Zašto koalicioni partneri naprednjaka ćute o Rio Tintu i poručuju da je potrebna civilizovana debata o litijumu? 1foto FoNet Zoran Mrđa

Da je kopanje litijuma svetla budućnost Srbije i da zbog toga ne treba zatvarati vrata Rio Tintu do sada smo uglavnom slušali samo od predstavnika i ministara Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića. Koalicioni partneri naprednjaka uglavnom se do sada nisu izjašnjavali po tom pitanju, pa je tim pre iznenadila izjava narodnog poslanika Socijalističke partije Srbije i direktora „Srbijašume“ Igora Braunovića da je „od litijuma do litija veoma tanka linija.

*SPS ćuti o stavu Igora Braunovića da je od litijuma do litija tanka linija

Sagovornici Danasa, koalicioni partneri Srpske napredne stranke, na direkrno pitanje da li su za ili protiv kopanja litijuma odgovaraju da su oni za civilizovanu debatu u kojoj će poslednju reč dati struka. O Braunovićevom ličnom stavu koji ukazuje da je protiv dolaska Rio Tinta u našu zemlju, njegove stranačke kolege, poslanici SPS-a juče nisu hteli da se izjašnjavaju, uz raznorazna opravdanja.

Snežana Paunović, šefica poslaničkog kluba SPS, poručila nam je da je u Berlinu, na važnim sastancima i da nije u mogućnosti da odgovori na naše pitanje. A socijalista i bivši minstar životne sredine Goran Trivan objasnio nam je da je na odmoru, dok su neki drugi socijalisti koje smo zvali imali drugačija opavdanja, ali ne i konkretan odgovor da li dele, ili se ograđuju od stav Braunovića koji poručuje „onim našim stranim saveznicima, da je od litijuma do litija tanka je linija,i da vode računa šta rade“.

Potpredsednik SPS Branko Ružić kaže za Danas da nema komentar.

-Pozovite predsednika partije Ivicu Dačića. Uostalom kao što bi Miroslav Krleža rekao: ‘Ležim pored plota kao stari seljački pas. Sve vidim, sve čujem, samo me mrzi da lajem’ – napominje  Ružić povodom Braunovićeve izjave.

Zašto koalicioni partneri naprednjaka ćute o Rio Tintu i poručuju da je potrebna civilizovana debata o litijumu? 2
Foto: Printscreen RTS

*Dačić: Apsolutno podržavamo stav predsednika Vučića oko litijuma

„Kada smo podržavali Vladu Koštunice i kada smo ušli u Vladu sa Tadićem, zatekli smo projekat jadarita i litijuma, o čemu su svi govorili da je velika razvojna šansa Srbije. Ja to mislim I sada, a oni isti koji su doveli litijum u Srbiju sada se tome protive. Zato što nisu oni na vlasti. I u tome su podstaknuti od inostranih faktora“, kaže za Danas Ivica Dačić, lider SPS-a i minstar policije.

On ističe da je u septembru potpisao Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina sa Evropskom komisijom.

„A da li će ovaj projekat biti realizovan, čuli ste od predsednika Vučića, da će se o tome odlučivati na odnosu procene razvojnih i ekoloških analiza. Apsolutno podržavamo stav predsednika Vučića i u tome zajednički učestvujemo“ ističe Dačić.

fejsbuk
ivan Karić , fejsbuk

* Stranka Zeleni Srbije se još ne izjašnjava

Uprkos očekivanjima, stranka Zeleni Srbije, čiji je lider poslanik Ivan Karić, svojevremeno i državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu živone sredine, do sada se nije oglašavala o iskopavanju litijuma. Za odgovor stranke kojoj bi na prvom mestu trebalo da bude zaštita sredine, ostali smo i ovoga puta uskraćeni.

U ZS smo dobili i prilično neljubazan odgovor da se u toj stranci poštuje protokol, da odluku donosi predsedništvo ,da je saopštava predsednik i da bismo morali da se najavimo kako bismo dobili odgovor.

„Ne mogu ja da vam dam odgovor kakav je stav oko Rio TInta. Predsednik Karić je na privatnom putu u instrastvo i on će vam dati odgovor, ako se javite u ponedeljak“, rečeno nam je u ZS.

Zašto koalicioni partneri naprednjaka ćute o Rio Tintu i poručuju da je potrebna civilizovana debata o litijumu? 3
foto FoNet

*Ljajić: Potreban je stav struke koji mora biti iznad politike

 

Na pitanje kakav je stav Socijaldemokratske partije Srbije povodom podele Srbije na one koji su za kopanje i one koji su protiv kopanja litjuma Rasim Ljajić, lider SDPS i dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka kaže za Danas da nam je potrebna demokratska i civilzovana debata o ovom pitanju.

„Mislim da su tu potrebne dve stvari: prvo,da struka, u konkretnom slučaju, zaista bude iznad politike i da izađe sa konkretnim benefitima i eventualnim manjkavostima. Drugo, neophodna nam je demokratska i civilizovana debata o ovom važnom pitanju. Ono što smo imali prilike da vidimo na mitingu u Loznici nije ni jedno ni drugo“, navodi Ljajić.

. On pojašnjava da je tu bilo manje priče o litijumu, a mnogo više o spoljnoj politici zemlje.

„Umesto ekololških tema dominirale su teorije zavere i priče o geopolitici. Ovo je suviše važno i ekonomsko i ekološko pitanje,da bi se na ovaj način politiziralo. Naravno da Vlada mora da donese konačnu odluku, ali isključivo na predlog struke i ozbiljne analize“, napominje Ljajić.

Zašto koalicioni partneri naprednjaka ćute o Rio Tintu i poručuju da je potrebna civilizovana debata o litijumu? 4
Foto: Jelena Tomić

*Čotrić: Prvo stav nezavisnih stručnjaka , pa javna debata

Uprkos već postojećem stavovima većine domaćih stručnjaka i stavu Srpske akademije nauka o iskopavanju litijuma, poslanici SPO, dugogodošnji koalicioni partneri SNS-a i dalje smatraju da bi odluku o Rio Tintu trebalo prepustiti nezavisnim stručnjacima.

„Smatram da odluku o eventualnoj eksploataciji litijuma u kraju iz kojeg potičem treba prepustiti nezavisnim stručnjacima iz zemlje i inostranstva, a zatim organizovati i javnu debatu sa ciljem da građani čuju argumente „za“ i „protiv“, a sigurno ih ima na obe strane“, kaže za Danas Aleksandar Čotrić, poslanik SPO-a na listi SNS-a..

Prema njegovim rečima tek nakon te debate treba doneti decidnu odluku .

„I to odluku koja će biti u najboljem interesu stanovništva, a ne ni investitora, ni lobista, ni onih koji su protiv samo da oponiraju po svaku cenu“, navodi Čotrić.

Zašto koalicioni partneri naprednjaka ćute o Rio Tintu i poručuju da je potrebna civilizovana debata o litijumu? 5
Bratislav Jugović, poslanik SNS, Skrinšot

BratislavJugović, nekada protiv Rio Tinta, danas zaćutao

Slične relativizujuće odgovore dobili smo i iz drugih stranaka, koalicionih partnera naprednjaka. A i pojedini naprednjaci koji su se pre tri godine izjašnjavali protiv kopanja litijuma, u najnovijem naletu lobiranja za Rio Tinto, ostali su nemi.

Zaćutao je i Bratislav Jugović, nekada poslanik SNS, a danas savetnik u minstarstvu za zaštitu životne sredine.

„Protivim se poslovanju ozloglašene kompanije Rio Tinto na teritoriji Srbije, ali istovremeno snažno branim Zakon o referendumu“, baš za Danas pre tri godine rekao je Jugović, dodajući da se „ne može izjednačavati uloga apstinenta i odgovornog građanina koji aktivno na biralištima učestvuje u odlučivanju o sopstvenoj zemlji“.

Jugović je pre tri godine tvrdio da „Rio Tinto nije referendumsko pitanje na nivou Srbije, već to može biti referendumsko pitanje na nivou grada Loznice.

„I kada bi se o Rio Tintu u Loznici odlučivalo po starom zakonu, građani bi se opredelili protiv ozloglašene kompanije Rio Tinto“, naveo je tada Jugović. Danas ne želi da se izjašnjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari