Zašto vlast stvara utisak da je spremna da „očisti“ birački spisak?

Dizanjem izlaznosti sapliću opozicioni bojkot

Ostavite komentar


  1. Сагледајте чињенице.Уколико србија има 6.983.000.грађана а право на изборе има 6.725.000.
    грађана,долазимо до закључка да Србија има 258.000. грађана од 1 године до 18.године,значи 3,6% од укупног броја становника. Значи број малолетних у односу на број пунолетних је 3,6 % мало више од броја „белих листића“.Значи око 700.000.грађана Србије има двојно држављанство и Србије и Републике Српске и Хрватске и Црне Горе и воде се као расељена лица из А.П.КиМ.
    Значи Србија је феномен са само 3,6% малолетних лица,што је НЕМОГУЋЕ ! Завод за статистику Србије приктива тачан податак спровођењем методологије „тачан збир не тачних података“и у бирачком списку и у економији и финансијама.
    Зашто изаћи на изборе са таквим бирачким списком ?

  2. Нису му проблем избори већ евентуални референдум за промену устава и предавање територије КиМ. Са толиким бројем гласача уз лагани бојкот референдум не би имао шансе.

  3. Укупан број предшколске деце у Србији од 0 до 6 година износи око 530.000. Укупан број деце од 7 до 14 година износи око 650.000. Укупан број деце од 15 до 17 година износи око 200.000. Значи око 1.400.000. грађана Србије чине деца од 0 до 17 године а у бирачком списку тај број износи у односу на укупан број грађана само 258.000. Значи да у Србији гласа 1.150.000.грађана уместо наше деце ! Ко манипулише са 1.150.000.грађана ? То је суштина.Ко одлучује о судбини наше деце ? То су чињенице које бојкотују изборе у Србији. Хвала унапред на објави коментара.

  4. Prilično se primećuje promena uređivačke politike Danasa. Neki (novi ili stari) administrator došao je na genijalnu ideju da protežira botove, da im pušta komentare, iz ne znam kog razloga, valjda da se kao mi primamo i bildujemo statistiku kliktanjem. Tako da je ovde postalo teže da se objavi komentar nego na Informeru ili B92. Što se mene tiče (a i mnogih koje znam), ja sam sa Danasom završio, ovakav nemaran odnos prema onima od kojih se traži 990 dinara mesečno je za svaku osudu. Da budem iskren, zbog ovakvih stvari teško da ću pustiti suzu ako/kad propadnete. Ima na internetu mnogo raznovrsnog sadržaja, a i komentari se ne cenzurišu. Šta da vam kažem, gudbaj.

  5. Поштовани Средоје не схватате суштину.У Србији имате предшколске деце од 0 до 7 година око 523.000. Деце у основној школи око 650.000. Деце од 15 до 17 година око 200.000. Значи укупно око 1.400.000.малолетне деце без права гласа,то је чињеница.
    Како онда имате само 258.000.деце без права гласа ?
    Схватате,имате око 1.150.000. гласача у Србији који се не уклапају у укупан број становника Србије од 6.983.000.То је апсурд ! Ко гласа уместо наше деце ? Ко има право да „гласа“уместо наше деце ? Уколико су то грађани са двојним држављанством ни то се не уклапа зато што „фали“ око 1.150.000. малолетних грађана Србије.
    То је страшна чињеница која нема везе са референдумом или бојкотом избора већ са елементарним знањем из математике. Схватате,питање јесте,где су наша малолетна деца у попису становника у сразмери са бројем у бирачком списку ?

  6. ujutru dolaze predstavnici svih listi koji dežuraju u prepodnevni smeni. Prebrojavaju pristigle glasačke listiće i u zapisnik unose cifru. Onda uvode prvog glasača i pečate kutiju. Jedan radi na lampici, drugi uzima lk, treći te traži u spisku, zaokružuje broj pod kojim si dok ti ostaviš autogram. Četvrti ti daje glasački listić, a peti prska kažiprst sprejom. Ostali reckaju i u svakom trenutku se precizno zna kakva je izlaznost. Naredna smena nastavlja isti posao. Kada se zatvore vrata prebroje neuporebljene listiće, unesu cifru u zapisnik i odlažu ih u džak. Tada otvaraju kutiju i razvrstavaju glasove, svako ima pravo da proveri sve kupove kako bi se sprečila krađa. Onda se unosi broj poništenih listića, pa broj glasova koje je svaka lista osvojila. Može da ima manje listića, za slučaj da je neko odneo listu, ne sme da uveče bide više listića od broja koji je unutra unet, jer to nosi ponavljanje glasanja, kao i kada se žvrlja po zapisniku i prepravljaju unete cifre. Birački spisak je nebitan, bitno je da ti kutiju čuvaju ljudi koji te neće prodati i tvoje glasove strpati u gomilu protivkandidata. Nama treba promena izbornog sistema i mogućnost direktnog izbora poslanika, gradonačelnika, predsednika opštine i odbornika. Potrebne su debatne emisije u kojima neće smeti istovremeno da govore političari, što znači da Martinović i slični ne bi mogli da ostanu do kraja debate zbog nepoštovanja gledalaca.

    1. Поштовани не схватате. У Србији се у свим политичким странкама унатар страначки избори „намештају“у сваком општинском одбору,такав принцип „бројања“гласова је пренет и на парламентарне изборе.Сваки председник изборне комисије „преда“материјал са записником и „записник“је тачан,али нико никада од свих странака у Србији није имао свој тим за обраду података на нивоу свих 8000 бирачких места у Србији,узимају се само подаци са репрезентативних узорака на једној општини или граду.
      Зато сврха „чишћења* бирачки списак од преминулих суграђана нема утицај на бирачки списак у Србији у којем имате само 258.000. малолетника,у односу на укупан број грађана,значи да од укупно 1.400.000. малолетне деце у Србији,њих 258.000.нема право гласа а дс истовремено 1.150.000. „малолетника“има право гласа.Нонсенс ! који нема коинциденцију са грађанима са двојним држављанством и дијаспором,већ искључиво са политичком незрелошћу политичке елите у Србији која је прихватила слоган Милошевића из 2000.године,који гласи“управо су ме обавестили из Републичке изборне комисије,која је овлашћена,да сам изборе изгубио“. Чланови изборне комисије гледају сано бројке које им достави Републички завод за статистику,чији је директор од 1997.године и председник Републичке изборне комисије. Уколико неко мисли да су избори након протеста опозиције 1997.године,дошли „пребројавањем „џакова“тај ништа не разуме.

    2. Teoriju možeš da gurneš pod tepih. Pogotovo u Srbiji. Moj brat je bio u izbornoj komisiji, nisi ni svestan kako se krade, na nekim mestima se lažira kompletan birački spisak. Možda misliš da opozicija ima posmatrače na svim biračkim mestima, po svim gudurama, ne, mnoga mesta su prazna i samo su prisutni vladajući članovi pogotovo na KiM. Ako se desi jedan ili dvoje opozicionara samo usledi pitanje: Hoćeš da počne sutra žena da ti radi ili ti da dobiješ to i to radno mesto? Sledi pravljenje novog biračkog spiska
      Prevare sa maloletnima, sa umrlima, sa glasovima iz dijaspore, bugarski vozići, ucene na poslu. Mogu misliti, šta sve još ne znamo

  7. »Sređivanje biračkog spiska, koje najavljuje vlast čak i uz pomoć stranih predstavnika« je više nego očigledan dokaz da vlast planira, da uz predstojeće parlamentarne izbore održi i Referendum o promeni Ustava, pa pođimo redom. Republički zavod za statistiku Srbije – RSZ je 28.06.2019. objavio podatak da se je u periodu 2009. – 2018. broj stanovnika Srbije (SRB – KiM) na osnovu prirodnog priraštaja smanjio za preko 360.000, dok se sa druge strane broj birača u Srbiji (SRB – KiM) u tom periodu ne da se nije smanjio, već je malo i porastao; izbori 11.05.2008. – 6.545.776 birača i izbori 02.04.2017. – 6.619.005 birača. Apsurdno, zar ne, pogotovo imajući u vidu činjenicu, da je direktor RZS po funkciji istovremeno i član Republičke izborne komisije koja za izbore proglašava konačan broj birača upisanih u Jedinstveni birački spisak. Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi svojim članom 24 precizira; stav 1.: Da je referendum punovažan ako je na njemu glasala većina građana koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak i stav 2.: Da se odluka o pitanju koje je bilo predmet izjašnjavanja na referendumu smatra donetom ukoliko je za nju glasala većina građana iz stava 1. ovog člana. Dakle, u našem slučaju to znači, da bi oko 3,3 mil. birača trebalo da glasa »ZA« odluku o pitanju koje je predmet referenduma. Zato me neće iznenaditi, da posle »sređivanja« biračkg spiska i to uz »pomoć« stranih predstavnika dobijemo podatak da je u Jedinstvenom biračkom spisku manje od 6 mil. birača.

  8. Potrebni je da se srede biraci spiskovi Ali je I potrebni da se u Srbiji pojavi ozbiljna opozicija kojoj ce narod verovati,Koji izloze svoj program ovako kao ne vodi nicemu ,nema lidera opozicije.

  9. Највећу корист ће имаит Вучићева админострација која ће повећати аутоматски и проценат излазности и број гласова за себе. Да би се извшрила пуна провера спискова треба посетити више од 600 хиљада празних станова у Србији још од пописа 2011 у којима нико није живео или су побегли од мобилизације или од бомбардовања или од хапшења као Мира Марковић и Марко Милошевић који су и даље у бирачком списку као и сви Хашки осуђеници. Та сатална инфантилна прича опозиције да гласачи не излазе на изборе јер су „незадовољни“ је смешна када се узме у обзир колико се обогатило од 1944-до данас у приватизацијама и да је Београд премашио бројем регистрованих аутомобила број фиксних кућних телефона

    1. Поптована Весна,Томислав Николић је са Александром Вућићем,донео џакове са гласачким листићима ! Уз обећање да ће утврдити „крађу“ гласачких листића,држећи у својим рукама материјални доказ! Након проглашења победе у другом изборном кругу,тада већ председник Србије, Томислав,није имао примедби.Сами грађани Србије су дозволили да се броје мачке у Џаковима а не гласачки листићи.Чему онда избори ?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.