Nakon zatvaranja filijala Pošte Srbije na severu Kosova, govori se i o preuzimanju obrazovanja i zdravstva 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Nakon što je zatvoreno svih devet srpskih pošta na severu Kosova, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za RTV21 da je situacija na severu mirna, ali delikatna, ocenivši pritom da bezbednost na severu ugrožavaju paralelne strukture Srbije, u koje ubraja i zdravstvene i obrazovne ustanove.

Ocenio je i da bezbednost na severu ugrožavaju ”paralelne strukture”, odnosno institucije Republike Srbije koje funkcionišu na Kosovu, uključujući obrazovanje i zdravstvo, prenosi Alternativna.

”Bezbednosnu situaciju ugrožavaju paralelne strukture i nelegalne strukture, one prete severu zemlje, jer ne možemo da ostanemo mirni dok oni obavljaju svoje aktivnosti i dok su te paralelne strukture tu, mi imamo problema. Paralelnim strukturama nazivam i zdravstvene i obrazovne usluge koje će nam biti problem dok ne budu pod našom upravom”, kazao je on za RTV21.

Lider „Srpske demokratije“ Aleksandar Arsenijević reagovao je na izjavu  Eljšanija, rekavši da su to crvene linije.

„Gospodine Vetone Eljšani, i Vi i ja znamo da su škole i bolnice crvene linije koje ne smeju da se pređu. Neprijatno sam iznenađen ovom vašom izjavom, a opet bih vam poručio da se sa tim stvarima ne igra“, napisao je Arsenijević na Fejsbuku.

Dodao je da škole i bolnice i po kosovskom zakonodavstvu imaju svoju autonomiju, a da to garantuje i Zajednica srpskih opština (ZSO).

„Sledeći put povedite računa o vašim izjavama koje mogu da izazovu veliku netoleranciju građana prema vama“, napisao je Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari