Zašto parlamentarna desnica osporava festival "Mirdita - dobar dan"? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Borba za političke poene i poziciju sa brojnom konkurencijom na desnici navodi DSS da i ove godine ustanu protiv festivala „Mirdita – dobar dan“. Videćemo kako će se ove godine ponašati Zavetnici. Ako bude demonstracija biće jasno da iza svega stoji vlast, rekao je za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, uoči zvaničnog otvaranja festivala koji u Beogradu predstavlja kulturu kosovskih umetnika.

Vesti i izveštaji o protivljenju desničara zbog održavanja ovog festivala obično nadjačaju informacije o suštini ove manifestacije.

A ove godine, će po svemu sudeći festival osporavati paralementarna desnica.

Prvi koji je podigao glas, za raziliku od prošlih godina, i posebno se istakao je predsednik parlamentarne DSS, Miloš Jovanović, koji je naveo da se tim festivalom na perfidan i podmukao način promoviše nezavisnost Kosova i podriva ustavni poredak Srbije.

Omladina DSS je čak u sredu uveče je organizovala protestni skup „Mirdita – laku noć“ zbog izložbe u sklopu festivala, iako su na fotografijama sa izložbe date i priče žrtava iz srpskog naroda.

Cilj omladine DSS bio je, kako su naveli,  prikazivanje „aleje negovanja srpske kultutre na KiM“, odnosno da pokaže na koji način su Srbi bili učesnici.

Dragan Popović navodi da to što je desnica koja „napada“ festival sada parlamentarna nije ništa ozbiljnije nego ranije, jer, kako kaže, njihovo ponašanje suštinski zavisi od vlasti.

– Vlast je ta koja daje snagu, ohrabrenje, a u mnogim slučajevima verujem i stoji iza tih grupa, kada pričamo o Zaventicima i SRS koji su bili aktuelni proteklih godina. Ovde je radikalna desnica na vlasti od 2012. i ne vidim jačanje desnice u odnosu na prethodni period. To je „desnica za pokazivanje“. Tako bih nazvao te ljude koji izađu na ulicu i deluju preteće i opasno, a skupljaju se kada ih vlast pusti. Kad kaže da ne izlaze oni ne izlaze. To smo videli na primeru Prajda. Videćemo kako će biti ove godine da li će se ti provladini desničari okupljati – navodi on.

Upitan za DSS, koji je ove godine u prvom polanu, kaže da ga to ne iznenađuje.

– Mislim da im je ovo način da prikupe političke poene, jer nemaju snagu da organizuju demonstracije ili nešto slično i zato nisu išli na tu varijantu. Sopštenja DSS protiv festivala je bilo i pre, kao i iz Dveri. Njihovo ponašanje uglavnom zavisi od političkog momenta i toga da li procene da im je to politički profitabilno i korisno – smatra on.

Na pitanje zašto im sada trebaju politički poeni, posle izbora kad su već ušli u parlament, odgovara da je to kompleksno pitanje za različite desničare.

– Jedna je stvar ponašanje DSS koji pokušava da se izbori za svoje mesto unutar tog malog kruga desničara, na koje pretenduje dosta partija pa je velika konkurencija. Druga stvar je ponašanje vlasti, koje ćemo moći da ocenimo u zavinosti da li će biti masovnih demostracija. Ako se dese, tu je u pitanju vlast – kaže Popović.

Kako dodaje, prethodnih godina je bila procena da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na osnovu tih akcija desničara može Zapadu da kaže da ima jaku desničarsku opozicju koja ga pritiska, da mu je teško i da mora da vodi računa o tome.

– Uvek je bilo prilično smešno da ga ugrožavaju Milica Zavetnica ili Voja Šešelj – zaključuje Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari