Zašto je Đurić "ljubomoran" na Kurtija? 1foto FoNet/Instagram/markodjuric.srb

Prisustvo premijera Kosova Aljbina Kurtija na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u Čikagu razljutilo je srpskog ministra spoljnih poslova, Marka Đurića, ali i skrenulo pažnju na to da niko od zvaničnika iz Srbije nije bio na skupu na kojem su govorili sadašnji predsenik Amerike, Džozef Bajden i moguća naslednica posle novembarskih izbora, a sada potpredsednica Kamala Haris.

Ako je neko i bio, zvaničnih vesti, saopštenja i najava o putu, o tome u utorak nije bilo. Niti je poznato da li je iko zvanično pozvan. Samo jed bivšeg ambasadora Srbije u SAD, koji se, čini se, graniči sa ljubomorom.

Đurić je u ponedeljak uputio i pismo predsednici Nacionalnog demokratskog instituta, Kofman Vits, u kojem je, između ostalog, naveo da je veoma zabrinjavajuće i razočaravajuće što neko ko je široko prepoznat kao kršitelj ljudskih prava i osnovnih demokratskih vrednosti, i ko je više puta upražnjavao prakse koje podrivaju interese i prisustvo SAD na Zapadnom Balkanu, dobija priliku da promoviše svoju opasnu politiku i etno-nacionalističku agendu.

„Dozvolite mi da vas podsetim da su ove destabilizujuće aktivnosti, uključujući konstantno udaljavanje od dijaloga Beograda i Prištine i odbijanje usklađivanja sa Vašingtonom, snažno osuđene od visokih zvaničnika i predstavnika SAD i EU“, naveo je Đurić u pismu, u koje je uvid imao portal Kosovo onlajn.

Đurić se zatim na televiziji Pink dopunio i rekao da je time poslat „pogrešan signal“ jer Kurti „direktno nastupa ne samo protiv srpskih interesa, već i protiv politike Vašingtona“.

Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, koji je kao predsednik DS 2016. išao na konvenciju Demokrata za Danas kaže da je besmisleno i mimo svakog protokola i običaja da ministar spoljnih poslova piše pisma strankama.

– Njegova adresa mogu biti državne institucije, a ne partije. Američke demokrate na svoje konvencije pozivaju one političke organizacije sa kojima sarađuju. Pozivaju i stranke iz Srbije i oduvek su ih pozivali ne takve događaje kao strane goste – objašnjava on.

I dodaje da je na adresu NDI mogla pisati SNS kao organizacija, a ne ministar spoljnih poslova.

– Neukost naših državnih funkcionera, sasvim izvesno, izaziva podsmeh u svetu. Žalosno je što nas takvi ljudi predatavljaju igde – kaže Pajtić.

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa, u izjavi za Danas podseća da je Kurti pozvan od strane NDI da kao predsednik Samoopredeljenja učestvuje na konvenciji. On dodaje da Kurti nije sam i da su tamo i predstavnici još dve političke stranke sa Kosova, DSK i DPK.

– Đurić nema pravo da se ljuti jer ljutna može samo da škodi zdravlju – savetuje Šeholi.

Milica Andrić-Rakić, iz Nove društvene inicijative, skreće pažnju na intervju američkog ambasadora na Kosovu, Džefri Hovenijera, koji je rekao da je Kurti dobio poziv od NDI i da to putovanje ne znači da su odnosi Stejt departmenta i Kurtijeve vlade poboljšani.

– Ipak, on je dovoljno vešt propagandista i to mu je sasvim dovoljno da deo javnog mnjenja na Kosovu ubedi u suprotno, kaže Andrić-Rakić za Danas.

Kada je o reakciji Marka Đurića reč, ona pretpostavlja da mu je ideja da iskoristi svoje kontakte iz Vašingtona da dodatno izoluje Kurtijevu vladu i njega konkretno i smanji uticaj Kosova u Vašingtonu.

Sagovornici Danasa koji su, ranijih godina prisustvovali konvencijama Demokrata, a koji nisu želeli da javno govore o tome, nezvanično kažu da nije preveliki problem prisustvovati konvenciji, pogotovo ako ste premijer zemlje i bezbednosne službe procene da niste pretnja. Kako dodaju tu su i lobisti koji za novac mogu da vas “ubace”.

Naši izvori se pitaju da li je iko iz vlasti ali i opozicije, dobio poziv i zašto čelnici partija nisu otišli da prisustvuju veličanstvenom događaju na kojem govore sadašnji i budući lideri Amerike.

Ako se u sve to doda nepoznanica hoće li Haris pobediti republikanskog kandidata Donalda Trampa, i strah da odlazak može da se tumači kao podrška jednoj strani, onda je možda razumljivo što se niko nije otišao ili se bar ne hvali time.

Podsetimo, na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji koja traje od 19. do 22. avgusta, potpredsednica SAD Kamala Haris treba da bude izabrana za predsedničku kandidatkinju Demokratske stranke na izborima 5. novembra, a Kurti je pozvan kao panelista na pratećem događaju „Demokratska nacionalna konvencija i uloga političkih partija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari