Zavetnici i Dveri: Nastavak dijaloga Beograda i Prištini usloviti vraćanjem spomenika palim srpskim vojnicima u Prištini 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Koalicija Dveri i Zavetnika osudila je danas ispred Ambasade Francuske u Beogradu pomeranje spomen obeležja palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u Prištini, i tim povodom su uputili zahtev ovoj ambasadi, kao i vlastima u Srbiji.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski navela da je koalicija „Nacionalno okupljanje“ želi da izrazi najdublji protest Ambasadi Francuske zbog ovog čina, koji smatra „saučesništvom u ekstremizmu Aljbina Kurtija i brisanju tragova srpskog naroda na KiM“.

„Ovaj čin je jedan vid direktnog kulturnog genocida koji se sprovodi nad našim narodom na KiM“, rekla je ona.

Đurđević Stamenkovski je objasnial da se obraćaju na adresi koja je za njih legitimna i nelegalna, što ambasada u Prištini nije, očekujući da pismo koje su ostavili ambasadi u Beogradu bude prosleđeno u Prištinu.

Istakla je i zahteve ispred ove koalicije upućene i francuskoj ambasadi kao i aktuelnom državnom rukovodstvu Srbije.

„Nacionalno okupljanje će obavestiti sve suverensitičke i državotvorne snage u Evropi o ovom vandalskom i varvarskom činu. Uputićemo pismo i parlamentarnoj grupi u Evropskom parlamentu „Evropa nacija i sloboda“ koja predstavlja jednu od četiri najveće parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu“, rekla je predsednica Zavetnika i zatražila izvinjenje od ambasada Francuske i Nemačke u Prištini.

Zatražili su od srpskih vlasti da nastavak pregovora Beograda i Prištine uslove vraćanjem spomenika na svoje mesto.

Osudila je to što se uz zastavu Srbije u Parizu, tokom Mirovne konferencije povodom Dana primirja, vijorila i kosovska zastava.

Poručila je da se zalažu i sanjaju o evropi nacija, otadžbina kao izvorištu odakle se potekle evropske nacionalne države.

Iz ambasada Francuske i Nemačke u Prištini saopštili su da je spomenik pomeren i na njegovo mesto postavljen onaj koji je posvećen svim palim borcima između 1912. i 1918. godine. Iz Eparhije raško prizrenske rekli su da o ovom činu nisu bili upoznati.

Da se spomenik ne nalazi na svom mestu javnost je saznala preko fotografije ambasadora ove dve države u Prištini, koji su se Dan primirja fotografisali na prištinskom groblju kako bi obeležili ovaj dan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari