Zašto "Srbija protiv nasilja" neće sa Nestorovićem? 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predstavnici opozicione liste “Srbija protiv nasilja” nikada nisu razmatrali mogućnost saradnje u Skupštini grada Beograda sa listom “Mi – glas iz naroda” Branimira Nestorovića, kaže za Danas Srđan Milivojević, član DS.

Pitanje eventualne saradnje ove dve liste postavlja se u ovom trenutku jer formiranje vlasti u glavnom gradu ide glatko iako je SNS osvojio najviše (49) mandata.

“Srbija protiv nasilja” sa osvojena 43 mandata, koalicija Nada sa osvojenih sedam i lista “Mi – glas iz naroda, Aleksandar Jerković” sa šest mesta u Skupštini grada Beograda imali 56 odbornika, što je najtešnja većina budući da gradski parlament ima 110 mesta.

Nestorović je odmah posle izbora 17. decembra, kada je postalo jasno da od njega zavisi vlast u Beogradu, rekao da neće u koaliciju ni sa SNS vlašću, ali ni sa opozicijom.

Toga se drži i sada, ali opozicija je ubeđena da je vlast u Beogradu već dogovorena i da će dva odbornika sa beogradske liste “Mi – glas iz naroda” čiji je nosilac Jerković, koji je poslednjih dana u direktonom sukobu sa doskoro svojim saradnicima koji su na republičkoj listi, “preleteti” i dati podršku koaliciji SNS i SPS, kojima fale dva odbornika za većinu.

Bez obzira na dogovore sa SNS i rascep unutar Nestorovićevih saradnika, opoziciji apsolutno sada nije ni na kraj pameti da se udružuje sa bilo kim ko ima veze sa Nestorovićem.

– Ni na jednom sastanku nismo ni razmatrali njega kao političkog činioca – kaže za Danas Srđan Milivojević iz koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Kako dodaje, ne vidi mogućnost da sarađuje sa produktima režima.

– Kada je reč o Branimiru Nestoroviću i njegovom pokretu, čije je sedište u Ulici kraljice Ane u sedištu bezbednosne agencije, ne vidim nijednu mogućnost da sarađujem sa produktima režima ili bezbednosnog aparata, koji glumi opoziciju a u stvari je štaka Aleksandra Vučića. Razumem da Branimir Nestorović sebe želi da predstavi kao novo lice u politici i jer misli da smo zaboravili da je bio pomoćnik ministra prosvete 1997. godine i da je bio član nekih sada opozicionih stranaka početkom 2000. – navodi Milivojević.

Iako, kako dodaje, nije video njegov saradnički dosije, izlišno je razgovarati sa onim kojeg kontrolišu čelnici BIA.

– Posle navoda da on svoje odbornike posmatra kao ljude sa šestocifrenom ponudom, i posle konstatacije da ne kontroliše kompletnu odborničku grupu, izlišno je razgovarati sa čovekom i organizacijom za koju se ne zna da li je kontroliše prvi na listi, a zna se da je kontroliše onaj ko nije bio na listi, a radi se o Aleksandru Vulinu i Tomi Radovanoviću ili nekom drugom ko iz senke upravlja bezbednosnim aparatom – ukazuje on.

Kako zaključuje, “organizacija “Mi – glas iz naroda”, odosno Mi iz službe nije politička stranka nego je patrapolicijska i parabezbednosna organizacija sa ciljem da omogući produžetak vlasti Aleksandru Vučiću”.

Lider SSP Dragan Đilas je gostujući u četvrtak na televiziji N1 izneo tvrdnju da su Aleksandar Jerković i još jedan odbornik liste „Mi – glas iz naroda“ napravili dogovor sa Aleksandrom Šapićem da podrže formiranje nove vlasti u Beogradu, a da ispadne da su Branimir Nestorović i ostali odbornici sa te liste „kao protiv toga, pa ćemo mu sačuvati oreol da je opozicija za sledeće izbore“.

No, uveren je Đilas, to da li će nova vlast u Beogradu biti formirana ne zavisi od Jerkovića ili Šapića, već Aleksandra Vučića.

Da od prepucavanja unutar “Mi – glas iz naroda” ne zavise izbori u Beogradu, već od odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, misli i kandidat za odbornika liste „Srbija protiv nasilja“ i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije Miloš Pavlović.

I on verujem da je cilj tog prepucavanja da Nestorović ostane u javnosti prepoznatljiv kao opozicija, iako su on i njegova lista ništa više nego projekat vlasti.

Podsetimo, konstitutivna sednica Skupštine garada Beograda trebalo bi da bude održana najkasnije do 22. februara, a 30 dana nakon toga ističe rok za izbor novog gradonačlenika i gradskog veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari