hrvatska mogle da rade, naznačavajući da bi to pomoglo Srbima u Hrvatskoj, što bi, kako kaže, pozdravila i hrvatska manjina u Srbiji, kojoj je obećao da će pitati šta još može država da uradi za njih. Govoreći o oživljavanju srpskih sela u Hrvatskoj, Vučić je naveo osnovne probleme između dve države, poput problema nestalih, imovine, proteranih lica…, istakavši da razgovori sa kolegama u Hrvatskoj neće biti laki i prijatni razgovori. Malo stvari ćemo pomeriti unapred, rekao je Vučić, ali lošije da bude od trenutnog stanja „ne možemo da očekujemo“.

– Meni se čini da je predstojeća posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bitno preuranjena, a svakako ne vidim razloga za uvjerenje da se s njome odugovlači. Ako se, naime, nešto fundamentalno ne zbiva iza scene – a doista su male šanse za to – posjeta je posve nepripremljena. Dolazi, dapače, u razdoblju novoga zaoštravanja međudržavnih odnosa – ovoga puta u povodu Jasenovca, ocenjuje za Danas Žarko Puhovski, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u odgovoru na pitanje kako vidi odugovlačenje i „prenemaganje“ predsednika Srbije i Hrvatske u vezi sa zvaničnim posetama.

On pojašnjava da pristojne države svojim diplomatskim aparatom „pripravljaju posjete na najvišem nivou, kako bi se onda moglo pokazati da je doista došlo do napretka u bilaterali“.

– Ovdje i ovoga puta će se – kao i u ranijim „ofanzivama šarma“ ovo dvoje političara (a, uglavnom, i njihovih prethodnika) – završiti s frazama i praznim obećanjima. Realni problemi u odnosima dviju država su oni vezani uz rat i njegovo neprobavljeno nasljeđe, te, s druge strane, aktualni problemi granica, ekonomske suradnje i pristupa Srbije u EU. Još se nekako, i može razumjeti da su problemi prvoga tipa opterećenim nacional-patriotskim histerijama s obje strane – iako je na djelu anakroni paradoks; ove napetosti kao da rastu s odmakom od ratnih vremena, a ne opadaju. Vjerojatno zato što politička vodstva koriste nepomirljivost i dalje nezanemarivoga dijela biračkoga tijela, pa ju, čak, i promiču. No, nejasno je zašto ovi drugi, današnji, problemi prolaze isti put, zašto ih se koristi kao potencijal pritiska na drugu stranu, jer to ne koristi ni nacionalnim ideologijama – zaključuje Žarko Puhovski za Danas.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u utorak da je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića u posetu Hrvatskoj sredinom februara. Ona je tom prilikom rekla da smatra da je vreme za posetu na predsedničkom nivou. „U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u službenu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara. Želim time da otvorim novu stranicu u našim odnosima“, kaže ona.

Kolinda Grabar Kitarović je istakla da je najviše otvorenih pitanja u odnosima sa susednim državama i da su naročito time opterećeni odnosi sa Srbijom. „Naši pogledi na mnoge istorijske teme, naročito na one iz 20. veka, ne samo da nisu slični nego su katkada oprečni. Želim da okrenemo stranicu boljih odnosa. Put koji tome vodi je put razgovora i konkretne saradnje“, kazala je predsednica Hrvatske.

Kolinda Grabar Kitarović je navela da se, pre svega, mora razrešiti sudbina svih nestalih u ratu. „To je temelj pravog mira. Svaka majka ima pravo da nađe svoje dete, svoga bližnjega. Naš trajni zadatak je unapređivanje položaja nacionalnih manjina – hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim da to možemo rešiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima“, rekla je predsednica Hrvatske.

Pohvala američke ambasade u Hrvatskoj

Ambasada SAD u Hrvatskoj ocenila je kao pozitivan korak poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da poseti Zagreb. „Drago nam je da vidimo ovaj pozitivan korak. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju poboljšane odnose između Hrvatske i Srbije. Ovaj odnos je ključ stabilnosti i napretka čitavog regiona“, napisala je Ambasada SAD u Zagrebu na Tviteru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari