Zašto kosovska Agencija za imovinu želi da iseli Srba iz domova? 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Izjava direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića da je na brojne adrese srpskih porodica na severu KiM, kosovska Agencija za verifikaciju i upoređivanje imovine poslala je zahteve da se do kraja juna isele iz svojih stanova, nije preterano odjeknula u ovdašnjoj javnosti, a problem kako nam je rečeno od sagovornika sa Kosova i Metohije problem i dalje nije rešen, te sve pokušavaju da reše pravim putem.

Petković je tada, u razgovoru za RTS, tvrdio da je reč o stanovima koji su ljudi otkupljivali pre 20-30 godina od “Trepče” i drugih društvenih preduzeća, ali sada im je rečeno, naveo je Petković, da će ukoliko to ne urade sami, biti prinudno iseljeni.

„Naime, početkom ovog meseca ta tzv. Agencija je poslala obaveštenja na brojne adrese Srbima na severu Kosova i Metohije koji su vlasnici stanova, odnosno koji su otkupljivali stanove od Trepče i drugih društvenih preduzeća pre 25-30 godina sa zahtevom da se isele do kraja juna.

A ako se ne isele, da će biti prinudno isterani iz svojih stanova“, kazao je on. Direktor vladine Kancelarije naveo je i da je reč o oko 150 porodica koje su obaveštenje kosovske Agencije dobili.

I ova nova odluka, smatra, samo je nastavak politike proterivanja srpskog naroda sa Kosova.

„Kurti ne miruje i nastavlja svoju politiku etničkog čišćenja i proterivanja srpskog naroda sa prostora KiM i u tom cilju je i odluka kosovske Agencije za verifikaciju i upoređivanje imovine koja podrazumeva između ostalog i to da se iseljavaju Srbi iz svojih stanova“, dodao je.
Petković je naveo i da se obratio Kvintim i drugim međunarodnim predstavnicima.

Spočitao je Prištini to što, kako je kazao, dok sa jedne sprovodi odluke te ionako, ponovio je, sporne Agencije, sa druge potpuno ignoriše odluke koje su donete u korist Srba.

Tu je podsetio na, kako tvrdi, više od 29,000 zahteva koje su Srbi podnosili za svoju imovinu i Habitatu i istoj ovoj Agenciji.

Zašto kosovska Agencija za imovinu želi da iseli Srba iz domova? 2
foto FoNet Milica Vučković

„Podsetiću vas da je pred Habitatom, a to je imovinska agencija UNMIK-a, i pred ovog kosovskog Agencijom – preko 29,000 zahteva Srba samo da se vrate u svoju uzurpiranu imovinu, uzurpiranu od strane Albanaca južno od Ibra. Po tim se zahtevima ne postupa, ali se postupa po zahtevima Albanaca“, poručio je.

Ono što će Beograd uraditi, kazao je, jeste da i dalje insistira na dijalogu, obavezama, uključujuči i ZSO, ali i pomogne svom narodu u pogledu ekonomske pomoći.

Kako su Srbi čija je pomenuta imovina rekli za Kosovo onlajn, zahtev je da se isele, i da imovinu predaju Albancima koji su u tim stanovima nekada živeli, ali su napuštanjem radnih mesta, po tadašnjem zakonu, izgubili vlasnička prava nad stanovima koje nisu otkupili.

Kako je ovaj medij pisao, u opasnosti da ostanu bez legalno stečenog krova nad glavom su Srbi koji su stanove dobili od „Trepče“, regularno ih otkupili u skladu sa zakonom i time postali vlasnici, još pre 1999. godine.

Među njima je i Aleksandar Milentijević iz Zvečana, koji za Kosovo onlajn kaže da je još u novembu 1998. godine otkupio stan, nakon što ga je, na konkursu, dobio od „Trepče“.

Objekat su, kaže, 1998. otkupili, te da ima i rešenje overeno u sudu. “Kao radnik sa 40 godina, dobio sam stan od firme. Bio sam prvi na rang listi“, ispričao je Milentijević.

Problemi su, kaže, počeli su pre 10-15 godina, a dolazila je i policija, kao i “neka francuska organizacija” koja je dolazila, navodi, da ga iseli, ali kako se Milentijević pobudio od toga su odustali.

Milentijević napominje da njegov slučaj nije usamljen, jer su mnogima stigla rešenja o iseljenju, sa razčličitim datumima, kao i da niko ne želi ni da pogleda papire kojima se potvrđuje njihovo vlasništvo.

„Narod se uzbunio… Ne mogu da shvatim da imam problem sa stanom, koji sam regularno otkupio. Živimo na Kosovu, stvaramo porodicu. Gde ćemo mi sada? Pojma nemam…“, zabrinut je Milentijević.

Ni overena rešenja nisu garancija da će sačuvati stan, rekao je on.

Objašnjava da su stanove dobili kada su prethodni stanari, Albanci, napustili svoja radna mesta, čime su izgubili pravo na te stanove, posebno napominjući da Albanci te stanove tada nisu otkupili.

„Niko ih nije terao da napuste posao i stanove. To su neotkupljeni stanovi, nama je ’Trepča’ dala rešenje o neotkupljenim stanovima. Oni su napustili posao, stanove i po zakonu – vlasnik koji u njima ne živi gubi stanarsko pravo, firma ih oduzima i dodeljuje radnicima bez stanova“, naveo je Milentijević.

Nada se da će rešenja, doneta pre rata i pravosnažno dodeljena na sudu – dobiti pravičan epilog i da će moći da ostanu u stanovima u kojima žive više od 25 godina.

„Mi koji imamo rešenja iz 1997/1998. godine, nadamo se da ćemo, uz državu,  zadržati svoja prava. To je sve otkupljeno. Ne znam šta sada traže… Imaju neki drugi urbanizam i katastar. Bivši vlasnik ima podršku kosovskih vlasti, dobili su neke falsifikovane papire.. Nama, s obzirom na rešenja, ne mogu ništa. Oni nisu otkupili stanove, a  čim ne živiš u stanu godinu – dve, šta ima da tražiš dalje… Međutim, sud je njihov, vidimo šta rade uhapšenim Srbima… Ne postoji sud“, konstatovao je Milentijević.

Sa istim problemom se suočava i porodica Bogosavljević, kojoj je stiglo rešenje da stan u kojem žive više od 30 godina treba da napuste i predaju ga Albancu.

Obaveštenje u kojem se traži da napuste stan, je stiglo krajem maja.

„Mi smo tu 30 godina. Moj otac je taj stan otkupio početkom 2000. godine. Bio je radnik ’Trepče’ i otkupio je stan“, kaže Bogosavljević za Kosovo onlajn i dodaje da ne zna zašto se sada to pitanje pokreće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari