Zašto Kurtija u Skoplju nije dočekao niko od makedonskih zvaničnika, ali jeste protest mladih levičara? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Kosovski premijer Aljbin Kurti otputovao je u posetu Severnoj Makedoniji, u kojoj će otvoriti ulicu koja će poneti ime Adema Demaćija. Njega neće dočekati makedonski zvaničnici, već samo predstavnici nekoliko opozicionih partija s kojima će se sastati, ali i imena 300 poginulih partizana koji su bili deo Druge makedonske udarne brigade, po kojoj ulica koja treba da ponese ime Demaćija trenutno nosi ime, kao vid protesta levičarske stranke „Crvena mladina“

Kurti je, prenosi RTKlive, danas je otputovao u Skoplje i Tetovo, gde ga očekuju sastanci s predstavnicima opština Čaira i Tetova.

Nakon otvaranje ulice koje nosi ime Adema Demačija, nastaviće put Tetova, gde će se sastati sa gradonačelnikom opštine Biljalom Kasamijem.

Posle ovog sastanka oni će zajedno otići u selo Vice, gde će se promovisati ideja o povezivanju planinskog turizma između Tetova i Prizrena, piše pomenuti medij.

O poseti Severnoj Makedoniji mediji su obavešteni zvaničnim saopštenjem vlade pre tri dana, a prištinska Koha piše da je poseta kod makedonskih zvaničnika izazvala reakcije jer se realizuje u vreme kada su lideri opozicionih albanskih partija – Pokret Besa, Alternativa i frakcije odvojene od vladajuće stranke, Demokratske unije za integraciju (DUI) – intenzivirali saradnju.

U tom kontekstu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je rekao da Kurti sigurno ne dolazi kao premijer.

Zašto Kurtija u Skoplju nije dočekao niko od makedonskih zvaničnika, ali jeste protest mladih levičara? 2
foto: (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC)

„Nemam zvanične informacije. Dakle, on sigurno ne dolazi kao premijer. Vidimo na društvenim mrežama, neku partijsku komunikaciju, tako da zaista nemam informacije. Mi smo slobodna zemlja i svako može da dođe“, naglasio je Osmani.

Opštinama koje Kurti posećuju upravlja albanska opozicija – Visar Ganiu se svrstao u frakciju koja se odvojila od DUI, dok Tetovo predvodi Bilal Kasami, ujedno i lider Pokreta Besa.

Ganiu je, reagujući na izjavu šefa makedonske diplomatije, rekao da će država organizovati protokol za pratnju Kurtija.

Protest levičara

Omladinski levičarski pokret „Crvena mladina“ u ulici koja se nalazi skopskoj opštini Čair je postavio imena poginulih boraca iz te brigade, uz znak sećanja na njih.

„Uoči zvaničnog preimenovanja ulice ‘Druga makedonska udarna brigada’ u ‘Adem Demaći’ uz prisustvo Aljbina Kurtija i albanske političke elite, bili smo u Čairu i u istoj ulici postavili imena svih poginulih boraca iz Druge makedonske brigade“, poručili su iz „Crvene mladine“ na Fejsbuku.

U video snimku istakli su da će ulica „koja je slavila one koji su dali živote u borbi protiv fašističkog bugarskog okupatora od sutra slaviti Adema Demaćija, jugoslovenskog separatistu i borca za veliku Albaniju i nezavisnost Kosova, više puta osuđenog na zatvorske kazne u Jugoslaviji“.

„Neka ova imena bodu oči onima koji će sutra biti na svečanosti povodom preimenovanja ove ulice, a oni koji su doneli takvu odluku neka znaju da ih makedonski narod ne zaboravlja i ne oprašta. Danas brišu sećanje sa ulica, parkova, spomenika, sutra će posegnuti za udžbenicima i našom istorijom. Makedonci, dosta je, budite se, ne spavajte! Smrt fašizmu, sloboda narodu“, istakli su mladi levičari.

Kosovski premijer do sada na društvenim mrežama nije objavljivao ništa o poseti Severnoj Makedoniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari