Zašto je prekinuta konstitutivna sednica Skupštine Čačka? 1Foto: GG „Ivan Ćalović Istina i Čast”

Konstitutivna sednica Skupštine Čačka, koja je počela danas u 10.00, prekinuta je jer je najstariji odbornik koji predsedava sednicom Vitomir Ćalović rekao da se nisu stekli uslovi za održavanje sednice.Ćalović, koji je odbornik opozicione Grupe građana „Ivan V. Ćalović – Istina i čast“, rekao je na početku da je sednica Skupštine zakazana prerano, bez ikakvih konsultacija sa predstavnicima izbornih lista koje su osvojile mandate.

On je dodao da je dnevni red sačinjen nepravilno, da je suprotan skupštinskim aktima i da Skupština ne može da radi bez sekretara koji nije izabran.

Odbornik Dveri Bratislav Simović zatražio je da se sednica Skupštine prekine.

„Nije obrazloženo zbog čega je sednica zakazana po hitnom postupku. Sednica nije zakazana po Statutu. Zahtevamo od predsedavajućeg da zakaže novu sednicu“, rekao je Simović.

Predsedavajući sednicom odbornik Ćalović je prekinuo sednicu i napustio salu, posle čega je nastalo komešanje u sali i verbalana rasparava između opozicije i odbornika vladajućih stranaka.

Predsednik Skupštine u prethodnom mandatu Igor Trifunović rekao je da je sednica zakazana u skladu sa propisima.

Predstavnici stručnih službi konstatovali su da je sledeći najstariji odbornik Radmilo Mišović (Srpska napredna stranka) i da će on preuzeti predsedavanje ukoliko to Ćalović ne bude radio.

Ćalović se vratio na poziciju predsedavajućeg i rekao da i dalje nema uslova za održavanje konstitutivne sednice i da se ;nije vratio da bi sednica bila nastavljena.

„Skupština je prekinuta, nema nastavka sednice. Ne može niko drugi da sedne na ovo mesto. Nije tačno da neću da predsedavam, ali zaista nema uslova za nastavak“ rekao je Ćalović.

I odbornici opozcije i vladajućih stranka su i posle prekida sednice ostali u zgradi Skupštine.

Konstitutivna sednica Skupštine Čačka zakazana je dva i po meseca posle završenih lokalnih izbora jer je opozicija u međuvremenu podnela više desetina žalbi nadležnim institucijama na rezultate izbora koje ocenjuje kao pokradene.

Skupština Čačka ima ukupno 75 odbornika.

Prema podacima Gradske izborne komisije koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) ima 40 odbornika, sve opozicione liste ukupno 34, a Ruska stranka, koja je najavila da podržava SNS, jednog odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari