Zavetnici: Odlazak Petra Petkovića u Brisel je uzmicanje Beograda pred Kurtijem 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Stranka Zavetnici je oceniila da je odlazak direktora Kancelarije Vllade Srbije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića na današnji sastanak sa izaslanikom EU u pregovorima Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i predstavnicima Kosova u Briselu, „još jedan vid uzmicanja i popuštanja zvaničnog Beograda pred Aljbinom Кurtijem i zemljama Kvinte“.

„Nedopustivo je da vlast u Beogradu u trenucima dok Priština sprovodi završni čin okupacije severa КiM i proteruje srpski narod iz pokrajine, pruža legitimitet takvoj politici samoproglašenih kosovskih vlasti i prihvata da razgovara o daljoj primeni francusko-nemačkog ultimatuma i to bez prethodnog izjašnjavanja Narodne skupštine“, piše u saopštenju.

Zavetnici su podsetili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „pre nepunih mesec dana rekao da se razgovori sa predstavnicima Prištine neće nastaviti sve dok svi protivpravno uhapšeni Srbi ne budu pušteni na slobodu“.

„Postavljamo pitanje Vladi Srbije: Zašto je direktor Кancelarije za KiM otišao na sastanak u Briselu pre održavanja najavljene vanredne sednice Saveta bezbednosti UN? Tražimo odgovor da li je država uopšte uputila zahtev za sednicu SB nekoj od članica ovog tela kao i da li je tim povodom kontaktiran generalni sekretar UN“, pitali su Zavetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari