Žarko Ristić isključen iz stranke Miroslava Aleksića, nakon saopštenja u kojem je kritikovao opoziciju? 1foto: Printscreen/YouTube/Slobodno Srpski

Narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije Žarko Ristić objavio je na mreži „Iks“ da mu je predsednik stranke Miroslav Aleksić saopštio da će sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti Ristićevo isključenje iz stranke.

„Uvažene kolege članovi glavnog odbora i saborci, moj iskreni prijatelj i predsednik Miroslav Aleksić mi je saopštio da će večeras po skraćenom postupku sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti moje isključenje iz stranke“, naveo je Ristić sinoć na mreži „Iks“.

On je dodao da je duboko ubeđen da je odluka doneta pod pritiskom i da je Miroslav Aleksić dezavuisan od strane drugih, a u vezi sa mojim javnim istupanjem budućeg zasedanje skupštine.

Ristić navodi da je u obavezi da upozna članove glavnog odbora da je u vreme potpisivanja zahteva bio van zemlje i da nije bio u prilici da direktno podrži predloženu inicijativu.

„Moja izjava koja je usledila je delom pogrešno intrepretirana od strane novinara pojedinih medija, a delom rezultat mog emotivnog stanja u vezi sa mojim poreklom i mojom političkom aktivnošću koja je pre svega vezana za teritoriju KiM. Smatrao sam da je u ovom specifičnom političkom i bezbednosnom trenutku na teritotiji Kosovske Mitrovice značajno da se o tome govori pred poslanicima parlamenta Republike Srbije. Molim Vas da glasate po svojoj savesti, poznavajući moju predanost i dosadašnji angažman u stranci“, zaključio je Ristić.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov objavio je dokument na kojem stoji Ristićev potpis, a kojim ovaj poslanik obaveštava Narodnu skupštinu da istupam iz Poslaničke grupe Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije.

Dodaje da će svoj dalji rad u Narodnoj skupštini, Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odboru za Kosovo i Metohiju nastaviti kao samostalni poslanik.

„A pre dva dana nam rekli da su ujedinjeni kao nikada do sada“, sarkastično je prokomentarisao Jovanov.

Ristić je pre dva dana medijima poslao saopštenje u kojem kritikuje predlog opozicionih kolega da parlament zaseda o predlogu zakonu o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Zatim je za FoNet izjavio da nije potpisao inicijativu za izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je opozicija tog dana predala Skupštini Srbije.

Žarko Ristić je direktor Narodnog pokreta Srbije, kao i bivši predsednik Pokrajinskog odbora Narodne stranke na Kosovu i Metohiji. Narodnu je napustio zajedno sa delom članstva koje je pošlo za Aleksićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari