Zašto početak prolećnjeg zasedanja Skupštine kasni mesec dana? 1Foto: FoNet/AP

„Vladimir Orlić, predsednik Skupštine Srbije suspendovao je parlament na neodređeno vreme, uprkos tome što Ustav i Zakon o Narodnoj skupštini predviđaju da prvo redovno prolećno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu. A sve sa ciljem da se izbegne skupštinska polemika o evropskom predlogu o Kosovu. Neizvesno je da li će Skupštine uopšte biti dok „kosovska drama“ ne dobije konačni epilog“, ističu sagovornici Danasa iz redova opozicije.

Podsećaju da u skupštinskoj proceduri čak tridesetak Vladinih zakonskih predloga čeka na raspravu, da je i još toliko predloga opozicije, a da je u proceduri i četrdesetak anketnih odbora. Napominju da od početka ovog saziva nije zakazana ni jedna sednica posvećena poslaničkim pitanjima, da je Orlić odugovlačio sa dostavljanjem teksta o interpelaciji za razrešenje ministra finansija Siniše Malog, a da je posebna priča to što Orlić odbija da kaže gde se zagubilo 37 000 potpisa građana u vezi sa zabranom iskopavanja litijuma.

Kada će Skupština Srbije početi da radi u ovom trenutku ne zna niko. Ne zna ni Snežana Paunović, poslanica SPS i potpredsednica srpskog parlamenta.

„Prolećno redovno zasedanje Narodne skupštine Srbije počinje prvog radnog dana u martu i ne može da traje duže od 90 dana, tako stoji u Poslovniku. To praktično znači da je počelo. Kada će biti sazvana sednica parlamenta, nije pitanje za mene, već za kabinet predsednika skupštine Srbije, gospodina Orlića. Ja sam samo jedan od sedam potpredsednika. Sigurna sam da će, kada se steknu uslovi, gospodin Orlić u skladu sa svojim ovlašćenjima, sazvati sednicu“, ističe Paunovićeva.

A kada će se to steći uslovi bar za prvu sednicu, obzirom da je prošlo mesec dana od početka redovnog zasedanja, Vladimir Orlić nije želeo da odgovori za Danas, uprkos pitanjima koje smo mu dostavili.

Možda zato, kako kaže opozicija, jer ni on sam ne zna. „Sednica će biti održana onda kada Aleksandar Vučić proceni da je to dobro za njega i njegov rejting“, ističu poslanici opozicije.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno -Moramo smatra da je srpski parlament kidnapovan, otet od građana i otuđen od zakona, kao i većina institucija u našoj zemlji.

„SNS razume vlast jedino kao bezgraničnu moć, onu koja nije sputana nekakvim zakonima i procedurama. Najznačajnija institucija i najviše telo demokratije danas krši sopstvene zakone i gazi procedure. Nikada ni jedan amandman opozicije nije usvojen, svi zakoni Vlade prolaze kroz parlament kao vruć nož kroz puter, bez rasprave i debate. Ni jedan predlog zakona opozicije se nije našao na dnevnom redu, iako je morao biti postavljen. Ni jedan zahtev opozicije u odborima nije ni došao na raspravu, jer ga preglasavaju, ili opstruišu“, navodi Miketić i podseća da je i narodna inicijativa sa 40.000 potpisa građana je sakrivena u nekom podrumu ili bačena u kantu.

Ocenjuje da će Orlićevo predsedavanje skupštinom biti upisano kao jedan od najmračnijih perioda srpskog parlamentarizma.

Zoran Lutovac, šef poslaničkog kluba DS smatra da Orlić ne zakazuje plenarnu sednicu da se na njoj ne bi postavljala neprijatna pitanja o Sporazumu za Kosovo i o aferama Vučićevih kumova i saradnika.

„Dok Vučić obilazi Srbiju uz pomoć državnih resursa, organizovani kriminal nesmetano radi u tri smene, a Skupština ne vrši ni svoju zakonodavnu funkciju, ni funkciju kontrole izvršne vlasti, kao ni funkciju centralne političke institucije u kojoj se raspravlja o važnim društvenim pitanjima. To se ne može prikriti hiperaktivnim delovanjem većeg broja skupštinskih odbora. Sve je u rukama jednog čoveka, osim odgovornosti. Nju želi da podeli sa što većim brojem aktera“, ističe Lutovac.

Šefica poslaničke grupe “Ujedinjeni” i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić zatražila je od predsednika parlamenta objašnjenje zbogčega je suspendovao zasedanje parlamenta.

„Da li u vladajućoj koaliciji žele da izbegnu raspravu o Sporazumu sa Aljbinom Kurtijem koji su prihvatili i koji je implementiran u 35. poglavlje pristupnih pregovora Srbije u EU ili je u pitanju neki drugi razlog, svaki od njih je kukavički i nedostojan opravdanja za najviši Dom građana Srbije, zbog čega tražimo da se hitno odblokira rad Skupštine kao najvažnije institucije u državi“, navodi Tepićeva i dodaje da mnogobrojni zakoni izuzetno važni za građane, među kojima i Zakon o Alimentacionom fondu i Roditelj-Negovatelj koji su ‘Ujedinjeni’ uputili u proceduru i koji bi hiljadama majki egzistencijalno pomogli.

I Radomir Lazović, šef zeleno levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd smatra da je nedopustivo da se vlast poigrava sa parlamentom. Ističe i da su poslednje dve sednice parlamenta o Kosovu pokazale kako izgleda najbrutalnija zlupotreba parlamenta u kojoj je svako ko ima drugačije mišljenje proglašen izdajnikom ili stranim plaćenikom. I on ponavlja de je u proceduri veliki broj važnih zakona, ali da jedan čovek manipuliše svime , pa i skupštinom.

„Srpska napredna stranka je, sledeći naređenja Brisela, stavila katanac na vrata Narodne skupštine, a celu diskusiju o francusko-nemačkom ultimatumu izmestila na područje svojih medijskih glasila, gde je zabranjeno da se čuje drugačiji stav. Kako bi zaustavili pad poverenja građana u njihovu politiku, vladajuća većina uvodi zemlju u potpunu političku nestabilnost. U pokušaju i da po svaku cenu zaustave formiranje suštinske i državotvorne alternative, oslanjaju se isključivo na kampanju straha i nastoje da spreče nacionalno okupljanje svih snaga koje se protive razvlašćivanju države Srbije“, ističe Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri.

Vrhunac neodgovornog ponašanja, prema njegovim rečima, odvija se u režiji Vladimira Orlića, koji još uvek nije zakazao nijednu sednicu, iako je redovno prolećno zasedanje počelo 1. marta.

Ovakvo bekstvo briselskih ekspozitura, koje predvodi SNS, od Narodne skupštine, ukazuje na njihovu potpunu nespremnost da razgovaraju o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju. Obradović podseća i da je čak i Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM više puta odbio inicijativu trećine članova ovog odbora da se raspravlja o francusko-nemačkom predlogu.

„Pokušaj da se u tajnosti i van institucija, sprovedu sve tačke francusko-nemačkog ultimatuma, sve više ulazi u zonu otvorenog udara na Ustav i teritorijalni integritet naše države“, objašnjava Obradović.

I Vojislav Mihailović, lider POKS-a ističe da početak redovnog prolećnjeg zasedanja parlamneta kasni mesec dana, jer Aleksandar Vučić ne sme da otvori raspravu u parlamentu na temu francusko-nemačkog sporazuma, jer se boji da će i pojedini poslanici vladajuće većine biti protiv njegovog akta veleizdaje zemlje.

„Iz ovih razloga parlament ne raspravlja ni o drugim temama. Zna on kada poslanici dođu na sednicu da će pitati predsednika Skupštine zašto se ne raspravlja o najvažnijim temana i u čemu je problem da najvažniji zakonodavni organ u državi donese neke zaključke i odluke“, navodi lider POKS-a.

I dok je parlament u stanju mirovanja do daljnjeg, predsednik države Aeksandar Vučić je vrlo aktivan u očuvanju rejtinga. Obilazi Srbiju i agituje za svoj novi Pokret ,čije osnivanje bi trebalo da usledi za par meseci.

„Vučićeva Srbija je država u kojoj postoje demokratski kulisi, ali ne i funkcionalna demokratija makar i u naznakama. Otuda, predsednik SNS-a i neupitni gospodar vladajuće koalicije, unutar svog autoritarnog sistema može da radi šta god hoće. Svi koji su tu na iole značajnim funkcijama, prihvataju da igraju na njegovu muziku, šta god o njoj mislili“, zaključuju sagovornici Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari