Zašto bivši gradonačelnik Beograda nije obišao sa Vučićem gradilište nove dečije klinike Tiršova II, projekta po kom je želeo da ostane upamćen? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je gradilište Dečije bolnica Tiršova II, 5. avgusuta, u pretnji ministra zdravlja Zlatibora Lončara, ministra finansija Siniše Malog, ministra za javna ulaganja Darka Glišića, gradonačelnika Beograda Aleksanda Šapića i direktora Univerzitetske dečje klinike Tiršova Siniše Dučića. Međutim, u ovom obilasku izostao je Zoran Radojičić, bivši direktor i hirurg Univerzitetske dečije bolnice i bivši gradonačelnik Beograda ispred koalicije SNS.

Izgradnja nove dečije klinike počela je 2021. godine, za vreme mandata tadašenjg gradonačelnika Radojičića. On je tada najavio da će ovaj projekat biti završen do 2024. godine, na godišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu, a pri odlasku sa funkcije naveo da će ona biti jedna od stavri po kojim će beograđani pamtiti njegov mandat.

Danas, klinika je i dalje u početnoj fazi izgradnje, a malo ko pamti da je realizacija ovog projekta otpočeta za vreme njegovog mandata.

Izostanak Radojičića, posmatran van konteksta, nije neobičan, budući da se bivši gradonačelnik ne pojavljuje u velikoj meri u medijskom prostoru od kad je funkciju prvog čoveka Beograda od njega preuzeo Aleksandar Šapić. Međutim, njegovo skorašnej pojavljivanje u medijima ukazuje na neslaganja sa nekim od funkcionera SNS, a pre svega sa tadašnjim drugim čovekom Beograda, Goranom Vesićem.

Zašto bivši gradonačelnik Beograda nije obišao sa Vučićem gradilište nove dečije klinike Tiršova II, projekta po kom je želeo da ostane upamćen? 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

Za podkast Politike, koji ovaj list prenosi u štampanom izdanju, Radojičić je spomenuo aktuelnog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, ali i svog zamenika Gorana Vesića, uz podsećanja na politiku koju je vodio dok je bio na čelu prestonice.

Radojičić je, upitan da prokomentariše primedbe da se nalazio u senci svog zamenika, odgovorio da je to jedna kompleksna tema na koju se ne bi vraćao. Rekao je da se tokom mandata trudio da njegov odnos sa zamenikom održava funkcionalnim, a da svi mogući nesporazumi ostanu dalje od očiju janosti, jer je to bilo u interesu Beograda i Beograđana.

– Mislim da je to u interesu grada, u interesu Srpske napredne stranke, prošlo tako da nije bilo preterano priče o svemu tome i da je išlo već kako je išlo – ispričao je.

Radojčić je ovom prilikom prokomentarisao rad trenutnog gradonačelnika prestonice Aleksandra Šapića, rekavši da on hrabro vodi prestonicu i da ga smatra kompetentnim za ovu funkciju i ako se po nekim razmišljanjima razlikuju.

Između Šapića i Vesića postoje tenzije još od prošlog mandata aktuelnog gradonačelnika Beograda, a pre nekoliko nedelja Šapić je i na konferenciji za medije javno izneo frustracije usmerene ka stranačkom kolegi.

Zoran Radojičić je preuzeo funkciju prvog čoveka prestonice 2018. godine, od sadašnjeg ministra finansija Siniše Malog, kao nestranačka ličnost i nosilac liste Srpske napredne stranke „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“.

Kao lekar i dečiji hirurg bio je atribut naprednjačkoj koaliciji koji je ovoj listi davao kredibilitet priznatog lekara i fakultetskog profesora, nakon što je njegov prethodnik za vreme svog mandata optužen za falsifikovanje doktorske diplome, i time postao još jedan funkcioner vladajuće stranke kome je pripsana ovakva afera.

Radojčić je u svom mandatu prevashodno ostao u senci drugog čoveka Beograda, koji je imao nezapamćene ingerencije kada je u pitanju funkcija zamena gradonačelnika, Gorana Vesića.

Vesić je četiri godine dominirao medijskim prostorom, plasirajući politiku vladajuće koalicije i prezentujući projekte, i u svakom aspektu svog nastupanja prestupao okvire svoje dužnosti, faktički postupajući kao gradonačelnik. Okretanje kocki na Trgu Republike, podizanje spomenika Stefanu Nemanji, višegodišnja rekonstrukcija ulica u centru Beograda, prodaja Beograđanke i muzička fontana samo su neki od projekata koji su Vesiću doneli titulu “de facto” prvog čoveka Beograda.

S druge strane, Radojičić je, iako je želeo da bude upamćen po projektu Tiršova II, politici zasnovanoj na ekologiji i njegovom cilju da Beograd učini „zelenijim“, za vreme svog mandata jednom prilikom farbao kućice za vrapce što je ipak u najvećoj meri obeležilo njegov mandat, urkos njegovim željama.

I tada, u javnom prostoru spekulisalo se o odnosu prvog i drugog čoveka Beograda, a Radojičićeva izjava za podkast „Politike“ potvrdila je postojanje tenzija.

Postavlja se pitanje da li su njegov izostanak sa posete gradilištu bolnice koja je trebala da obeleži njegovu političku karijeru i insinuiranje neslaganja sa Vesićem predstavlja njegovo udaljavanje od agende Srpske napredne stranke, budući da je Radojičić upiotan i da li bi se angažovao ponovo u politici šta bi doprineo svojim angažmanom, rekao da “ne bi rekao da ne želi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari