Zašto su razgovori Beograda i Prištine dijalog gluvog i slepog? 1foto EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Francusko nemački-sporazum za Kosovo nije ni realnost, ni predaja, to je samo jedan u nizu pokušaja i zamajavanja, ne samo Srba, nego uopšte – i Albanaca i Evrope i drugih, ocenio je u razgovoru za FoNet novinar Novica Andrić.

Prema njegovom mišljenju, dijalog Beograda i Prištine ne postoji kao dijalog, jer se on „ne odvija između dva gluva, nego između gluvog i slepog“.

Andrić je u serijalu razgovora Kosinus rekao da je rešenje međunarodna konferencija u kojoj bi učestvovale sve velike sile, uključujući Rusiju i Kinu, Zapad, možda Indiju i na kojoj bi se Balkan „prepakovao“.

Kao izveštaj sa Kosova u vreme i posle sukoba, on navodi da bi „trgovao“ – dao bi deo Kosova Albaniji za Republiku Srpsku, jer smatra da nema fiksnih granica.

Zamrznuti konflikt ne postoji, konstatovao je Andrić, koji misli da je to samo fraza koja zamenjuje pojam „definitivno rešenje“, što najbolje vidi na primeru Kipra, gde je jedan deo grčki, drugi turski.

To je rešenje, i kraj priče, tvrdi Andrić, za koga ne postoji dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo.

„Kosovo je deo Srbije, EU je nešto drugo i nikako ne vidim vezu između te dve opcije“, objasnio je on i usprotivio se članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Do toga može da dođe jedino ako se svetska organizacija reformiše, „a verovatno hoće“, pa da izbace Rusiju i Kinu, naglasio je Andrić i ocenio da je Zajednica srpskih opština (ZSO) realnost.

Prema njegovom tumačenju, Srbi su bili izuzetno loši trgovci, ili korumpirani trgovci, jer posle potpisivanja Brisleskog sporazuma nisu išli korak po korak, „mi ovde, vi onde“ i nisu čekali, odbijajući nastavak razgovora u slučaju da druga strana nije učinila taj korak.

Ovako će Aljbin Kurti do američkih izbora da učini „velike ustupke“ , formiraće ZSO kao ogroman ustupak Srbima, ali će ona da bude na nivou nevladine organizacije ili udruženja „nešto jačeg od nivoa pecaroškog društva“, predvideo je Andrić.

Na pitanje da li bi u Srbiji trebalo organizovati referendum o Kosovu, on je odgovorio potvrdno, ali je naglasio da bi morao da bude održan na nivou cele zemlje, uključujući i Kosovo.

Kako je objasnio, Srbija je jedinstvena država, i svih sedam-osam miliona stanovnika, „sa sve Albancima“, trebalo da se izjasne, i kakva god da bude odluka, treba je priznati.

Andrić veruje da rizik novih sukoba ne postoji, jer je Kosovo „puzajući član“ NATO.

Sa NATO da ratujemo, verujem da nikom na pamet ne pada, zaključio je Andrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari