Zavetnici i Dveri ozvaničili saradnju: U fokusu "trećeg bloka" (ne)sankcije Rusiji 1Foto: Medija centar

Predstavnici Srpske stranke Zavetnici i Patriotskog bloka oko pokreta Dveri ozvaničili su danas početak saradnje „za očuvanje državnih i nacionalnih interesa“ koji u centar svog delovanja stavlja protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji, kako su oni naglasili na konferenciji za medije.

„Mi smo dve parlamentarne grupacije koje su izlaskom na izbore ostvarile status u Parlamentu i skupštini grada Beograda. Sazreo je trenutak da pronađemo zajedničke vrednosti i motive za suprotstavljanje izazovima, pre svega spoljno-političkom pritisku iz Brisela i Berlina“, navela je Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Zavetnika, ističući da je Srbija izložena pritiscima da, osim postojećeg ultimatuma da preda svoju južnu pokrajinu, sada treba da uvede sankcije Ruskoj federaciji.

Ona je naglasila i da je u Srbiji na pomolu „stvaranje jedne vrste programske parlamentarne većine“ koja bi omogućila to uvođenje sankcija osvrćući se na nedavni sastanak lidera dve političke grupacije koje imaju najviše poslanika u Narodnoj skupštini – predsednika SNS Aleksandra Vučića i predsednika SSP Dragana Đilasa.

„Tema sastanka Đilasa i Vučića nije bila usmerena prevashodno na rešavanje beogradske krize niti oni imaju mandata da diskutuju o tome. Mislim da je po sredi stvaranje programske koalicije kako bi se umanjio uticaj onih državotvornih stranaka koje isključuju svaku mogućnost da Srbija uđe u NATO. Takav vid okupljanja ideoloških bliznaca, ideoloških supružnika čiji smo razvod posmatrali prethodnih godina, mislim na koaliciju oko Dragana Đilasa i Srpsku naprednju stranku, odnosno njihovo ponovno okupljanje je zarad stvaranja komotnije pozicije da sprovedu svoje namere u delo“, navela je Đurđević.

Ona je istakla da to zahteva „nacionalno okupljanje državotvornih snaga“ te da se tu ne govori o o udruživanju mandata, nego udruživanju političke snage.

„Iniciraćemo niz aktivnosti i u parlamentu i u javnom i političkom životu kako bi se učvrstila pozicija srpske vojne neutralnosti“, navela je ona.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović naglasio je da ovo nije samo saradnja dve nove parlamentarne snage već i dva predsednička kandidata koji su u zbiru imali podršku 9 odsto glasova što predstavlja značajnu političku snagu.

– Neće se više srpska politička scena deliti na one koji su za dosadašnju vlast ili dosadašnju opoziciju. Politička scena će se deliti na one koji su za očuvanje KiM, protiv sankcija Rusiji, za opstanak Republike Srpske, status Srba u Crnoj gori, protiv članstva u NATO i onih koji su na suprotnim pozicijama. Oni su spremni da prihvate diktate iz Brisela i Vašingtona i sada prave programske ili tehničke koalicije – naveo je Obradović.

Đurđević: Nismo pričali sa Narodnom strankom o saradnji, Obradović saglasan sa Vukom Jeremićem oko jedne stvari 

Na pitanje novinara da li je moguć savez ovih stranaka sa Vukom Jeremićem i da li se razgovaralo sa njim, kao i da li će ove stranke izaći na ponovljene izbore u Beogradu ukoliko Vučić potvrdno odgovori na zahtev Dragana Đilasa, Milica Đurđević je rekla da oni nisu „formirali predizbornu koaliciju“ već su formirali jedan vid saveza i platforme i da su dobrodošli svi pojedinci i stranke koji se prepoznaju u njihovim ciljevima i programu.

„Nismo obavljali bilo kakve razgovore sa Narodnom strankom. Naravno, naše liste se i dalje nalaze na glasačkom listiću. Mi predstavljamo stranke koje izbegavaju beogradizaciju izbora i pozivamo birače da izađu na ponovljeno glasanje na svim biračkim mestima u Srbiji gde se ono odvija. U slučaju novih beogradskih izbora, niko nema mandat da po svom ličnom nahođenju odlučuje. Poručiću im (Draganu Đilasu i Aleksandru Vučiću) samo da paze šta žele jer zaista može da se ostvari“, navela je Đurđević.

Boško Obradović je rekao da je Vuk Jeremić, pomenuti lider Narodne stranke, rekao juče jednu stvar sa kojom se Obradović aposlutno slaže, a to je da do ponavljanja izbora u Beogradu može doći samo ako bi njihove stranke SNS i SSP udružile mandate u Beogradu i zajedno formirale koaliciju.

„Te dve stranke prema postojećim rezultatima imaju zajednički većinu i jedino ako one vrše opstrukciju formiranja bilo kakve vlasti. Ta potencijalna njihova koalicija nije zbog grada Beograda niti su oni razgovarali o Beogradu nego je to otopljavanje zbog onoga o čemu je Milica govorila – stvaranje jedne programske koalicije na republičkom nivou sa ciljem uvođenja sankcija Rusiji“, naveo je Obradović.

Postavljeno je pitanje i da li su ove dve opcije razgovarale sa koalicijom NADA o potencijalnoj saradnji.

„Načelno jesmo obavestili ostale stranke, verujem da će pozitivno odgovoriti na ovu incijativu i ne vidim nijedan razlog da se ne odazovu. Ostavila bih kolegama iz drugih stranaka da oni odgovore na ovo pitanje“, rekla je Milica Đurđević dodavši da vidi prostor da u budućnosti sarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari