Zašto je SNS izostavio koalicione partnere u izbornoj kampanji 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

Koalicioni partneri Srpske napredne stranke praktično su nevidljivi u kampanji. Nema ih za govornicom, nema ih ni u debatnim emisijama. Umesto na mitinzima naprednjaka, SDPS, PUPS i Pokret socijalista ugavnom organizuju svoje radne stranačke skupove, sa kojih pozivaju svoje pristalice da glasaju za Aleksandra Vučića i zajedničku koalicionu listu.

Rasim Ljajić, lider Socijademokratske partije Srbije kaže za Danas da njegova stranka, umesto mitinga održava svoje skupove širom Srbije, pre svega u Sandžaku.

“Na tim skupovima pozivamo građane da glasaju za listu “Zajedno možemo sve” na kojoj su naši kandidati, kao i za Aleksandra Vučića, kao zajedničkog predsedničkog kandidata. Naši članovi i simpatizeri takođe učestvuju na skupovima koje organizuje SNS. Na početku kampanje smo dogovorili da svi funkcioneri SDPS budu na terenu i da obilaze opštine i gradove, da razgovaraju sa našim članstvom, kao i sa drugim građanima, jer je to puno produktivnije nego da idu sa mitinga na miting, na kojima svakako ima puno ljudi”, objašnjava Ljajić.

Najavljuje da je za nedelju zakazan veliki skup u Pazaru na kojem će govoriti i predsednički kandidat cele koalicije Aleksandar Vučić.
Iako je naprednjačke ideje branio više od samih naprednjaka, Marjana Rističevića, lidera Narodne seljačke stranke nema na naprednjačkim mitinzima.

“Ne mogu da budem vidljiv, jer nisam SNS. Oni imaju svoj izborni štab i vode kampanju na centralnim televizijama i gradovima. Nama sitnima ostavljeno je da idemo po selima i tamo držimo skupove, a to baš i nije tako vidljivo. Doduše moji ljudi učestvuju na njihovim mitinzima, ali ja ne. Nemam njihov raspored i nisam obavezan da ih pratim. Koliko vidim i drugi koalicioni partneri se isto ponašaju”, kaže Rističević za Danas i dodaje da je slabo prošao i kao stranka i da je dobio jedno mesto na naprednjačkoj listi.

Za razliku od Rističevića, Đorđe Komlenski, potpredsednik Pokreta socijalista tvrdi da izborna kampanja nije samo naprednjačka, već zajednička i da je usaglašena.

“ Prisutni smo na svim skupovima, među građanima, na tribinama, na ulici….  Aktivni smo svi, od predsednika Pokreta socijalista do svakog člana, da li smo vidljivi, ili ne pokazaće rezultat 3.aprila”, kaže Komlenski ne odgovarajući na pitanje zašto ih ima u publici, a ne za govornicom.

Nema ni predstavnika PUPS-a, čiji lider Milan Krkobabić organizuje stranačke skupove širom Srbije i poziva svoje pristalice da glasaju za zajedničku listu i Vučića. Tvrde da su veoma aktivni, kao i predstavnici Srpskog pokreta obnove, koji su na naprednjačkoj listi, za razliku od Rističevića dobili čak dva mesta.

“Mi smo veoma aktivni u kampanji i posvećeni smo komunikaciji sa našim biračkim telom. Iz centrale neprestano zovemo telefonom članove i simpatizere naše stranke, objavljujemo informacije na društvenim mrežama, održavamo sastanke odbora širom Srbije, pojavljujemo se na lokalnim i regionalnim radio i TV stanicama i učestvujemo u kampanji „od vrata do vrata“. Najbitnije je da se angažovanje vidi kroz rezultate, na dan izbora”, ističe Aleksandar Čotrić za Danas.

Naprednjaci su, kažu poznavaoci prilika u koaliciji oko SNS, procenili da bi im učešće pojedinih koalicionih partnera više štetilo nego koristilo. Zato su se kaže opredelili da skupovima uglavnom govore njihovi kadrovi, kako bi se izbegle neke nepredviđene okolnosti. Što je sigurno sigurno, kažu sagovornici Danasa, i dodaju da su naprednjacima ovi izbori važniji od bilo kojih prethodnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari