Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Šta su iz Strazbura rekli Vladi Srbije oko projekta Jadar? 1Foto: Twitter/Jadar_Radjevina

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ saopštilo je danas da je Sekretarijat Bernske konvencije u Strazburu, razmotrivši žalbu protiv Vlade Srbije zbog projekta Jadar, pozvao da se pre dodele bilo kakvih ugovora, patenata ili licenci, razmotre sve posledice i opcije za očuvanje zaštićenih vrsta i staništa, zemljišta i vodnih resursa u dolini Jadra.

Imajući u vidu situaciju koja se brzo razvija, osetljivost zbog velikih društvenih, političkih, finansijskih i ekoloških uticaja, Sekretarijat je odlučio da na taj slučaj skrene pažnju Upravnog odbora (Saveta Evrope). S tim u vezi, obe strane, Vlada Srbije i žalioci, pozvani su na sastanak Stalnog komiteta Saveta Evrope (SE) u Strazburu od 2. do 6. decembra, saopštilo je Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ koje je sa još dva udruženja 2021. godine uložilo žalbu protiv Vlade Srbije zbog projekta Jadar.

Sekretarijat je odlučio da žalba ostaje u pripravnosti, navedeno je u saopštenju.

Sekretarijat Bernske konvencije konstatovao je, kako je navedeno, da potencijalno ugroženo područje predstavlja stanište nekoliko zaštićenih vrsta među kojima se nalazi većina populacije male čigre (Sternula albifrons) koja se nalazi u Aneksu II Bernske konvencije, kao i brojnih retkih i endemičnih biljnih vrsta, uključujući veliki dubačac (Teucrium scorodonia) čija jedina poznata kolonija raste u Rađevini, na prostoru planiranom za jalovište.

Te vrste bi bile veoma ugrožene u slučaju izgradnje rudnika, dok bi mnoge druge vrste bile veoma pogođene u slučaju akcidenata na rudniku i jalovištu, što bi dovelo do pogoršanja kvaliteta vode i zemljišta, posebno reke Jadar.

Izražavajući snažnu zabrinutost u vezi sa potencijalnim rizicima koje su naveli podnosioci žalbe, Sekretarijat Bernske konvencije zatražio je dodatne informacije o razvoju i sadržaju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana (INEKP) i sadržaju Studije procene uticaja na životnu sredinu u vezi sa projektom, kao i studije koje su do sada dostupne, posebno u pogledu procene prekograničnog uticaja rudnika i planiranog jalovišta, navelo je Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Sekretarijat je od Vlade Srbije zatražio i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu prostornog plana, procenjeni rizik od izlivanja, plan za vanredne situacije sa predviđenim merama prevencije i ublažavanja, takođe imajući u vidu potencijalni prekogranični uticaj vađenja i prerade litijumove rude.

Sekretarijat je izrazio zabrinutost i zbog nedostatka angažovanja javnosti u procesu donošenja odluka i jakih društvenih tenzija oko projekta.

„Napominje da je, navodno, bilo nerešenih slučajeva korupcije i krivičnih prijava protiv kompanije i njihovih saradnika. Štaviše, na aktiviste za zaštitu životne sredine vršen je pritisak i ućutkavanje, što dovodi do blaćenja kampanja aktivista i strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) protiv ekoloških aktivista“, prenelo je Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“.

Po tom pitanju, Sekretarijat je primetio da je Parlamentarna skupština Saveta Evrope u januaru 2024. usvojila Rezoluciju 2531 i Preporuku 2267 „Suzbijanje SLAP tužbi: imperativ za demokratsko društvo“, od kojih je potonja preporučila da Komitet ministara SE „usvaja smelu preporuku o suprotstavljanju upotrebi SLAP tužbi na osnovu predloga CSMSI (Upravni odbor za medije i informaciono društvo)“, kao i da „ohrabruje i prati brzu i efikasnu primenu smernica navedenih u preporuci od strane država članica, uključujući širok spektar zaštitnih mehanizama i pravnih lekova u njima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari