Zašto u šumadijskoj političkoj javnosti procenjuju da Radomir Nikolić neće biti smenjen? 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ako je suditi prema nezvaničnim najavama iz Srpske napredne stranke, funkcioner SNS, gradonačelnik Kragujevca i sin bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića – Radomir (Nikolić) konačno je “dolijao”.

Čišćenje SNS od loših i kadova odnarođenih kadrova, moglo bi, saznaju mediji u redovima te stranke, da počne upravo u Kragujevcu, i to smenom Radomira Nikolića sa gradonačelničke funkcije u tom gradu, nakon čega bi, kako se špekuliše, bio raspoređen na “utešni posao” u diplomatiji, u Kini, na primer.

Ukoliko je osnovana, rečenoj informaciji u Kragujevcu, pa i u samoj Srpskoj naprednoj stranci, obradovali bi se mnogi. Ponajviše, najverovatnije, nekadašnji gradonačelnik Kragujevca i lider Zajedno za Šumadiju Veroljub Stevanović koji je, krajem prošle, a naročito u prva dva – tri meseca ove godine, ponovo bio “viđen” na mestu gradonačelnika Kragujevca, umesto Radomira Nikolića, svakako, koji je i tada, kako se špekulisalo, posle smene sa mesta prvog čoveka šumadijske prestonice trebalo da bude poslat u diplomatiju, u Kinu, najverovatnije.

Koliko su, početkom godine, najave o smeni Nikolića bile ozbiljne svedoči i činjenica da je Veroljub Stevanović zaista pregovarao sa vrhom SNS, pa i sa liderom te stranke i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o povratku na vlast u Kragujevcu.

Javna je tajna i da je Stevanović nosio Vučiću “na uvid” više od 20 razvojnih projekata koji su, uz podršku države, trebalo da budu realizovani u Kragujevcu, posle promene vlasti, odnosno smene Nikolića juniora i povratka Stevanovića na gradonačelničku funkciju.

Od svega ipak, nije bilo ništa. Radomir Nikolić koji je, u minulih pet godina, koliko je na vlasti u Kragujevcu, najmanje dva – tri puta godišnje, na gotovo istovetan način (smenom i slanjem u diplomatiju), uklanjan sa gradonačelničke funkcije, i dalje je na tom mestu, na kojem će, gotovo izvesno, ostati do narednih lokalnih izbora, koji će biti organizovani u proleće naredne godine.

Kako se Nikolić poslednjih dana, nakon obilnijih kiša koje su oštetile saobraćajnice u rubnim delovima Kragujevca, nekako iznebuha probudio i “razgoropadio” nudeći rešenja za rekonstrukciju poplavljene infrastrukture, to je sve očitije da se sprema i za predstojeće izbore, a što je u krugovima bliskim “dinstiji iz Bajčetine” već i najavljivano.

U tome bi jedino mogao da ga spreči Aleksandar Vučić, a da li će, ostaje da se vidi. Vučić i vrh SNS-a imalli bi, smatraju poznavaoci šumadijskih političkih (ne)prilika, puno razloga da Radomiru Nikoliću “vide leđa” i spreče ga da se ponovo kandiduje za gradonačelnika Kragujevca, pre svega na listi čiji će nosilac, bez ikakve dileme,ponovo da bude predsednik Srbije.

Kragujevac je u poslednjih pet godina, od kad su naprednjaci predvođeni Radomirom Nikolićem, i ovde oteli vlast, koju su, potom, na izborima 2016. ipak verifikovali, ponovo grad bez gotovo ikakve persepktive, zaturen u šumadijskim brdima izvan glavnih magistralnih saobraćajnica i državnih razvojnih planova, usled čega su stagnacija, propadanje i raseljevanje stanovništva sve prisutnija realnost prve prestonice moderne države Srbije.

Aktuelno gradsko rukovodstvo, sa sinom Tomislava Nikolića na čelu, nema ni znanja, ni ambicije da nešto preduzme, niti može da utiče na državni vrh da promeni više nego ignorantski odnos prema Kragujevcu i Šumadiji.

Otuda bi se predizbornoj smeni Radomira Nikolića, bez ikakve dileme, obradovali i mnogi Kragujevčani koji su 2016. glasali za njega.

Obradovali bi se, nije nepoznanica, i neki njemu bliski saradnici iz SNS-a, koji tvrde da je u istraživanjima javnog mnjenja “nedovoljno prepoznatljiv”, što ozbiljno ugrožava rejting kragujevačkih naprednjaka u šumadijskom biračkom telu, i što bi mogao Vučiću, kako priželjkuju, da bude ključni argument da Vučić eventualno, pre izbora, smeni, ili ne dozvoli Radomiru Nikoliću da bude prvi na listi SNS na predstojećim lokalnim izborima.

U Šumadiji je mnogo više onoih koji veruju da bi vrh SNS pre mogao da spreči ponovnu kandidaturu Radomira Nikolića, i da mesto prvog na lokalnoj listi SNS poveri Veroljubu Stevanoviću, na primer, nego da ga, pre izbora, smeni sa gradonačelničke funkcije u Kragujevcu.

Oni koji ovo tvrde svojevremeno su i Veroljuba Stevanovića (in)direktno upozoravali da će Vučić teško da odluči da se smenom aktuelnog gradonačelnika dodatno zameri svom “pčolitičkom ocu” i nekadašnjem partijskom šefu Tomislavu Nikoliću.

Istovremeno, smatraju u ovim krugovima, najave o čišćenju Srpske napredne stranke od “neradnika” i “lopova” koje u javnosti najgrlatije, pored samog Vučića, lansira potpredsednica SNS Zorana Mihajlović, i koje traju od dolaska te partije na vlast, najobičnija su, kako je politička praksa pokazala, demagogija i šarena laža.

Iz Srpske napredne stranke, u minulih sedam godina, naime, nije oteran nijedan “neradnik” i “nesposobnjaković”, pa sigurno neće ni Radomir Nikolić.

To, naravno, ne znači da Vučić o Tomislavu Nikoliću i sinu (mu) Radomiru ima bolje mišljenje od ostalih funkcionera SNS koje najmanje tri – četiri puta godišnje, na stranačkoim skupovima, bezobrazno ponižava i tlači – naprotiv.

Ali, iz SNS-a su, u minulih sedam godina, najureni samo oni, primer je Saša Mirković iz Zaječara, koji su se usprotivili Vučiću i(li) ukazali na njegove i malverzacije njegovog najbližeg okruženja.

Radomir Nikolić je, bez obzira na sve medijske, kuloarske i ostale najave i špekulacije o njegovoj smeni, strogo vodio računa da se na bilo koji način ne zameri Aleksandru Vučiću. Zbog toga će, sva je prilika, kako procenjuju šumadijski politički “kibiceri”, i da ostane na gradonačelničkoj funkciji u Kragujevcu, bar do predstojećih lokalnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari