Zašto Vučić neće proglasiti okupaciju Kosova? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, može da pravi performanse na konferencijama za štampu ili da zakazuje posebne sednice Narodne skupštine, ali proglašanje okupacije Kosova je vrlo rizično za njega.

On nije neko ko vodi suverenu politiku i nije neko ko ima moć i slobodu odlučivanja. Zaista ne vodim kako bi to i formalno-pravno, politički i tehnički sporoveo, kaže za Danas advokat Ivan Ninić, komentarišući najavu pojedinih medija da bi Vučić tokom današnjeg obraćanja javnosti mogao da proglasi okupaciju dela teritorije Srbije.

Prema Ninićevim rečima, to je čista demagogija jer on takvom odlukom jednostrano krši Vašingtonski sprazum, Francusko-nemački plan, Briselski i Ohridski sporazum, a to ne sme da radi.

– Vučić ima četiri sporazuma koja bi jednostano prekršio i anulirao, a on za to nema hrabrosti.  Time bi zapečatio svoju političku karijeru u pravom smislu te reči. On može da sastavlja pamflete za zamajavanje svojih glasača i zlupotrebljava i trguje emocijama Srba na severu Kosova, može to da provlači kroz parlament kao rezolucije ili deklaracije kao jednokratni potez za upotrebu u domaćoj javnosti, ali bilo kakve odluke koje bi on donosio ne bi proizvodile pravno dejstvo u međunarodnom pravu – ukazuje on.

I dodaje da su spotpisivanjem ovih sporazuma država, vlada i on kao predsednik pristali na sprovođenje određene politike, a to je politika razvlašćivanja srpskih institucija, politika gaženja Ustava i politika puzajućeg priznavanja nezavisnosti Kosova.

Zašto Vučić neće proglasiti okupaciju Kosova? 2
Foto FoNet Milica Vučković

– On to radi od potpisvanja Briselskog sporazuma do danas. Svi bilaretalni sastanci sa onima koj su dolazili u Srbiju su išli u pravcu jačanja tih sporazuma i on je samo ohrabrivan da ih sprovodi  – objašnjava Ninić.

Konstatuje da je onog trenutka, kada su srpske sudije i tužioci položili zakletvu na kosovski ustav izbrisana državnost Srbije.

– Iz godine u godinu je razvlašćivao institucije i brisao nadležnosti Srbije na Kosovu, posebno na severnom delu Kosova. Ovo je finalna faza. Proglasiti bilo kakvu okupaciju sada, odnosno doneti bilo kakvu odluku u tom pravcu, ne znam kao bi izgledalo a da nema reperkusije po njega i njegovu politiku. Uostalom gde je ta hrabrost bila kada je trebalo raspisati lokalne i parlamentarne izbore na teritoriji Kosova. Predsednici Narodne skupštine od 2013. do danas su morali i bili dužni da raspisiju izbore na teritoriji cele Srbije. Ako ti raspisuješ izbore bez teritorije KiM, a Ustav ti kaže da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva i da je pravni poredak jedinstven i nedeljiv, to znači da sve vreme na neki način podupireš, sprovodiš i podržavaš spovođenje politike anksije dela teritorije i stvaranje nezavisne države na teritodije države koja je međunarodno priznata – navodi Ninić.

Prema njegovim rečima, Vučić je okupacuju mogao da uradi 2013. po dolasku na vlast, a ne da povlači poteze koji su zacementirali kosovsku nezavisnost i izbirisali srpsku državnost na Kosovu, posebno na severu.

– Njegovi međunarodni prijatelji, partneri ili saveznici, kako ih zove, bi bili frapirani takvim odlukama. I ne znam kako bi iskomunicirao sa njima. Zato mislim da je to besmislena odluka, a sve ostalo je klasična manipulacija, spinovanje i komunikaciona strategija sa njegovim glasačima – zaključuje Ninić.

Podsetimo, Vučić je u utorak najavio da će javnosti saopštii zahteve Srbije nakon niza incidenata na severu Kosova a posle ulaska Kosovske policije u srpske institucije u četiri srpske opštine.

On će se danas u 18 sati obratiti građanima, koji će, čini se, poslednji saznati šta je plan Beograda. Juče je stigla vest iz Crne Gore da je srpski ambasador u Podgorici o namerama Srbije obevestio predsednika Skupštine Crne Gore, kao i da Beograd ima šest zahteva za Kosovo.

Kako je Danas već pisao, nije verovatno da će predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, proglasiti okupaciju Kosova, jer bi se time zamerio Zapadu i to bi bila samoubilačka misija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari