Zašto je “Aca Srbin” prećutao pridruživanje Kosova Parlamentarnoj skupštini NATO? 1foto FoNet/Kabinet

Kosovo je danas postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO i to ispod radara većeg dela domaće javnosti budući da o tome nije bilo reči u domaćim medijima i tebloidima, a važnost tome nije pridavao ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za razliku od tenzija koje su dizane mesecima uoči sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope 16. maja na kojem je trebalo da se razgovara o prijemu Kosova u tu međunarodnu instituciju, ali i “nadljudskoj borbi” Vučića u Generalnoj skupštini UN zbog Rezolucije o Srebrenici.

Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv. Pridruženi član je postala i Malta. Kosovo je deseti pridruženi član, a tu su i Srbija i Bosna i Hercegovina.

Delegacija Srbije u PS NATO, koju predvodi Nataša Jovanović nakon izglasavanja saopštila je da osim poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. „Kosova“ – Španija, Rumunija, Slovačka i Grčka, ovakvu odluku nisu podržali ni poslanici iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova – Francuska i Italija.

I dok se čeka prva Vučićeva reakcija na ovaj “poraz”, postavlja se pitanje zašto nije dizana buka, da li zbog toga što ovakav ishod glasanja nije mogao da bude sprečen ili zato što se Srbija ovaj put povukla.

Dejan Burać, naučni saradnik na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju, za Danas kaže da se buka ne diže jer to ne donosi političke poene.

– A mi smo sad u ciljnoj ravnini pred lokalne izbore. Mislim da je tema Vučića kao nekog ko brani nacionalne interese dosta eksploatisana na temi Rezolucije o Srebrenici. Ulazak Kosova u PS NATO, s jedne strane, nije nešto što Srbija može da spreči i utiče na to pa nema ni pozitivnog rezultata, a s duge to je nešto što je daleko građaniam i ne razumeju o čemu se tu radi i pa samim tim nije nešto što ih emotivno pogađa i utuče na popularnost vlade i predednika u Srbiji – objašnjava Bursać.

A politički analitičar Dragomir Anđelković, smatra da je Vučić svojim, protivustavnim, ličnim prihvatanjem faktičkog priznanja Kosova od strane Srbije, otvorio našoj secesionističkoj pokrajini vrata Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine NATO i niza drugih međunarodnih institucija.

– Predsednik Srbije svoje autokratsko ponašanje u srcu Evrope – što bi u drugim okolnostima vodeće zapadne zemlje osudile – plaća faznim zadovoljavanjem njihovih geopolitičkih interesa. Sada privodi kraju ono što je sa stanovišta Ustava Srbije kosovska veleizdaja, ali da to njegovi birači – koji su toliko medijski hipnotisani da i dalje misle da je on „Aca Srbin“ – ne bi shvatili, forsirano preusmerava njihovu pažnju na druge teme – navodi on za Danas.

Kako dodaje, čitava njegova pozerska borba u Generalnoj Skupštini UN imala je za cilj da se predstavi kao velika žrtva za srpstvo, kao epski heroj koji se nosi sa pomahnitalim evroatlantskim aždajama.

– Ne može da ih pobedi, ali natčovečanskim naporima, i dalje se zalaže za nacionalnu čast. Ona mu je, kao, iznad svega. Takve gluposti očito i dalje daju izvestan rezultat, pa kod dela građana prolazi besmislica da se „za Srbiju niko ne bori kao Vučić“, koji se zapravo nelegalno odrekao Kosova, što niko drugi pre njega nije ni pokušao da učini. Da bi takvim nebulozama njegovi medijski jurišnici mogli da truju javnost, građanima ne sme da se kaže ni jedna jedina reč o tome da je Priština postala pridružena članica Parlamentarne skupštine NATO. Zar bi to umišljeni novi knez Lazar tek tako dopustio? Kamoli još da njegovi staroradikalski birači shvate da je baš on omogućio tok događaja koji je do toga doveo – zaključuje Anđelković.

Podsetimo, Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO odlučio je 24. marta ove godine da unapredi skupštinu Kosova od parlamentarnog posmatrača za pridruženog člana.

Vučić je komentarišući tu odluku rekao da se sve to dešava dok je Priština pod sankcijama.

„Sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, to je stepenik više nego što su bili, članstvo u Savetu Evrope… Teške su te sankcije“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Krušumliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari