vladimir putin i si đinpingFoto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/PUTNIK/KREMLIN POOL

Rusi su sigurno nezadovoljni što Vučić mnogo više vodi računa o tome kako da zadovolji Zapad nego njih, ali su svesni odnosa snaga koji im nije povoljan. Zato će Rusija i Kina, kao autoritarni režimi, iskoristiti svaku priliku da bilo kakav vid protesta prikažu kao delovanje Zapada kroz takozvane „obojene“ revolucije, sa ciljem da raspiruju antizapadni sentiment.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući poruke koje dolaze iz Rusije i Kine o protestima u Srbiji.

Najpre je uoči velikog beogradskog ekološkog protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji komentarisala portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla da zapadni ideolozi, pod plaštom dobrih namera, a posredstvom marionetskih medija i nevladinih organizacija, žele da podstaknu negativne emocije u društvu kako bi ga okrenuli protiv državnog vrha.

Zatim je predsednik Srbije, Aleksanda Vučić, rekao da su ga ruske službe obavestile da se spremaju masovni neredi u pokušaju državnog prevrata.

A posle protesta je pomoćnik predsednika Rusije Nikolaj Patrušev rekao da zapadne zemlje ne odustaju od pokušaja da se smene legitimne vlade i dovedu političari lojalni Sjedinjenim Državama koristeći „obojene revolucije“, što se, dešava posebno u Srbiji i Venecueli.

Treba reći i da je Vučić u jednom od svojih obraćanja javnosti u vezi iskopavanja litijuma rekao da je pokušao da podigne rudnu rentu dok je bio premijer, ali da nije uspeo.

Sada, kako je rekao, siguran je da bi otpor bio sa više strana, i ruske, ali i kineske, australijske, španske i američke strane, kao i svih onih koji vrše istraživanja u našoj zemlji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Vučić je asimetrični multi-kvisling.

Zašto se Rusija i Kina interesuju za proteste u Srbiji? 1
Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

– Pre svega je to u odnosu na Vašington i Berlin, ali i Rusima čini neke usluge, verovatno pre svega tamošnjoj tzv. eliti u vezi sa izbegavanjem sankcija. Rusi su sigurno nezadovoljni što Vučić mnogo više vodi računa o tome kako da zadovolji Zapad nego njih, ali su svesni odnosa snaga koji nije povoljan za njih – navodi on za Danas.

Prema njegovim rečima, SAD i EU kod nas imaju mnogo više poluga moći nego Rusija, koja se pre svega oslanja na rusofiliju velikog dela Srba.

– Ona je moćno sredstvo ali ne sama po sebi već kao osnov za veće rusko angažovanje, ali ono zahteva resurse i pažnju. U okolnostima kada ima mnogo svojih problema Moskva je potpuno zanemarila borbu za uticaj u Srbiji, a Vučića proba da „kupi“ da se još više ne okrene od nje raznim ustupcima. Tako i saučestvuje u njegovom varanju Srbije da Zapad, čiji je primarno kvisling, hoće da ga ruši – ukazuje Anđelković.

To je dodaje, ne samo ponižavajuće jer svi vide da se Moskva sramoti i laže za račun Vučića koji radi za njene konkurente, već je cela stvar i geopolitički opasna za Rusiju.

– Najveći deo rusofila u Srbiji nalazi se među naglašeno nacionalno orijentisanim građanima. Oni vide da Vučić izdaje Kosovo a Moskva ga pokriva i u tome. Zbog toga se polako ali sigurno hlade u odnosu na nju. Ako ovako nastavi Kremlj će uspeti što NATO propaganda decenijama nije – da ogromnu većinu Srba odgurne od sebe. Ako naš narod vidi da Rusima nije stalo do srpskih interes zašto bi nama bili bitni njeni? Podrškom Vučiću Moskva pomaže njegovoj krađi Kosova od Srbije u korist Vašingtona – konstatuje Anđelković.

Osim narativa koji dolazi iz Rusije, tablodi su ovih dana preneli dokument kineskog ministarstva spoljnih poslova u kojem se analizira uticaj i mešanje američkog Nacionalnog fonda za demokratiju u unutrašnje probleme država, a kojem se navodi da je imao veze sa protestima prošlih godina.

Dragoslav Raseta foto N1
Foto: N1

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta, ocenjuje da je računica Rusije i Kine jednostavna.

– Rio Tinto je projekat koji bi predstavljao početni korak u uključivanju Srbije u zapadni lanac snabdevanja u trenutku kada Evropa želi da stekne nezavisnost od Kine kada su u pitanju kritične sirovine. Dok Kina gleda da reši svoj problem prekomernih kapaciteta upravo kroz izmeštanje svojih lanaca van same Kine, gde prvenstveno Mađarska, ali i Srbija u Evropi treba da igraju bitne uloge – objašnjava on.

On zaključuje da če Rusija i Kina, kao autoritarni režimi, iskoristiti svaku priliku da bilo kakvi vid protesta prikažu kao delovanje Zapada kroz takozvane „obojene“ revolucije, sa ciljem da raspiruju antizapadni sentiment koji je svakako dominantan u našem društvu, pa i kad je u pitanju ova tema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari