Zasedanje Interparlamentarne unije od 13. oktobra u Beogradu 1Foto: Stanislav Milojković

Skupština Srbije biće domaćin 141. zasedanja Interparlamentarne unije, koja će se u Beogradu održati od 13-17. oktobra i okupiti parlamentarne delegacije iz čak 150 zemalja i 80 predsednika parlamenata, što je do sada najveći broj predsednika parlamenata u istoriji na jednom zasedanju IPU.

Glavni grad Srbije okupiće više od 2.000 parlamentaraca i članova delegacija iz čitavog sveta, među kojima i 60 potpredsednika parlamenata i partnera iz Ujedinjenih nacija i civilnog društva, kaže se u saopštenju Skupštine Srbije i dodaje da će centralna tema zasedanja, koje će biti održano u Sava Centru „Uloga i mehanizmi parlamenata u jačanju međunarodnog prava i doprinos regionalne saradnje“.

Zasedanje će biti završeno donošenjem Beogradske deklaracije.

U saopštenju se navodi da će zasedanje u Beogradu biti istorijski posebno značajno jer se održava na 130. godišnjicu ove najstarije i najveće međunarodne parlamentarne organizacije, koja danas ima 179. punopravnih članica i 12 regionalnih parlamentarnih tela.

Biće obeleženo  i nekoliko jubileja- 30 godina od usvajanja Konvencije UN o pravima deteta, kada će biti promovisan i regionalni ambasador UNICEFA, 70 godina od usvajanja Ženevske konvencije, kao i 40 godina od usvajanja Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije protiv žena.Zasedanje će započeti svečanom ceremonijom otvaranja u Sava Centru u nedelju, 13. oktobra u 19.30 časova, a generalna debata počeće u ponedeljak, 14. oktobra izborom predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković za predsedavajuću 141. Skupštine IPU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari