"Trampista koji je poklanjao zastave Srbije Gračanici": Ko je Žarko Ristić, koji kaže da Miroslav Aleksić hoće da ga isključi iz stranke? 1foto: Printscreen/YouTube/MEDIJA CENTAR - ČAGLAVICA

Narodni poslanik Žarko Ristić potvrdio je za Danas da je napustio Poslaničku grupu Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, a pre toga je objavio da ga je predsednik NPS Miroslav Aleksić da će zatražiti njegovo isključenje iz stranke.

„Uvažene kolege članovi glavnog odbora i saborci, moj iskreni prijatelj i predsednik Miroslav Aleksić mi je saopštio da će večeras po skraćenom postupku sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti moje isključenje iz stranke“, naveo je Ristić sinoć na mreži „Iks“.

On je dodao da je duboko ubeđen da je odluka doneta pod pritiskom i da je Miroslav Aleksić dezavuisan od strane drugih, a u vezi sa Ristićevim javnim istupanjem u vezi sa budućim zasedanjem Skupštine.

Ristić navodi da je u obavezi da upozna članove glavnog odbora da je u vreme potpisivanja zahteva bio van zemlje i da nije bio u prilici da direktno podrži predloženu inicijativu, te da je njegova izjava, kako kaže, delom pogrešno intrepretirana od strane novinara pojedinih medija, a delom rezultat njegovog emotivnog stanja u vezi sa njegovim poreklom i političkom aktivnošću koja je pre svega vezana za teritoriju KiM.

Za sada zvanične potvrde od strane Miroslava Aleksića nema, a kako je nam je rečeno u Narodnom pokretu Srbije u toku dana izdaće zvanično saopštenje ovim povodom.

Šta je Ristić to izjavio?

Žarko Ristić tvrdi da je povod za sednicu GO na kojoj bi se raspravljalo o njegovom isključenju iz stranke izjava koju je dao medijima na dan konferencije opozicije, a na kojoj je predstavljen zahtev 86 poslanika za da parlament zaseda o predlogu zakonu o zabrani rudarenja litijuma i bora.

U saopštenju kolegama iz opozicije Ristić se obraćao sa „braćo Srbi“ i „drage kolege“, a glavna kritika bila je što, kako je rekao, ni rečju nisu spomenuli akteuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

„Danas, tačno u 12 časova, opozicija je uspela da sakupi 86 potpisa za održavanje hitne i vanredne sednice u vezi Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Međutim, baš danas tačno u 12 časova je uhapšen još jedan mladić srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji. O tome braćo Srbi i poštovani poslanici nema ni reči, nema vašeg zahteva za sednicom, ZAŠTO? Kome je u interesu da se održava sednica koju će definitivno preglasavati SNS koalicija?“, naveo je Ristić u saopštenju.

Poručio im je i da ne smeju biti deo politikantske predstave Aleksandra Vučića.

„Dragi moji poslanici, moram da Vas podsetim da ste na Kosovu i Metohiji pred svake izbore bili ili kao moji gosti ili u svom aranžmanu, ali da nijedan od Vas danas ne spominje da se Srbi hapse i da je egzodus Srba opet u toku“, dodao je.

Zatim je za FoNet izjavio da nije potpisao inicijativu za izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je opozicija tog dana predala Skupštini Srbije.

Ko je Žarko Ristić: Podržava Trampa, zajedno s Aleksićem napustio Jeremića

Žarko Ristić u Narodnom pokretu Srbije je obavljao, ili i dalje obavlja, funkciju direktora stranke.

Deo Narodnog pokreta Srbije postao je kada je zajedno s delom članstva napustio Narodnu stranku, koju je tada vodio Vuk Jeremić.

U stranci Vuka Jeremića vodio je pokrajinski odbor na Kosovu i Metohiji.

Kako je saopštio tada stranku je napustio zbog dubokog neslaganja oko Jeremićevog odnosa prema Srbima sa Kosova i Metohije, poručivši da Srbi Kosovci nikada neće biti mrva za potkusurivanje, niti predmet „Jeremićevih manipulacija“.

„Sebična želja Vuka Jeremića, da na temi Kosova i Metohije, po svaku cenu nastavi svoje političko delovanje, zanemarivajući interese srpskog naroda i srske države su neprihvatljivi za jedinu opozicionu političku snagu na Kosovu i Metohiji“, napisao je Ristić.

Narodni poslanik postao je kao kandidat NPS, na parlamentarnim decembarskim izborima prošle godine.

U svom dosad jedinom obraćanju u Skupštini Srbije Ristić je kritikovao ponovni izbor Jorgovanke Tabaković na mesto guvernerke Narodne banke Srbije, jer je „jedini guverner u istoriji ove zemlje, za vreme čijeg mandata je ukinut platni promet dinara u južnoj srpskoj Pokrajni i to bez ikakvog protivljenja i činjenja, odnosno nečinjenja.“

Zapaženiji je bio Ristićev „stajling“ u Skupštini. Naime, na sednicu na kojoj se raspravljalo o reizboru Tabaković, Ristić je došao sa crvenim kačketom koji nose podržavaoci Donalda Trampa – „Make America great again“.

To je glavni slogan prošle, ali i ove predsedničke kampanje Donalda Trampa.

Nošenje ovog kačketa ne treba da čudi, imajući u vidu da se Ristić skoro sastajao sa kontroverznim „srpskim Amerikancem“ koji danas, kako je to Ristić predstavio, vodi Trampovu kampanju.

"Trampista koji je poklanjao zastave Srbije Gračanici": Ko je Žarko Ristić, koji kaže da Miroslav Aleksić hoće da ga isključi iz stranke? 2
foto: Printscreen

U pitanju Rod Blagojević, bivši guverner Ilionisa, koji se 2008. godine našao pred optužbama Federalnog istražnog biroa da je pokušao da proda senatorsko mesto koje je ostalo upražnjeno izborom Baraka Obame za predsednika SAD. Takođe je bio optužen da je protivzakonito uskratio državnu pomoć Čikago tribjunu, nastojeći da izdejstvuje smenu pojedinih tamošnjih urednika, pošto je list o njemu objavio više kritičnih tekstova.

Blagojević je 2011. osuđen za korupciju na 14 godina zatvora, ali je iz zatvora izašao 2020. godine, i to usled pomilovanja od strane tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, koji je njegovu kaznu nazvao „smešnom“.

On je u Beogradu imao zvanični prijem kod šefa srpske diplomatije Marka Đurića, a sa Ristićem je obišao prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, parohijski dom Hrama Svetog Save i vladiku Dositeja. Centralna manifestacija u čast Roda Blagojevića organizovana je u vinariji Stari Oplenac u Topoli, kada su mu srpski privrednici iskazali podršku za predstojeće izbore u novembru, saopštio je tada Ristić koji je Blagojeviću na kraju večeri poklonio ikonu Belog anđela.

Blagojević je posetom Beogradu uzvratio Ristiću koji je nekoliko sedmice pred Blagojevićev dolazak boravio u štabu Donalda Trampa.

Ovaj političar je zajedno sa Momčilom Trajkovićem iz Srpskog narodnog veća u maju poklonio opštini Gračanica zastave Srbije kako bi bile zamenjene one stare i pocepane koje je se nalaze na banderam u gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari