Zašto je "Konfučijev rodni grad" važan za Srbiju? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Poseta Lin Vua, sekretara Komiteta Komunističke partije Kine u provinciji Šandong, protekla je ispod radara šire javnosti u Srbiji. Ali niz sastanaka, koje je Vu imao sa zvaničnicima, od predsedika, predsedice Skupštine, do premijerke Vojvodine, kao i niz događaja tokom vikenda i u ponedeljak, pokazuju važnost odnosa koji Beograd održava sa zvaničnicima ove kineske provincije.

Nakon što je krajem 2023. provincija Šandong predstavljena u Novom Pazaru, i Beograđani su u subotu u Kineskom kulturnom centru mogli da vide turističku ponudu provincije tokom manifestacije „Konfučijev rodni grad – gostoljubivi Šandong“.

Bliske veze koje se godinama održavaju ne treba da čude, budući da iz Šandonga dolazi i „Šandong hajspid grupa“, kompanija koja je u Srbiji angažovana na važnim i milionskim infrastrukturnim projektima, ali i kompanija koja je u Zrenjaninu izgradila fabriku guma Linglong.

Čini se da nije slučajno ni to što je premijer Miloš Vučević baš u ponedeljak obišao radove na izgradnji autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koje izvodi Šandong hajspid.

S obzirom na to da je Srbija, posebno ulaskom u kineski projekat “Pojan i put” 2017, postala deo veze i slagalice preko koje Kina plasira svoj uticaj i robu u Evropu, za iznenađenje nije ni to što je u Inđiji u subotu svečano otvoren zajednički centar kinesko-evropske brze železnice – Šandong. U Inđiju je došao i prvi specijalni voz iz Šandonga.

Predstavnik upravo Šandong hajspid grupacije Vang Ćifeng rekao je da osnivanje zajedničkog centra u Srbiji još jedna prekretnicu u istoriji razvoja teretnog železničkog saobraćaja Kina-Evropa.

Zašto je "Konfučijev rodni grad" važan za Srbiju? 2
foto (BETAPHOTO/Narodna skupština Srbije/Peđa Vučković)

– Produbljujemo saradnju Kine i Srbije, a u sledećem koraku ćemo nastojati da ovaj zajednički centar poveća promet i ubrza vezu sa važnim čvorovištima u Mađarskoj i Poljskoj – rekao je Ćifeng.

Savetnik ambasadora Kine u Srbiji Že Žang ukazao je, tim povodom, da su se u davna vremena na Putu svile čula zvona kamile, a sada su to, navodi, točkovi vozova Kina-Evropa.

– Kao vodeći projekat i kultni brend međunarodne saradnje Pojas i put, teretni vozovi Evrope i Kine postali su popularan međunarodni proizvod. Osnivanje ovog centra dodatno će obogatiti saradnju Šangdonga i Srbije i ojačati stabilnost međunarodnih lanaca snabdevanja – istakao je Žang.

Dok je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović naglasio još jedan aspekt ovog projekta. On je naime rekao da ovaj teretni voz prevozi sirovine potrebne za fabriku guma Linglong, te da je jedan od najvažnijih projekata u našoj zemlji u proteklom periodu.

Kako je još 2016. preneo RTS, kineska kompanija „Šandong hajspid grupa“ nije nepoznata na našim prostorima. Njoj je poverena izgradnja dve deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometara vrednosti 333 miliona dolara.

Zašto je "Konfučijev rodni grad" važan za Srbiju? 3
foto FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Reč je o velikoj poslovnoj grupaciji u državnom vlasništvu sa kapitalom od oko 3,3 milijarde dolara i godišnjim operativnim prihodom od 50 milijardi juana. Sa imovinom od 350 milijardi juana, „Šandong hajspid“ je najveće preduzeće u provinciji Šandong, trećoj po bogatstvu u zemlji, i najmoćnije u svojoj branši, preneo je RTS.

O važnosti Kine i njenih kompanija, govorio je i ministar unutrašnij poslova Ivica Dačić koji ovih dana boravi u ovoj zemlji.

Dačić je govoreći na Globalnom forumu o saradnji u oblasti javne bezbednosti u Lianjungangu, između ostalog naglasio da su dolaskom kineskih kompanija kao što su Ziđin, Hbis, CMEC, Šandong, Kosko, Huavei, Sjingju u Srbiju, pokrenuti zajednički srpsko-kineski ekonomski projekti koji su ubrzali razvoj regiona u Srbiji.

Prema navodima komapanije „Šandong hajspid”, na sajtu za nalaženje poslova, ona je u Srbiji angažovana u projektu brzih saobraćajnica Iverak-Lajkovac, Požarevac-Golubac (Dunavski koridor), projekatu parking garaže u Vlajkovićevoj i projekat fotonaponskog sistema Kineskog kulturnog centra.

O podzemnoj garaži u Beogradu, vrednoj sedam miliona eva, u martu ove godine, sa delegaijom kineske provincije Šandong sastao se gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić. Garaža u Vlajkovićevoj je jedna od četiri podzemne garaže koje su predviđene da ih u Beogradu gradi kineski investitor. Tada se razgovaralo se i o mogućem širenju saradnje, jer su kineski investitori veoma zainteresovani za ulaganje u projekte u Beogradu, poput projekata u oblasti kulture, obrazovanja, sporta i razmene studenata.

Zainteresovani za saranju Šandoga i Srbije mogli su o tome da pročitaju i u pismu Liu Džajija, bivšeg sekretara komiteta KPK provincije Šandong koje je 2020. uputio Tomislavu Nikoliću, predsedniku Nacioanlnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, u kojem navodi projekte saradnje Srbije i Šandonga.

On piše da je otvoren autoput E763 izgradila Šandong hajspid grupa, da su projekat unapređenja autoputa Beograd-Zrenjanin i pojekat mosta preko Dunava u Novom Sadu u toku, da je fabrika Šandong Linglong Tire, počela sa radom, kao i da će u Beogradu biti otvoren prvi kulturni centar Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi, a koji takođe gradi Šandong hajspid grupa.

Može se pretpostaviti da je Vu, važan gost iz Šandonga, najvažniji razgovor imao sa presdednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.
Vučić je javnost je na svom Instagramu obavstio da su posebna tema razgovora bili tekući projekti brzih saobraćajnica, konkretni koraci po pitanju buduće saradnje, kao i planovi u oblasti razvoja i modernizacije infrastrukture u sektorima putnog i vazdušnog saobraćaja.

“Sa uvaženim sagovornikom o najvažnijim pitanjima bilateralnih odnosa sa NR Kinom i brojnim aspektima strateškog partnerstva naše dve zemlje. Naglasio sam da je Srbija zadovoljna radom kineskih kompanija, ne samo u smislu brzine i kvaliteta izvođenja radova, već i zbog inovativnih rešenja i stručnosti koje značajno podižu infrastrukturne standarde naše zemlje, čineći je privlačnom destinacijom za investitore. U tom smislu, istakao sam da je potencijal za raznovrsnu saradnju ogroman, posebno imajući u vidu da je Šandong dom mnogih velikih investicionih korporacija koje uspešno ulažu širom sveta. Iskoristio sam priliku da još jednom izrazim zahvalnost predsedniku Si Đinpingu na tome što je naše sveukupne odnose podigao na strateški nivo, što je od izuzetnog značaja za razvoj Srbije”, napisao je predsedik Vučić na svom Instagram nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari