Zašto SNS pojačava negativnu kampanju protiv Đilasa? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dok se predsednik Srbije bavi dopunjavanjem robih rezervi države, pregovorima o ceni gasa, brine o ceni struje i hoće li biti grejanja tokom zime i o tome govori na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, premijerka Ana Brnabić tvituje.

Moguće da ona tako shvata svoju državnu, stranačku, ali i privatnu ulogu u društvu jer u poslednje vreme svoj lični prostor na društvenoj mreži koristi za diskreditaciju medija koji nisu pod kontrolom vlasti i političkih suparnika, pre svega predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, izmontiranim snimcima koje prezumaju režimske televizije i puštaju kao spotove za kao da su izborni marketing.

Ona je na televiziji Pink juče odbacila navode da time „targetira i dehumanizuje“ Đilasa, uverena da samo iznosi činjenice i pokazuje šta je Đilas radio dok je bio na vlasti.

Đilas se pak pita zašto vlast pojačava napade na njega kad SSP i njega niko ne podržava.

„Tu je ključno pitanje, a što oni pojačavaju ionako neverovatne napade na mene ovim spotovima kad SSP i mene niko ne podržava“, naveo je on za portal Nova.

Izvori bliski SNS i krugovima oko Branabić kažu da ona, osim što to želi, i mora time da se bavi budući da je poverenica SNS za Beograd, pa joj malo angažovanja u tom smislu neće skoditi.

S druge strane, naši izvori navode i da je ova pojačana negativna kampanja prema Đilasu deo već utvrđene i dobro poznate strategije naprednjaka da napadaju sve i svakog ko se bilo na koji način ističe na političoj sceni, nešto znači u javnom mnenju i ima potencijal da ugrozi rejting lideru Aleksandru Vučiću.

Napadi najpre kreću od visokih funkcionera SNS koji su neretko i članovi vlade, njihove izjave preuzimaju tabloidi na svojim naslovnim stranama a sve završi u Skupštini Srbije ma šta da je na dnevnom redu.

Ovog puta Đilas, koji je pod stalnim udarom naprednjaka, ima bar dva dodatna razloga za pojačane napade na njega, objašnjavaju naši sagovornici.

Najpre je Demostat, kredibilna agencija za istraživanje javnog mnenja, nedavno izašao sa istraživanjem koje pokazuje da SSP u Beogradu ima 16,8 odsto, a zajedno sa ostalom opozicijom ima 26, 5 odsto i potencijal da ostvari dobar rezultat u glavnom gradu koji bi možda bio dovoljan i za pobedu, kažu naši izvori.

Kako dodaju, do ovog istraživanja javnost je bila „informisana“ a naprednjačka javnost uljuljkivana da je opozicija na tri ili četiri odsto te da nema nikakve šanse na izborima.

Brojka od 16,8 odsto, daleko je veća od onog što naprednjačka i kolebljiva javnost želi da čuje, pa su naprednjaci morali da pojačaju diskreditaciju i satanizaciju Đilasa.

Tih 16,8 procenata do izbora, kažu naši izvori moraju biti smanjeni na svaki način.

Kako objašnjavaju, Vučić je vrlo svestan da glasače opozcije teško može da privuče ka sebi, ali to i nije njegov cilj.

Cilj je da deo potencijalnih glasača opozicije ostane kod kuće na dan izbora jer ima se svi kandidati opozicionih stranaka iz ovog ili onog razloga ne dopadaju i ne veruju u njih.

Naši sagovornici ukazuju na to da Vučiću naravno odgovara da protiv sebe ima kandidata čiju će kredibilnost potkopavati na sve moguće načine.

To se podsetimo desilo i Zdravku Ponošu, potpresedniku Narodne stranke, čije se ime pomenulo kao mogućnost da bude predsednički kandidat opozicije.

Drugi razlog, kako navode naši sagovonici, je i Đilasova poseta Vašingtonu i razgovor sa specijalonim izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, što je naprednjake „utuklo“, jer su verovali da samo Vučić ima ekskluzivitet da razgovara sa svetskim državnicima.

Rezultati Demostata

Istraživanje Demostata pokzuje da je SP na 16,8 odsto, Narodna stranka dva odsto, Demokratska stranka 1,5 odsto, Pokret slobodnih građana 1,7 dok se za „ujedinjenu opoziciju“ što je bio raniji naziv stranaka iz ove grupacije (bez PSG), izjašnjava još 4,5 odsto. Ukupno to je 26,5 odsto, naspram 38,9 odsto za Srpsku napredu stranku i 6,2 odsto za SPS. Ne davimo Beograd im šest odsto, a Ekološki pokret Aleksandra Jovanovića Ćute 1,3 odsto. Dosta je bilo ima 4 odsto, Dveri 2 odsto. Demokratska stranka Srbije je na 2 odsto, a Pokret obnove kraljevine Srbije na 2,2. Zavetnici imaju 1,9 odsto, a SRS 1,4, SDP i LDP su ispod jedan odsto, dok se za ponuđen odgovor „neko nov“ opredelilo 1,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari