Zašto je inicijativu FERKE za razrešenje Aleksandra Vučića potpisalo svega 59 opozicionih poslanika? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Inicijativu za pokretanje postupka odlučivanja o povredi Ustava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer se njegovo ime nalazi na listama za lokalne izbore 2. juna, od 94 poslanika koji se deklarišu kao opozicija, potpisalo je tek 59 opozicionara. Pojedini opozicionari navode da inicijativu nisu potpisali, jer nisu fizički bili tog trenutka u parlamentu, drugi smatraju da je to kompleksno pitanje o kome treba razgovarati, dok treći imaju stav da ne postoji razlog za pokretanje inicijative za smenu Vučića.

Da podsetimo inicijativu za razrešenje predsednika Srbije može da podnese jedna trećina poslanika, o kojoj je Ustavni sud dužan da odlučuje u roku od 45 dana, a glasovima dve trećine poslanika predsednik može biti razrešen sa te funkcije.

Jasno je da opozicija nema dvotrećinsku većinu za smenu predsednika države, ali imaju dovoljan broj poslanika za odlučivanje pred Ustavnim sudom.

Zbog odnosa snaga u parlamentu nerealno je očekivati Vučićevu smenu

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je odnos snaga u Parlamentu takav da je razrešenje Vučića nerealno, ali sa druge strane, to ne znači da je inicijativa da se to desi beskorisna. Naprotiv.

„Ona predstavlja pogodnu platformu da se u institucionalnim okvirima, sa medijskim projektovanjem te priče na domaću i stranu javnost, otvori argumentovana diskusija o raznim aspektima Vučićevog gaženja ustavnog poretka, od zloupotreba vlasti do onoga što je, u skladu sa članom 114. Ustava Republike Srbije, nesumnjivo veleizdaja po pitanju Kosova i Metohije. Nedopustivo je da se poslednje zanemaruje“, navodi Anđelković.

Sagovornik Danasa dodaje da inicijativa mora da uključi i to pitanje da bi imala sveobuhvatnu težinu. Izborne manipulacije ne mogu da budu bitnije od podrivanja teritorijalnog integriteta države.

„Sve je tu od ogromnog, nedeljivog značaja. Zato inicijativa koja pretenduje na veći politički uspeh mora da pokrije i Kosovo, odnosno u vezi sa njom je važno insistirati na što širem okupljanju parlamentarne opozicije. Nije kasno da se, uz dogovor relevantnih opozicionih faktora, krene tim putem“, navodi Anđelković.

Dobrodošla je svaka inicijativa koja može da ogoli autoritarni režim

I advokat i bivši poslanik Aleksandar Olenik smtara da svaka inicijativa koja može dalje da ogoli autoritarni režim Aleksandra Vučia ima smisla i sve metode koje postoje u tom smislu treba korstiti.

„Bilo bi jako dobro kada bi sudije Ustavnog suda bile obavezne, da se izjasne o ovakvoj inicijativi. Prosto moramo da nataramo sudije da se poimence potpišu i obrazlože svoju odluku kakva god ona bila. Sigura sam da i Ustavnom sudu postoji pristojan broj sudija koji bi da sačuvaju svoj lični i prfesionalni integritet i ne bi dozvoli da se njima manipuliše u političkom životu Srbije“, napominje Olenik.

Komentarišući činjenicu da jedan broj opozicionara nije potpisao inicijativu, uprkos tome što je većina protiv toga što je Vučić na čelu svih lokalnih izbornih lista vlasti iako se ne kandiduje ni za jednu funkciju, Olenik kaže da ni svi poslanici koji sebe nazivaju opozicionarima nisu to.

„Na žalost to se najbolje vidu na konkretnim primerima kada treba gasati i potpisati nešto što je protvno režimu Aleksandra Vučića“, ocenjuje Olenik.

Zašto pojedini poslanici DS i SRCA nisu potpisali inicijativu?

Da podsetimo inicijativu FERKE (kampanja za fer izbore Građanskih inicijativa prim. aut.) su, između ostalih, potpisali poslanici Dragan Đilas, Tijana Perić Diligenski, Dragana Rakić, Pavle Grbović, Robert Kozma, Borislav Novaković, Vladimir Pajić i Đorđe Stanković, Zdravko Ponoš, Radomir Lazović… Ukupno njih 59.

Tu inicijativu nisu potpisali poslanici Demokratske stranke Ksenija Marković, Nebojša Novaković i Dragana Rašić, ali kako kaže lider i šef poslaničke grupe DS, Zoran Lutovac, razlog je taj što nisu bili u parlamentu kada se peticija potpisivala.

„Svi oni koji nisu potpisali do sada, potpisaće inicijativu iako ona nema mnogo izgleda na uspeh. Ovakve inicijative imaju smisla, jer otvaraju to pitanje institucionalno, a i pokreću debatu u društvu“, ističe Lutovac.

Sagovornici Danasa napominju da je problem što poslaničke grupe nisu napismeno dobile inicijativu, već su inicijatori lično išli od poslanika do poslanika, a potpisao je ko se tu zadesio. Poslanici Srbija centra dr Dragan Delić i Slobodan Ilić nisu potpisali inicijativu, ali kako objašnjava lider ove stranke Zdravko Ponoš, to je stoga jer tog trenutka nisu bili u poslaničkom klubu kada su sakupljani potpisi.

„Ja sam inicijativu potpisao“, kaže Ponoš.

Mi glas iz naroda smatra da ne postoji razlog za smenu Vučića

Na pitanje da li će se i oni naći na listi potpisinika inicijative za razrešenje Vučića, obzirom da su i sami više puta negodovali zato što je on nosilac svih lokalnih izbornih listi, poslanici Mi snaga Srbije odgovaraju kratko: – danas sigurno ne.

„Ta inicijativa zahteva da se o njoj razgovara na širem sastanku „, kaže Aleksandar Pavić, poslanik poslaničke grupe Mi snaga Srbije, koja broji šest poslanika.

Branko Pavlović , šef poslaničke grupe Mi glas Srbije, međutim smatra da ne postoji razlog za pokretanje ovakve inicijative .

„Smena je moguća samo ako Ustavni sud kaže da ima povrede, pa onda i kvalifikovana većina. Dakle, besmisleno je i pokretati inicijativu, sve i kad bi razlog postojao, a mislim da ne postoji. Doduše prof. Pajvančić, i Marinković i jedna grupa respektabilnih pravnika, misle da postoji“, navodi za Danas Pavlović.

Jer, stavljanjem imena predsednika na čelo listi u kampanjama za lokalne izbore obesmišljava se sistem podele vlasti. Zato, smatraju stručnjaci, parlament, posle odluke Ustavnog suda, mora da razreši Vučića, jer obesmišljava funkciju predsednika, stavljajući se za nosioca izbornih listi.

DSS nije potpisao ni prošlu ,ali ni sadašnju inicijativu za smenu Vučića

Ni poslanici Novog DSS, na čelu sa liderom te stranke Milošem Jovanovićem, nisu potpisali inicijativu FERKE, ali Danas nije uspeo da sazna njihove razloge, jer nisu odgovarali na pozive i poruke. Razlog nepotpisivanja inicijative o Vučićevoj povredi Ustava iz POKS-a prvo su opravdali činjenicom da je njihov lider Vojislav Mihailovići bio bolestan proteklih petnaestak dana i da samim tim nema dovoljno informacija o ovoj inicijativi, a onda je stigla i izjava samog Mihailovića.

„Podržavaćemo svaku inicijativu koja ima za cilj promene u našoj zemlji, ako smatramo da izmene zakonodavstva u poštovanje zakona mora biti suštinskio, a ne konzmetičko. Predsednik države je nosilac svih izbornih lista SNS i prisutan je medijima svaki dan koliko god želi, a opozicija ni stoti deo od toga. U takvim okolnostima, o kakvim izbornim uslovima mi pričamo“, navdi Mihailović u izjavi.

Ovo nije prva inicijativa za razrešenje Vučića i nije prva koju Novi DSS nije potpisao.

Jednu od prethodnih inicijativa u prošlom skupštinskom sazivu pokrenuo je lider DS-a, Zoran Lutovac i kako kaže sakupio je 50 potpisa.

„Poslanici Novog DSS-a tada nisu potpisali tu inicijativu, dok su poslanici POKS-a potpisali kao i poslanici Zavetnika. Međutim, poslanici Zavetnika su na intervenciju svoje predsednice povukli potpise. Sada kada je postala ministarka vidimo zašto je intervenisala“, pojašnjava Lutovac za Danas.

Ko je sve pokretao smenu predsednika Srbije i zbog čega?

Advokat Čedomir Stojković avgusta 2022. godine podneo je skupštini Srbije inicijativu za razrešenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog „protivustavne zabrane“ održavanja LGBT manifestacije Evroprajd u Beogradu.

Sepetmbra te 2022. godine poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta u parlamentu je organizovao sastanak upravo povodom inicijative za pokretanje postupka za smenu Vučića.

„Aleksandar Vučić već X puta krši Ustav, preuzimajući na sebe posao za koji nije nadležan. I to već i vrapci na grani znaju. Poslednji put ga je prekršio povodom ovog zakazivanja-otkazivanja Prajda. Nije on nadležan za to, već naravno policija. Mi smo u tom smislu podneli zahtev za razrešenje predsednika, s obzirom na to da krši Ustav svako malo…“, objasnio je Aleksandar Jovanović Ćuta. Inicijativa nije dobila potrebnu podršku.

Februara 2018. godine u parlamentu Srbije predsednici Dveri i Dosta je bilo, Boško Obradović i Saša Radulović pokrenuli su inicijativu za razrešenje predsednika Republike. Tadašnji navedeni osnov za razrešenje bilo je kršenje Ustava u 5 ključnih pogleda. Prvi osnov je kršenje ustavnih načela suverenosti i teritorijalne celovitosti države integrisanjem srpskih nosilaca pravosudnih funkcija u tzv. kosovski pravosudni sistem, čime se u isto vreme krši i tekst ustavne zakletve.

Drugi osnov za razrešenje je obavljanje više javnih funkcija istovremeno, a pre svega činjenica da predsednik Republike nije podneo ostavku na mesto predsednika Srpske napredne stranke. Treći osnov za razrešenje je kršenje odredbi o podeli vlasti kroz uticaje i pritiske predsednika na pravosuđe i komentarisanje sudskih presuda, a četvrti osnov se odnosi na to da predsednik narušava ustavne nadležnosti premijera i ministara obavljajući njihove poslove i diplomatske posete umesto njih. I konačno, peti osnov za razrešenje je protivustavno učešće Aleksandra Vučića na lokalnim izborima u Beogradu, Aranđelovcu, Boru, Sevojnu, ali i na izborima za mesne zajednice u Leskovcu i zloupotreba funkcije predsednika u svrhu kampanje jedne stranke.

„Ovo je važan test za sve one koji se predstavljaju kao opozicija, jer ne vidim ni jedan jedini razlog da ne potpišu ove predloge ako su prava opozicija“,  istakao je tada Obradović i dodao da je ovaj predlog otvoren i da su dobrodošle dopune opozicionih kolega, ali da će neučestvovanje u ovoj inicijativi pokazati ko je na kojoj strani. I ova inicijativa nije dobila potrebnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari