"Momentalno prestanite sa zastrašivanjem građana zbog litijuma": Marinika Tepić poručila Vučiću povodom hapšenja aktivista 1foto FoNet Milica Vučković

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, organa bezbednosti i tužilaštva da „momentalno prestanu sa rusko-beloruskim metodama zastrašivanja građana, privođenjem i ispitivanjem samo zato što se izjašnjavaju protiv rudnika litijuma i režima koji ga promoviše“.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić istakla je u pisanoj izjavi da građani imaju Ustavom garantovano pravo i slobodu okupljanja i izražavanja mišljenja.

„Treba da se stide svi, od političkih nalogodavaca do tužilačkih i policijskih izvršilaca, koji nakon velikog protesta u Beogradu protiv rudnika litijuma danima šikaniraju građane, jer svi oni vrlo dobro znaju da jedna trudnica, aktivista ili nastavnica ne mogu da se terete za ugrožavanje ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije“, ne mogu da „podstiču da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi“ , dodala je Tepić.

Kako je navela, niko od privedenih nije otkrio nikakvu državnu, vojnu, strogo poverljivu tajnu, niko ne priprema prevrat ili državni udar, niti imaju za to bilo kakav kapacitet, oružje ili parajedinice – odnosno nijedno delo iz člana 309 stav 1 Krivičnog zakonika koji im se uglavnom stavlja na teret.

Štaviše, kako je dodala, to mogu „jedino i baš ljudi iz Vučićevog okruženja, odnosno bezbednosnog sistema, koji je uvek glavno žarište svakog prevrata ili državnog udara“.

SSP zato zahteva da odmah prestane „maltretman desetina građana širom Srbije, a Vučićev strah od izdaje okruženja i bezbednosnih službi zbog sumanutih i fatalnih odluka po ljude i državu neka demonstrira nad na njima – ako sme! A ne nad nedužnim građanima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari